we maken ons op voor de feestdagen.......


Sint Nicolaas had zijn hielen nog niet gelicht en we zagen de winkels al weer omgetoverd  en volgestouwd worden met kerstproducten.  Ondertussen zijn ook de kerstbomen in veel huiskamers weer op getuigd, vol behangen met ballen en lichtjes en maken we ons langzamerhand op voor de feestdagen.

Wij duivenmelkers maken het ons zelf in deze ‘feestelijke’ periode  niet echt makkelijk want we hebben bedacht dat we onze duiven willen/moeten koppelen, daarnaast breekt de tentoonstellingstijd aan, kortom ’n hectische tijd.

Is er nog wat te melden over afgelopen week? Ik blijf mij verbazen over de hoge prijzen, die betaald worden voor een specifieke groep jonge duiven. Natuurlijk zijn ze gekweekt door top liefhebbers ( vaak pro’s) en komen ze uit super ouders maar toch…….Bizarre prijzen. Ook moet ik soms 2 x lezen, wie biedt die duiven nu aan? Is het de kweker of weer zo’n opkoper die zijn naam liever niet ziet als aanbieder en de slimme jongen probeert uit te hangen?  Het blijft mij bevreemden dat verkoopsites dit toestaan of zijn ze zelf de bedenkers van deze ‘vreemde’ constructies.

Deze week las ik ook weer eens ’n column van Michel van Lint, deze vitale oude womanizer was op bezoek in Beijing en deed verslag van ’n vlucht van zo’n 500 km in November. Nu is het in deze streek inmiddels koud en wordt de verwarming een graadje hoger gezet, ze  hebben daar al veel last van smog maar deze keer kon je echt geen hand voor je ogen zien, zo schrijft Michel, toch gingen de duiven los, ik las 20000. De dag van lossing GEEN duif thuis, de volgende dag slechts 2 en werd het concours gesloten. 2 liefhebbers de koning te rijk en de rest? Ik kan maar niet wennen aan dit soort berichtgeving en de sport groeit daar nog steeds? Andere cultuur en sportbeleving moet je maar denken.  

Vorige week maar ook deze week mijn eigen duiven op andere hokken mogen beoordelen, leuk om je duiven terug te zien maar ook soms spijtig om te moeten zeggen dat is ‘m niet geworden dus weg ermee. Nu moet het vervolg nog komen, kweken en vliegen met de nazaten, best spannend en uitdagend, ben benieuwd naar de resultaten in 2016 van de duiven.

Inmiddels zijn de rennen uitgemest, zakken vol mest onder de roosters vandaan gehaald , voorlopig heb ik daar geen werk meer aan.  Donderdag de kweekduiven een paar uurtjes voor gekoppeld, beetje kijken wie op wie komt te staan, gelijktijdig zie je of ze elkaar accepteren en er klaar voorzijn. Na 2 uurtjes hebben we ze weer uit elkaar gehaald en besloten ze volgende week te koppelen, door de zachte omstandigheden en het bijlichten zal het vast wel goedkomen.

Zaterdag was de jaarlijkse tentoonstelling van P.V. Heemskerk, de grootste club van Noord-Holland, vrijdagavond  was het inzetten en slechts 80 duiven werden aangeboden. Een bedroevend slechte opkomst!  Waarom? Is het uit de tijd, geen interesse, in ieder geval een tendens die we al een paar jaar zien.

Gelukkig was het zaterdagavond gezellig druk en zag ik toch ook veel liefhebbers die hun duiven niet op de t.t. hadden gezet. De winnaar werd H. Beentjes, Sanne Mens (gerit de Boer) werd keurig 2e  en Hans Baltus 3e.  De mannen die ik tipte, werden respectievelijk  1e-2e-4e en 7e en bijna al deze duiven kwamen van Peter Beentjes!  Peter is dit jaar met de actieve duivensport gestopt, mede door  fysieke ongemakken.  Jarenlang was hij de te kloppen man op het korte werk maar voorzag ook in die tijd menig liefhebber van duiven, duiven die makkelijk kop kunnen winnen en het lijkt niet uit te maken bij wie ze zitten en laten we eerlijk zijn, dat zijn wel de echte. Vrijdagavond maar ook zaterdagavond hebben we de nodige uurtjes met elkaar staan te praten maar ook de duiven beoordeelt.  Het is een genot duiven vast te houden die goed gebouwd zijn maar ook kop kunnen vliegen, ik weet wel zeker dat Peter de duivensport zal blijven volgen, in ieder geval zijn eigen duiven die bij andere liefhebbers furore maken.  Hij heeft nog wat duiven bij huis zitten waar hij uit gaat kweken en daar zal nog menig kampioentje geboren worden. 
Henk Beentjes rolt ook de tentoonstelling op, wat 'n seizoen!

Sanne, ons jongste lid, speelt samen met Gerrit de Boer en toont de 'schoonste' oude duivin. De '75' een weergaloze vlieger en ook nog de mooiste. Sanne gefeliciteerd!

Peter Beentjes, de man van die geweldige spurt kanonnen.
 

Zelf was ik met broer Peter, zaterdagochtend, in de kop van Noord-Holland om duiven te beoordelen, kleine 80 in handen gehad. De mooiste of in mijn optiek ‘best’ gebouwde duif had ’n ring om van 1998, die duif was natuurlijk no way 17 jaar oud! Waarschijnlijk had zijn baas nog een jonkie gekweekt en geen ringen meer voorradig gehad maar had vertrouwen genoeg om het duifje een overjarige ring om te schuiven. Curieus en bijzonder, ben benieuwd wat de werkelijke toedracht is.

Mijn zomerjongen hebben binnen ’n paar dagen, op ’n enkeling na, allemaal een nieuwe baas gekregen.  Er staat nu nog één bonnetje te koop op de G.P.S. site (rayon B)  dit zal een zomerjong worden, vrij uit te kiezen uit het kweekhok!

Ook wel handig om te weten als liefhebber van Afdeling 6, de brief heb ik geplukt van “Het Praathuis”.
 
Dec 11, 2015 12:09 

 

Beste bestuurders,
in vervolg op de bestuursvergadering van de Kuststrook van 8 december j.l. is door het bestuur toegezegd om het concept voorstel stappenplan inzake samenwerking en integratie van een aantal verenigingen van de Kuststrook met Afdeling 6 Noord Holland toe te sturen. Dit zou dan voornamelijk gelden voor de verenigingen in het gebied van de Duin en Bollenstreek met eventueel Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam. Deze verenigingen zouden als een Rayon aan Afdeling 6 kunnen worden toegevoegd, waarbij ook gebruik van onze wagenpark gemaakt kan blijven worden. De toedeling van de trailers zou in overleg met de verenigingen plaatsvinden. Binnen dit Rayon kan voldoende sport en spel geboden worden tegen vrachtprijzen op het niveau van Afdeling 6!!. Ook is het eventueel mogelijk om Afdeling 6 in een Noord- en een Zuidkant te splitsen zoals nu ook bij Afdeling 10 het geval is. Dit zou dan besproken moeten worden. Zoals Frans Bijlaard al vermelde zijn de leden van Afdeling 10 hierover zeer tevreden, ook met de huidige bestuursstructuur hiervan.
Indien de verenigingen van bijv. P.V. de Zwaluw Voorschoten en P.V. de Vriendschap Leidschendam besluiten naar afdeling 5 over te gaan zullen zij bij Leiden E.O. worden ingedeeld (Midden) en geen enkele mogelijkheid meer hebben om zoals voorheen een teletekstvermelding op afdelingsniveau kunnen behalen. De commerciele liefhebbers aan de Oostkant zoals Verkerk, de Bruijn en Ling zullen in het concours gretig gebruik willen maken van de aantallen duiven van de voormalige Kuststrookverenigingen. Sport en spel voor de gerenommeerde liefhebbers binnen de zoals Spenno vd Zanden, Johan Houweling, Ed de Konink, Wim Vink, Van't Oever/Van der Laan, Ton van Wissen, Koos de Best en comb. Onvlee/Langeveld is voorbij en dienen als voer voor de Oostkant. Alleen de samenspeluitslagen blijven dan interessant. Dit is een teruggang naar de situatie van 15 jaar terug. Indien de verenigingen eenmaal overgaan zijn naar Afdeling 5 wordt een terugkeer naar de Westkant wegens het ontbreken van spelbeleving zeker door de afdeling 5 bestuur onmogelijk gemaakt. Gekozen blijft gekozen.
Het bestuur van Afdeling 12 heeft vandaag contact gehad met de deurwaarder om de dwangsommen te innen. De rechtsbijstandverzekering zal er alles aan doen om alsnog de E 25.000 binnen te halen welke wij als start voor 2016 nodig hebben. Dit vergt 1 tot 2 weken. Overgang na 31 december is ook bij Wateringen, Poeldijk en de Ooievaar Monster toegestaan. De termijn voor overgang hebben deze verenigingen zich ook niet gehouden en vliegen gewoon met afdeling 5 mee. Recalcitrant gedrag wordt door het NPO bestuur beloond. Door Afdeling 6 is gezien onze huidige situatie besloten om volgende week al bij elkaar te komen om de mogelijkheden voor 2016 te bespreken!!!. Het geduld hebben van een kleine twee weken is het enige wat wij vragen en nodig hebben om de zaak alsnog op te lossen. Lukt dat niet, dan zullen de verenigingen de uiteindelijke keuze moeten maken voor afdeling 5 of afdeling 6 zoals afgesproken. Dit zal ook de sportbeleving niet ten goede komen en ook grote verdeeldheid brengen binnen de basisverenigingen waardoor er leden bij andere verenigingen zich zullen aanmelden met een groot verloop als gevolg. Dit is zeker niet de gewenste situatie binnen de Kuststrook. De leden weten nu wat zij hebben en niet wat zij krijgen. Bij afdeling 5 is ook veel ontevredenheid bij verenigingen over de samenspelindelingen om maar over Eerlijker spel te zwijgen. Tevens blijven de dwangsommen en de schadeclaim boven afdeling 5 "hangen". Gezien de voorwaarden van de rechtsbijstandverzekering kan deze zaak ook niet worden ingetrokken omdat onze rechtsbijstandverzekering het regresrecht heeft om de gemaakte (advocaat)kosten op de veroordeelde afdeling 5 te verhalen (verhaalsrecht).

Met vriendelijke groet,

Afdeling 12 "De Kuststrook"
namens deze
George Kok

 

 

Reacties