zaterdag 6 februari 2016

interessante zaken en kennis...............


Week 5  Interessante zaken en kennis vergaren…………

#nieuwsvanachterdeduinen#

Afgelopen dagen paar interessante zaken gevolgd op internet. Waar op de radio de afgelopen weken ‘spotjes’ worden uitgezonden over het gebruik van antibiotica om de mensen bewust te maken dat je niet voor elk wissewasje naar dit middel moet grijpen, valt het kwartje bij de duivenliefhebbers maar heel langzaam of niet.  Laat ik maar gelijk duidelijk maken ik ben tegen preventief gebruik  van antibiotica. Let wel het is een pracht product om je duiven “te redden” of beter gezegd te genezen wanneer dit echt noodzakelijk is!  Dus wanneer het echt nodig is prima maar preventief gebruik keur ik af!  Bij mij op de hokken wordt alles in werk gesteld om de duiven natuurlijk gezond te houden. Hoe ik dat doe, ga ik niet (opnieuw) uitleggen maar wanneer ik “soulbrothers” op internet/facebook tegenkom met  inzichten en producten, die voor mij nieuw zijn, neem  ik deze gegevens graag in mij op of te wel ik vergaar kennis.  Zo ook deze week het prima systeem van X waar alles geënt is, om o.a. het immuunsysteem te prikkelen, kennen wij mensen het  probleem van het plotseling niet of disfunctioneren van ons immuunsysteem ook al niet.  De “Iceman” (Wim Hof)krijgt de laatste jaren eindelijk erkenning, zelfs van de wetenschappers. We dwalen af en het zal voor menigeen misschien een brug te ver zijn maar het blijft mij mateloos interesseren.  Net toen ik weer een discussie volgde over het wel of niet verstrekken van  een geel kuur wanneer je duiven kleine pulletjes hebben, las ik op een blog over plotselinge sterfte van jonkies van rond de 3/5 dagen.  Ik doe trouwens nooit mee met de discussies op internet maar of je nu wel of niet aanhanger bent van welk systeem dan ook, één ding staat als ’n paal boven water  meten is weten”, dus gewoon controleren, dus ook voor aanvang van de kweek en voor de vluchten. Mankeren je duiven NIETS, zou ik zeggen blijf er af!  Hebben ze iets onder de leden, zal je moeten ingrijpen zoals ik al eerder aangaf.  Zelf hebben mijn kweekduiven al jaren lang geen enkele kuur gekregen en mijn vliegduiven sporadisch en dit wil ik vooral zo houden, maar dit gaat echt niet van zelf! Presteren met gezonde, sterke duiven is mijn doel maar ze staan wel onder controle, in het seizoen zelfs om de 14 dagen, gewoon omdat ik kort op de bal wil spelen.  Goede duiven, strenge selectie op gezondheid  en prestaties maar vooral geloof in je systeem,  want zomaar wat aanrommelen brengt helemaal niets.

Samen met 2 clubgenoten naar een klokken importeur geweest om nieuwe klokken aan te schaffen.  Alleen in de avond ben je welkom (op maandag t/m vrijdag), op zaterdag kan je overdag komen maar deze dag is bestemd  voor verenigingen. Ik begrijp de drukte wel, want het is of updaten of nieuwe aanschaffen en dat alles moet ook nog  in een korte periode gebeuren, je kunt als klant geen kant op en zo voelde dat helaas ook!  Laat op de avond keerden wij gedrieën met nieuwe klokken, antennes , snoeren, en  de nodige euro’s armer,  terug in Heemskerk. Aan de klokken en antennes kan het niet liggen in 2016, ze zijn aangesloten en werken.

Vrijdagavond de vergadering van de club bijgewoond, waar natuurlijk de agenda van de afdeling werd besproken en de verenigingsplannen voor 2016 werden ontvouwd. Prima korte vergadering van ’n uurtje en dat is in duivenland echt heel kort!  Heet hangijzer was de negatieve begroting voor 2016 van de Afdeling en de aftrekvluchten die ‘plotseling’ weer ten tonele zijn verschenen?  Onze afgevaardigden naar de vergadering hebben de nodige vragen die opgehelderd moeten worden maar er zullen gerust wel antwoorden en oplossingen komen.  In onze club waren de financiën  prima in orde en groeide het ‘eigen vermogen’ maar ook het ledenaantal want opnieuw kunnen we een lid verwelkomen.  P.V. Heemskerk gaat wederom ’n Duivenmarkt organiseren (3e keer)wanneer ik hier meer over weet zal ik het melden.

Na afloop met onze voorzitter nog even om tafel gezeten en van gedachten gewisseld over de herindeling van de rayons in 2017. (onze VZ zit in de commissie namens ons rayon B en wilde wat ‘input’ hebben)  Zelf blijf ik van mening dat er eerst een scheiding gemaakt moet worden tussen oost en west en dan kunnen er wellicht wat leden toegevoegd worden aan de 2 kust rayons (A&B). De westkant zal waarschijnlijk wel uit deze 2 rayons blijven bestaan want daar liggen weinig problemen (groot genoeg) maar de oostkant zal van 4 rayons naar 3 of 2 moeten inkrimpen?  Rayon C wordt te klein alsmede D, het zal ’n hele klus worden met vele hobbels en eigenbelangetjes. Mede door de slechte geografische ligging van sommige gebieden en de dramatische terugval van leden zal het een uitdaging worden om tot een goede herindeling te komen.

De duiven maken het prima, staan voorlopig nog op het relax voer en worden met de ‘ogen’ gevoerd. Ze zijn mooi op gewicht, komen buiten, vliegen hun rondjes, kunnen een bad nemen, wat willen ze nog meer.  Opvallend dat ze op nest/eieren toch zo adembenemend mooi worden, krijtwitte neuzen, vetvlekken, prima mest en dons…..ik kan daar echt van genieten.  We hebben nog ruim één week voordat de eerste eieren gaan uitkomen, de duiven moeten dan ook picobello in orde zijn en blijven zodat de jongen straks prima kunnen opkomen.
 
Zomaar wat vliegdoffers op nest, ondertussen vliegen de duivinnen hun rondjes................




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Duivenmarkt Heemskerk