13#nieuwsvanachterdeduinen#


13#nieuwsvanachterdeduinen#
Zomaar weer een inkijkje van een week duiven verzorgen en het toewerken naar de eerste africhting. Ik heb en neem de tijd om mijn duiven te verzorgen zonder het hele seizoen ‘slaaf’ van mijn duiven te zijn. Paar jaar geleden besloten niet meer voor de kampioenschappen te spelen maar wel om op een paar disciplines mooie uitslagen neer te zetten en dat is al moeilijk genoeg.  Tot nu toe heb ik zelf weinig last van de roofvogel en heb niet de stress en angst daar duiven aan te verliezen. Regelmatig zie ik op facebook van buurtgenoten foto’s verschijnen van hoopjes veren meestal van tortelduiven die gepakt zijn door de sperwer (mannetje).  Zelf heb ik wat meer ruimte om mijn hokken en zijn verassingsaanvallen moeilijker. Wel hebben de katten van de buurt de hele winter rond en om de volières gelopen want daar loopt natuurlijk wel eens een muisje.  Ik heb  de katten nooit weggejaagd dus komen ze nu ook regelmatig buurten en maken een rondje door de tuin, soms ligt er weleens één plotseling op het dak waardoor de jonge duiven al diverse keren zijn opschrikt, ik merk het doordat ze dan slecht willen ‘vallen’ maar het houdt de duiven alert. Tot nu toe mag ik niet mopperen!
Deze week wat meer werkzaamheden dan normaal, reden broer Peter genoot nog van een weekje vakantie en dan heb je wat extra duiven te verzorgen.  De jonge duiven zijn daar nog maar net een weekje afgezet dus daar heb ik weinig werk aan gehad, volle bal en gewoon lekker in het hok laten zitten. De oude duiven zitten al op weduwschap en zitten er prima bij, doffers en duivinnen  om de dag los, kregen afgepast ‘eiwitarm’ voer en braken het luchtruim af. Volgende week komen ze weer in hun oude ritme, krijgen vast nog een eigen africhting en moeten dan klaar zijn voor de eerste vitesse vlucht.  Ook bij broer Peter zijn de Vitesse vluchten een beetje bijzaak en ligt het accent op de Midfond dus dat beetje onregelmatigheid van afgelopen week kan vast geen kwaad.

Bij mijn vliegduiven zijn bijna alle eieren inmiddels uitgekomen (de rest volgt), zowel in de ochtend als middag moet alles vliegen en dat gaat niet vrijwillig maar alles wordt van het nest gehaald en het hok uit gezet.  Ik probeer ze dan een half uurtje in de lucht te houden maar de drang naar het nest/jongen is vaak te groot.  Nu en de komende weken staat  “volle bak” op het menu en komen ze niets te kort.  Afgelopen dagen heb ik toch nog een gaatje gevonden om ze een lapje te geven en dat wil ik de komende weken volhouden, beetje compensatie voor het te kort aan training. De planning is zaterdag de doffers te spelen en dan zondagmorgen de duivinnen af te richten van Numansdorp.  Het weekend van 15 april zal het merendeel van de duivinnen naar de ren verhuizen en worden ze in het regime gezet. De doffers krijgen de taak alleen de jongen groot te brengen. Begin mei zullen de mannen pas in het ritme van het ‘weduwschap’ moeten zitten (20 mei de eerste midfond en 27 mei de eerste dagfondvlucht).
De jonge duiven gaan zo rond 10.00 uur los en de klep zet ik rond 13.00 uur weer open en zowaar ze  beginnen hun rondjes al te trekken, vanaf volgende week 2 april ga ik ze verduisteren en verder geloof ik het wel met dat jonge spul.  Blijf er die uurtjes dat ze buiten zijn, ook niet voor thuis.  Het valt mij op dat 50% rap het hok uitgaat en wat rondjes maakt en de overige lekker op de roosters in het hok blijven liggen en genieten van het zonnetje. Dat kijk ik een 30 minuten aan maar dirigeer ze uiteindelijk met de stok allemaal naar buiten. Om 13.00 uur pak ik de fluit maar om nu te zeggen ze rollen het hok weer in, nee dus. Mede door het warme weer is de eetlust een stuk minder, dus heb ik het voer een klein beetje lichter gemaakt en krap gevoerd. De balans tussen trainen en de hoeveelheid voer moet nog gevonden worden. Ze moeten binnenkort het hok uitstormen en lekker beginnen te trainen, we kijken het nog even aan….

Frankrijk zit nog dicht en de Belgen hebben voor 1 en 2 april deze vluchten moeten annuleren, zelf zijn we de eerste 5 weken nog niet toe aan de Franse vluchten maar voor menig andere liefhebber is het slecht nieuws. Woensdag kwam trouwens het bericht binnen dat in Zuid-Holland opnieuw 2 uitbraken zijn vastgesteld. Hopelijk heeft het geen consequenties. 

De weerberichten zijn ‘redelijk’ voor het weekend,  zaterdag niet veel kans op een heel zonnige dag en wellicht een regenbuitje maar met zuidwesten wind mag dat geen probleem zijn, de temperatuur is best acceptabel. We zijn wel eens slechter van start gegaan. De zondag ziet er wat beter uit.
Bijschrift toevoegen
 

Zelf 24 doffers en 8 duivinnen ingekorfd  voor de eerste  africhting.  In P.V. Heemskerk ruim 850 duiven en gelukkig een africhting want lang niet alles verliep ‘soepel’ , de apparatuur moest duidelijk nog even gereset  worden, niet alle chipringens waren goed, je klok niet meenemen?, de entlijsten vergeten? Volgende week is er geen pardon meer want dan gaat het om het echie!!

 

Reacties