De kweek is begonnen....Fijne feestdagen


De kweekduiven zijn afgelopen woensdag gekoppeld, dit doe ik al jaar en dag samen met Steef Duijn, de hofleverancier van mijn duiven. Door een drukke agenda kwamen we deze keer op ’n dag midden in de week uit namelijk woensdag 16 december, geen probleem want het hoeft bij mij geen ‘weekend’ klus te zijn.
Vorige week had ik de doffers al ’n keertje ‘voor’ gekoppeld, gewoon om te kijken wat volgens mij en Peter het best op elkaar past. We kijken dan naar de onderbouw, vleugels en ogen en proberen een goede ‘match’ te vinden. De één zal het onzin vinden en ’n ander zal benieuwd wezen na het hoe en waarom. Uiteindelijk zullen de duiven cq de resultaten laten zien, wie er gelijk heeft, zeker op langere termijn. Een paar jaartjes je geluk aan je zijde hebben en daarna terugvallen en uit het  goede soort raken, daar zit ik niet op te wachten, neen wij houden ons aan de visie die we voor ogen hebben.  Al 9 jaar komt Steef de duiven bij mij koppelen en dat heeft mij geen windeieren gelegd, deze keer wilde hij weten wat we zelf bedacht hadden en de meeste koppelingen konden rekenen op zijn goedkeuring. Natuurlijk moeten de jongen het straks eerst nog bewijzen maar er zitten wel weer de nodige mooie koppelingen tussen. We waren het vooraf met elkaar eens dat we de ‘vreemde’ doffers gelijk op onze topduivinnen zouden zetten, je weet dan gelijk wat het brengt en wanneer het niet succesvol is, kan je snel afscheid nemen van de nieuwkomers.
Dit jaar voor het eerst de kweekduiven ‘voor belicht’, alleen maar omdat de eieren overgelegd moeten worden. De afgelopen jaren was het normaal dat rond de 14e dag pas zo’n 50% op eieren zat, hier maakte ik mij absoluut niet druk om want in open rennen en geen licht moet de boel gewoon een beetje opgang komen. Nu zijn de duiven belicht en is de temperatuur voor de tijd van het jaar het hoogst sinds mensenheugenis en je ziet maar voelt ook dat het vast geen 2 weken gaat duren…………. We gaan het volgen.
Ondertussen druk bezig de koppels te laten wennen aan de broedhokken, 2x daags is elk koppel wel ’n half uurtje los, ze krijgen dan afgepast voer met grit en roodsteen en kunnen drinken. Na het weekend gaan ze om en om los en dan is het vaak een kwestie van nog een paar dagen en de boel zit ‘los’.
Bij de vliegduiven worden de geslachten nu gescheiden want met deze historische hoge temperaturen is er geen houden meer aan.

Leuk om te vermelden dat in onze club maar liefst 42 leden meedoen met “het ringenspel. Nu zullen er gerust wat leden hun ringen onderbrengen bij ’n paar specialisten maar de 1e jonge duivenvlucht misschien wel 40 man die komen inkorven? Zullen we het lek boven hebben?

Minder leuk bericht uit Belgie ene Astère Vergotte, een meer dan goede speler, betrok wat medicijnen voor zijn duiven uit Nederland bij ’n duivendokter. Niets mis mee denk je dan, mooi niet! Dat mag voor onze zuiderburen, zelfs binnen het huidige Europa, nog steeds niet. Politie inval met als resultaat, medicijn tegen trichomonas en iets tegen de koppen gevonden en nu voor het ‘gerecht’ veroordeeld tot een zware geld boete wegens het in bezit hebben van deze producten. Doet me denken aan wat Kurt Platteeuw al eerder overkwam. Het ergste is natuurlijk dat deze mensen ook nog in een kwaaddaglicht komen te staan met de nodige verdachtmakingen. Triest verhaal.

Zaterdag met broer Peter bij ’n naburige club de nodige duiven beoordeelt, altijd bijzonder bij deze club dat ze de t.t. houden in het dorpscafé, leuke nostalgische ambiance en de avonden eindigen daar altijd in de vroege ochtend. Goede kwaliteit duiven met ook hier ’n paar duiven die ons bijzonder aanstonden. De winnaar van het schoonste 4tal werd een marathonspeler. Mooie ochtend en het zal vast wel weer laat geworden zijn.
 

Vandaag zondag, kwam er een mail van onze afdeling binnen dit n.a.v. de nodige berichtgeving op Social Media. Zelf heb ik vorige week een brief van de website “House of Talks” geplukt, een brief van de vz. Van Afdeling “De Kuststrook” en deze gedeeld op mijn Blog. Nu de reactie van het bestuur van onze Afdeling. We zijn nu volledig geïnformeerd en wie weet krijgen we een stukje uitbreiding  of samenwerking, prima toch 

Allemaal fijne kerstdagen, dagen dat de duiven naar de achtergrond verdwijnen en we aandacht schenken aan veel belangrijkere zaken in het leven………………..
 
 
 
 
De brief van afdeling  6

Geachte leden, 

Gezien de commotie op internet voelen wij ons genoodzaakt u te informeren middels dit schrijven.

Wij zijn in gesprek met de Kuststrook. Wanneer u dit gelezen heeft, hopen wij dat u gerust bent gesteld en volledig geïnformeerd over het hoe en waarom van deze gesprekken. Helaas zien wij ons als bestuur genoodzaakt tot dit schrijven aangezien er op social media allerlei aannames en andere onjuiste informatie wordt verstrekt aangaande de Kuststrook in relatie tot onze Afdeling. 

Het bestuur heeft 2 weken geleden besloten om het gesprek aan te gaan met de Kuststrook over een intensievere samenwerking, met name op het gebied van vervoer. Wij hebben dit initiatief genomen naar aanleiding van een verzoek van de Kuststrook om het gesprek aan te gaan over het vervoer en mogelijk een samenwerking/samenvoeging van (een deel) de vlieggebieden zoals deze nu bestaan. 

Zoals jullie ongetwijfeld allemaal weten heeft de Kuststrook het afgelopen jaar problemen gehad m.b.t het ledenaantal en hierdoor zijn de kosten voor het zelfstandig vervoeren (te) hoog geworden. Als Afdeling 6 zien wij ons ook geconfronteerd met hoge en stijgende (vervoers)kosten, dus vandaar dat een afvaardiging van het bestuur maandag j.l. een gesprek met de Kuststrook heeft gehad. 

Wij richten ons op een intensievere samenwerking om zodoende de kosten voor zowel de Kuststrook als voor onszelf te beperken. 

Natuurlijk zullen wij ook een eventuele samenvoeging of uitbreiding van het vlieggebied bespreken, echter de focus van Afdeling 6 voor 2016

ligt op een intensievere samenwerking qua vervoer. 

Mocht er uit dit overleg een voorstel tot aanpassing komen van de huidige wijze van vervoeren of andere aanpassing m.b.t. vlieggebieden, dan wordt hierover GEEN beslissing genomen voordat dit door u als leden van onze Afdeling tijdens de ALV wordt goedgekeurd. 

Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, 

Namens het bestuur

Huib Edelenbosch

 

 

Reacties