12#nieuwsvanachterdeduinen#
De lente is begonnen, de “zomertijd” is in gegaan, de bloembollen ontluiken, menigeen heeft de manden gepakt en de duiven aan wat trainingsvluchtjes onderworpen. Komende week zijn de verwachtingen ook goed en staan de eerste ‘grote’ oefenvluchten  op het programma, het gaat weer druk worden in het luchtruim!  Wat is er deze week gebeurd……………….
 
Het was zondagmiddag 19 maart ‘schrikken’ en dat is heel zacht uitgedrukt, toen het bericht van het overlijden van Sjaak Weel binnenkwam, die dag begon” nog wel zo mooi met de “Duivenbeurs” waar ook nog een aantal door Sjaak gekweekte jonge duifjes op stonden, wie had ooit kunnen bevroeden dat dit voor de laatste keer zou zijn.  Ik kon zondagavond maar moeilijk de slaap vatten en ook maandag spookte het de hele dag door mijn hoofd, gelijk een boodschap die maar niet wilde dalen, niet willen accepteren dat het toch echt waar was. We hebben donderdagavond van Sjaak afscheid genomen, een prachtige dienst opgeluisterd door het koor waar Sjaak zolang deel vanuit maakte, lieve, mooie woorden werden gesproken in een tot de laatste plaats bezette kerk. Sjaak was een geliefd mens.  Wat rest zijn nu de herinneringen.
Maandagavond heb ik het examen voor keurmeester afgelegd, onderweg naar Voorthuizen kon ik maar moeilijk de kop erbij houden maar eenmaal aangekomen moest de knop om en werd begonnen met het schriftelijk examen waar je 1 uur de tijd voor krijgt. Hierna moet je 5 keuring labels beoordelen die niet voor 100% correct zijn ingevuld en wordt verwacht dat je de fouten eruit kan filteren.  Daarna begint het ‘echte’ keuren en beoordelen van duiven, 10 stuks en voor elke duif krijg je slechts 5 minuten.  Alle scores onder de maximale hoeveelheid punten per onderdeel moet je motiveren en aangezien ze hun uiterste best hebben gedaan er vooral duiven op te zetten met fouten en zelfs heel duidelijk aantoonbare fouten, heb je ontzettend veel schrijfwerk.  Het is wel een ‘must’ de grote duidelijk aantoonbare fouten eruit te halen. Hierna gaat de 5 koppige examencommissie alles beoordelen en krijg je einde avond de uitslag. Al met al ben je er ruim 3 uur mee zoet. De theorie in mijn kop stampen viel nog niet mee en bij de beoordeling van de duiven moet je vlijmscherp zijn, best een stevig of hoe wij dat in onze streek zeggen een ‘pittig’ examen maar ik ben geslaagd en dus toe getreden tot het gilde van keurmeesters.

Dinsdag, de site is in een nieuw jasje gestoken. De site probeer ik alle dagen qua inhoud up to date te  houden maar ook de ‘uitstraling’ probeer ik regelmatig  te verfrissen.  Daarnaast moet de site op de smartphone alsmede op de computer goed leesbaar zijn.
De duiven maken het prima, bij een aantal kweekduiven zijn de eerste eitjes alweer uitgekomen. De vliegduiven zijn ondertussen in de mand geweest voor een kleine africhting. Afgelopen week totaal 2 x voor een kleine 20 kilometer, veel verder breng ik ze niet weg, het gaat mij erom dat de duiven weer eens in de mand hebben gezeten en zich moeten oriënteren.  Bij mij gelijk op 20 kilometer, vleugel blessures ken ik niet omdat ze de hele winter  los gaan en 20 kilometer is voor ‘oude’ duiven toch echt een stukje van niets. Wind op de kop en een beetje oost, prachtige omstandigheden.  Toch wemelt het van de vreemde duiven bij mij en zijn er binnen gelopen.  Dagje verzorgen en laat  ze weer los, het zijn duidelijk duiven die niet in orde zijn.  Bij mij zelf….So far so good.
Ik las dat men extra opleervluchten gaat organiseren in onze afdeling.  Inkorven bij 3 N.I.C. , waaronder Zaanstreek Noord het zijn allemaal vluchten met één nacht mand! Prima initiatief.

Inkorven oude duiven op 25 april Duffel / 2 mei Asse Zelik / 9 -16-23 mei Roye. (De vluchten Roye samen met afdeling 5) Hierna (nog onder voorbehoud en wanneer het doorgaat alleen in Zaanstreek Noord) van 5 juli t/m 6 september, elke week een africhting voor de jonge duiven . Deze vluchten zullen ook vanaf Duffel, Asse, Quievrain, Roye zijn. Wanneer het definitief is zal ik de juiste lossingsstations en volgorde doorgeven. 
Bij clubgenoot Gerrit de Boer mocht ik donderdag 2 jonge doffertjes uitzoeken, prachtige duifjes en samen met het doffertje van Peter Beentjes heb ik nu al 3 snelle mannen op het hok zitten. Wie weet gaan ze naam en faam maken……….In Heemskerk wordt hard gespeeld en wat zo leuk is, het zijn vaak de duiven uit eigen regio die het mooie weer maken.
Vrijdag hebben we de laatste clubvergadering  voor aanvang van het seizoen gehad,  was zelf verhinderd maar ze zullen vast de puntjes op de 1 gezet hebben want het meeste is bij ons wel duidelijk.  Helaas is er in een rayon onvrede omdat het Afdelingsbestuur is teruggekomen op eerder gemaakte afspraken, ook zijn er vraagtekens bij het bepalen/toewijzen van dispensatiespelers,  rug rechten en lijntjes trekken is schijnbaar moeilijk, het gaat de schoonheidswedstrijd weer niet winnen.
Mooie zondag………………..
De bloembollen van Cor Limmen, doen het prima!
 

Reacties