zaterdag 28 maart 2015

Slecht weer...................


Na een prima, druk bezochte en gezellige Duivenmarkt, afgelopen zondag, in Heemskerk begint het bloed al wat sneller te stromen maar wat zijn de omstandigheden nog slecht.  Binnenkort gaan de Vitesse mannen echt al van start …………………….

Maandag begon koud maar droog met af en toe het zonnetje dat door de bewolking probeerde heen te prikken. In de ochtend uren eerst het jonge spul los gelaten en zowaar waren er ‘n 20 tal die het luchtruim kozen, ze schoten alle kanten op, verzeilden tussen koppels kraaien die op waren geschrokken door de buizerd en deze aanvielen, een fascinerend gezicht. Toen ik ze om 14.00 uur binnen riep zag/telde ik dat ze allemaal weer present waren. Hierna kon ik de verleiding niet weerstaan de duivinnen te pakken om ze ’n stukje weg te brengen en op een afstand van 10 kilometer te lossen. Bij thuiskomst zaten de meeste al in het hok, alleen 2 ‘nonnen’ zaten nog op de plank maar na enig aandringen liepen zij ook snel binnen. Hierna was het kermis voor ’n uurtje want de geliefden hebben elkaar al 5 weken niet gezien dus was hereniging meer dan wenselijk en hartelijk. Na ’n uurtje heb ik de doffers gepakt en weggebracht hierna herhaalde het tafereel zich en heb ik ze nog de nodige uurtjes bij elkaar laten zitten, goed voor het moraal en de hok/bak vastheid. De eerste keer zit er op en wie weet eind van de week bij mooi weer nog een keertje op 25 kilometer. Na 2 tot 3 keer moeten ze weten; opleermand= samenzijn. Gelijktijdig worden ze wat aangescherpt en zijn ze straks klaar om met de grote wagen mee te gaan. Het moet dan wel redelijk en zeker droog weer zijn want anders blijven ze lekker thuis en kies ik zelf wel een redelijke dag uit. Koude en nattigheid op de kop is vragen om problemen. Tegen het einde van de middag kwam E.J. even langs om te kijken hoe de duiven erbij zaten, dat kwam mooi uit want de duiven zaten op dat moment nog bij elkaar. Een 15 tal lieten we door onze handen gaan en ik ben altijd nieuwsgierig naar zijn oordeel en het werd een bevestiging van mijn eigen waarneming; super zacht, mooie droge koppen, strak in het pak maar licht, heel licht. Ze krijgen 2 x daags voer, tegen genoeg aan, trainen prima en dat ze dan zo licht aanvoelen, er zit geen grammetje te veel op, is niet verkeerd maar het is nog steeds en vooral de avonden zo verrotte koud en koude kost helaas ook energie. De duiven krijgen nu zolang het nog zo koud is, ietsje ‘rijker’ voer en gaan we kijken of het gewicht wat gaat toenemen.

 ( in het wielrennen wordt er in de winter en vroege voorjaar keihard met schema’s getraind en moet het gewicht en vetpercentage naar beneden, ze leren het lichaam opnieuw vet te verbranden. Hierna gaan ze koersen of te wel zich in wedstrijd conditie te trappen om te eindigen in de grote rondes en dat is dagelijks snoeihard fietsen en verbruiken ze 5 tot soms 6000 calorieën en meer per dag en dat kunnen ze er bijna niet meer aan of bij eten maar ze worden mits niet ziek, alleen maar sterker.)

Een ander verschijnsel doet zich al ’n paar weken voor en dat is dat er ’n enorme koppel en dan spreek ik zeker over meer dan 200 duiven op de weilanden achter mijn hokken in de vroege ochtend neerstrijkt. Het zullen waarschijnlijk verwilderde duiven zijn met de kleuren, wit, rood, vaal, de nodige bonten maar de meeste zijn voornamelijk krassen en blauwbanden met nog steeds een diepe kleur, dus niet zo kleur als dat we bij stadsduiven aantreffen. Ze zitten net te ver weg op te zien of ze ringen dragen en ik vraag mij elke dag af waar komen ze vandaan er waar zitten ze de rest van de dag. Heb ik er last van? Neen, al denk ik wel dat ’n jonge duif die net zijn eerste rondjes maakt het niet treft wanneer hij in deze groep verzeild raakt op het moment dat ze zich verplaatsen naar ’n volgend plekje op het weiland. Op de zaterdagen zit je er ook niet op te wachten maar je doet er niets tegen, de natuur laat zich niet sturen. Misschien heeft het ook wel een voordeel want voor de roofvogel moet deze koppel een Mc Donald in optima forma wezen.

Een paar weken geleden schreef ik over het kruidenhuis waar je kant-en-klaar kruiden kunt bestellen om de soep van “Gust” te maken of iets wat lijkt op de Prange suppe.

Zelf heb ik het grote pakket besteld om ruim 3 liter ‘drank’ te maken, wel moest ik nog opzoek naar de aluin en jodium tinctuur en dat is bij de reguliere apothekers in Heemskerk niet te bestellen. Gelukkig hebben we nog een lokale drogist (niet van een landelijke keten) die deze ouderwetse producten nog gewoon in voorraad heeft. De oude eigenaresse glom van trots toen ik haar complementeerde en vertelde dat ik land en stad al was af geweest. Ik heb mijn ‘drankje’ gebrouwen en al mijn duiven dit ’n week voorgezet en dit kan ook nog een reden wezen dat mijn duiven zo licht aanvoelen, zelden heb ik zulke mooie mest in mijn hokken aan getroffen.

De aluin heeft ’n zuiverde/conserverende maar ook ’n ontsmettende werking. Wij gebruiken zelf de aluin om bij het scheren wondjes/bloeden te stelpen. Jodium heeft ‘n positieve verhoogde stimulerende uitwerking op de schildklier en uiteraard heb ik ook de kruiden bekeken maar liefst 50 soorten en velen hebben ’n prima werking op o.a. de luchtwegen. Puur natuur en ook nog leuk om te maken omdat bij het thee zetten niet die vreselijke uien stank vrij komt. Ook de kurkuma is bij het kruidenhuis voordelig te bestellen en wel per kilo, toch wel wat handiger dan die potjes uit de supermarkt. Nogmaals de site http://www.postduivenkruidensite.nl/contents/nl/d1.html

Dinsdag was de vaart met het trainen er ’n beetje uit en dat heeft ongetwijfeld te maken met het samen zijn van de dag ervoor, drang naar het hok want wie weet zullen ze denken………. Mijn wederhelft zit op me te wachten. Ik heb ze ’n paar keer opgejaagd maar uiteindelijk binnen gelaten, lanterfanters heb je ook niets aan.

Woensdag, zat de gang er gelukkig weer goed in bij de duiven en voor de avond stond een bijeenkomst met de lossingsmannen van afdeling 5 op de agenda. Op wiens initiatief deze bijeenkomst is georganiseerd was tot de vergadering mij niet bekend. Van de zijde van afdeling 5 kwam wel ’n paar dagen voor de vergadering een mail binnen met punten die zeker aan de orde moesten komen. Niets mis mee, nu was er toch iets van een agenda want bijeenkomsten waar het doel/agenda niet van bekend is, zit ik niet op te wachten.

Woensdag avond dus afgezakt naar Aalsmeer en maar eens horen wat voor zaken er besproken moeten worden.

Hieronder een kort verslag van de bijeenkomst Afdeling 6 en afdeling 5, hierbij waren aanwezig van beide afdelingen de voorzitter en één bestuurslid alsmede de lossingsmannen. Helaas kon W. de B. niet aanwezig zijn door privé omstandigheden. Het werd een korte, zakelijke bijeenkomst waar de voorzitter van afdeling 5 goed vast hield om niet terug te blikken maar alleen vooruit te kijken. Hoe kunnen we vanaf nu beter met elkaar samenwerken c.q. elkaar begrijpen en vinden speciaal m.b.t. het lossen van de duiven.

Kortom een prima constructief gesprek want zo moeilijk is het allemaal niet. Van onze kant uitgelegd dat het in Noord-Holland door de invloeden van de Noordzee, Waddenzee en IJsselmeer veel meer aandacht vraagt om te lossen en het vaak in Zuid-Holland al goed tot prima is terwijl wij nog in de problemen zitten. We elkaar ook niet gaan overtuigen over het gelijk of ongelijk van inversie maar dat de problematiek die vaak ontstaat simpel is op te lossen door vroegtijdige communicatie. Wanneer wij elkaar vroegtijdig informeren over de situatie en planning kunnen we indien nodig/noodzakelijk, afdeling 5 voor laten gaan en afspreken hoeveel (wacht) tijd wij in acht nemen alvorens wij onze duiven lossen zodat er geen vermengingen plaats vinden. Alles is afhankelijk van de lossingsplaatsen en verschil van de afstanden, omstandigheden evenals windinvloeden daarom zullen we alle lossingsdagen vroegtijdig contact met elkaar opnemen om de situatie door te nemen. Uiteraard zullen we indien noodzakelijk vroegtijdig evalueren. Binnenkort komt het verslag welke door beide afdelingen op de afdelingssite zal worden geplaatst.

Zelf hecht ik er ook waarde aan de duiven van afdeling 12 in dit hele verhaal te betrekken. Het is dan wel een heel kleine afdeling geworden met slechts 12 verenigingen, wanneer er noodzaak van onze kant is, zullen we wellicht ’n aantal vluchten gezamenlijk vervoeren (midfond/dagfond). Mijn persoonlijke mening en inschatting is, dat in 2016 deze afdeling op zal houden te bestaan en het heel aannemelijk lijkt dat ze alsnog opgaan in Afdeling 5. Een vervolgstap zal dan ongetwijfeld worden dat ook wij samenwerking moeten zoeken met 5, we zijn gewoon tot elkaar veroordeeld met de teruggang en teleurgang in onze sport. Niets mis mee om elkaar nu dus al op te zoeken, de sport zal betaalbaar moeten blijven maar ook de beleving en plezier in de sport zullen we moeten blijven bewaken. Uitdagingen genoeg de komende jaren. (bovenstaande is mijn persoonlijke mening en visie)

Hopelijk werpt de nieuwe afspraak over de communicatie zijn vruchten af en gaan we een mooi seizoen met goed verlopende vluchten tegemoet.

Ad Schaerlaeckens, schrijft deze week op zijn Blog over zijn eigen ervaringen met teentjes knoflook in de drinkbak. Hij heeft er positieve ervaring mee en anders zo schrijft hij “ Baadt het niet dan schaadt het niet”.  <Allicine is een grondstof die gemaakt wordt uit de knoflook. Juist de allicine heeft ’n prima werking tegen bacteriële infecties. Bij een teentje knoflook komt misschien net aan 1 ppm vrij. Allicine van Allimax bevat > 5000 ppm!! Lees op mijn website onder het menu allicine/allimax over de werking.> P.s. laat vooral de teentjes knoflook in het water en zoals hij schrijft altijd, want andere stoffen o.a. de zwavel die vrij komt heeft ook ’n prima werking.

Vrijdag op de koffie geweest bij Ron van Rijn, even lekker bij gepraat over de duiven en veel duiven in handen gekregen. Mooie ploeg jonge duiven zit er klaar en de oude duiven waren in adembenemende conditie. Het leek wel of ik bij ’n Vitesse man op bezoek was die ze al op scherp heeft staan.  Zo’n goede conditie komt natuurlijk ergens vandaan, niets wordt hier aan het toeval overgelaten, super verzorging en geweldige kwaliteit, want zonder goede duiven doe je echt niet meer mee en die zitten daar op De Juffer .  Op de terugweg naar huis, op de fiets, zat ik in mij zelf te praten of misschien wel moed in te praten. We zullen moeten poetsen om Ron partij te geven. 

Bij thuiskomst riep ik de jonge duivinnen binnen en ik mis er een aantal. Niet veel later komt ’n buurtgenoot vertellen dat ze ’n duifje uit de sloot hebben gevist en verdomd het is er één van mij. Duidelijk gepakt door ’n rover, ’n uurtje later komt er nog eentje thuis, die ook duidelijk in de sloot heeft  gelegen. Tegen de avond de laatste. Morgen de ploeg maar ’n dagje binnen houden en kijken of de ‘gegrepen’ duif het overleefd.

Sterk verhaal, vrijdag tegen de avond, ik liep toch nog ’n beetje na te sacherijnen over de aanval van de rover, wist ik ’n  ‘vreemde’ jonge duif te vangen die al de nodige dagen rond mijn hok liep. Niet willen binnen lopen, te slim om gepakt te worden door de rover (want zo één ontspringt wel de dans) en onder de kweekren zijn buikje vol eten. Vrijdagavond met ’n snoekduik heb ik het bijdehandje te pakken en wat ’n prachtig beestje met ’n geweldige vleugel. Ik loop het huis in om de computer te starten om te kijken wie de eigenaar is. Ondertussen zeg ik tegen mijn vrouw, het lijkt wel een duif van mezelf of van Steef Duijn ben benieuwd wie de eigenaar is. Ze kijkt me aan “van dat zal wel “, terwijl ik ook iets begin uit te leggen over de vleugel, ik merk dat ik beter mijn mond maar kan houden. Het telefoonnummer is 072…… en draai het nummer…..met Lex Udo……ik schiet in een lach en vertel het verhaal. Later op de avond komt Lex met zijn vrouw het duifje ophalen en maken we er ’n paar leuke uurtjes van en verteld Lex ‘Jos hij komt uit een broer van jouw* ’58’ die nu bij mij zit. De 58 is van Steef Duijn en komt uit de 54 x 94 een super koppels en dit koppels geeft alleen maar duiven met zo’n vleugel.  Sterk maar waar…….. 

Zaterdag, even bij de club geholpen het inkorflokaal in orde te maken. Alle manden weer op de karren, karton erin, tafels op zijn plaats en apparatuur aangesloten. De club is er klaar voor, volgende week de africhting en gelijktijdig de paasvlucht en nu maar hopen dat onze clubgenoten de boel ook op de rit hebben. Zelf heb ik mijn systeem aangesloten en op trainingstand gezet en de teller eindigde op 45 en meer heb ik er ook niet, dus de ringen zijn goed en de antennes werken!
Onze voorzitter had andere verplichtingen en was er toch niet helemaal gerust op of wij dat klusje wel konden klaren. De kantine staat er weer fris bij met dank aan Ellie, de hoklijsten zijn gesorteerd, klokken zijn opgeschoond en het inkorflokaal ziet er ook weer prima uit! Dank aan de 'werkers'''


 

De Belgen hebben opnieuw veel vluchten voor het weekend geannuleerd vanwege de slechte weerverwachtingen. Ook bij ons ziet het er ook niet best uit………….voor  zondag volgens Meteo Consult (duiven weer bericht) bewolkt met regen en wind w.z.w. kracht 5. Misschien vinden de ‘Die Hards’ een gaatje maar die van mij blijven binnen! 

En voor de verandering weer eens vogelgriep, na Barneveld nu (26/3/15) in Friesland. Milde vorm maar toch.  Hoe gaan we hiermee om? Zo lang het een milde vorm is, geldt er dan geen vervoersverbod voor duiven?  Op de site van de N.P.O. is er niets over te lezen dus het staat het concoursen waarschijnlijk niet in de weg en anders zijn ze weer rijkelijk laat met een reactie.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Duivenmarkt Heemskerk