18 #nieuwsvanachterdeduinen#


18 #nieuwsvanachterdeduinen#
Vorige week stonden we op Quievrain en werden de duiven om 9.30 uur gelost bij een kalme zuidelijke wind. Onderweg moet de wind variabel geweest zijn en in de kop van Noord-Holland kwam er wat noord bij, laat in de middag draaiend naar oost. Waarom ik dit allemaal benoem komt omdat de vlucht niet helemaal volgens de verwachtingen verliep. De snelheid bleef achter maar bij diverse hokken ontbrak ook menig duif! Zelf ontsprong ik de dans want slechts één duif van de 51 ontbrak eind van de dag, maar ik heb helaas wel anders gehoord!  Bij mij zelf kwamen de duiven goed af, de doffers stonden net één weekje op weduwschap en 11 van de 22 waren op tijd. De duivinnen deden het beduidend beter met 20 van de 29 in de lijst maar ze zijn ook al 2 weekjes van de jongen af.
Mijn uitslag 981 duiven 4-9-14-23-24-25-34-35-65-66-102 enz (31/51) tegen 1610 duiven 8-13-19-36-37-38-52-58-103-106 enz. (31/51) Tegen 2994 duiven 20-34-46-71-72-73-112-125 enz. (31/51)
Na zo’n 4 vluchten begin ik langzaam de *balans op te maken en ontdek een aantal ‘vaste’ jaarlingen, daarnaast een grote groep die regelmatig prijs vliegt maar ook een aanzienlijk aantal die er niets maar dan ook niets van bakken. De vitesse vluchten gebruik ik om ze in te vliegen maar het is wel prettig wanneer ze toch wel wat laten zien. In mijn club is het trouwens voor het kampioenschap buitengewoon spannend , je ziet regelmatig iemand door het ijs zakken, weken lang prima en plots door onverklaarbare redenen een paar minuten te laat om echt kop te spelen. De spreuk, Heden ik Morgen gij, gaat bij ons in de club regelmatig op. De kaarten zijn nog lang niet geschud met nog 3 vluchten te gaan.
*balans opmaken gaat met de nieuwste versie van Compustam geweldig, fluitje van een cent en je draai heel gemakkelijk een lijst uit met wat je duiven tot nu toe gepresteerd hebben.
We krijgen nog 2 vitesse vluchten, namelijk Menen en Quievrain alvorens we de eerst midfondvlucht krijgen.
De verwachting is dat de duiven de gehele week incluis zaterdag met (noord)oostenwind te maken krijgen, dan moet je zorgen dat de duiven tip top in orde zijn met ‘schone’ koppen.  Staan we in Menen of gaan we verkassen? …………….

De jonge duiven van de 1e tour hebben deze week regelmatig in de mand gezeten voor gewenning en trainen aan huis prima, bij de 2e tour staat de klep open en hopelijk gaan ze snel op de vleugels. Binnenkort ga ik een afspraak maken om de hele meute te laten vaccineren tegen paramixo. Snel geteld zijn er nog 34 jongen van de 1e tour en zitten er momenteel 29 stuks van de 2e tour in het andere hok. Bij de kweekduiven liggen bij een paar speciale koppels nog één jong, de overige zitten of lopen inmiddels van de eieren af. Voor de meeste dus even een rustpauze.  

Het is alweer mei en over 2 weken gaan de verduisterplaten op het dak van de duivinnen ren er af  en hoop dat de dames dan de juiste conditiegaan oppakken. De doffers durf ik niet te verduisteren, heb ze jarenlang niet in de juiste conditie gekregen omdat het hok te donker was waardoor het ook nooit goed aanvoelde en de doffers heel slecht presteerden. Licht heeft zo’n positieve invloed op duiven met daarnaast uiteraard de zon en warmte. Door de duiven heel laat te koppelen en alles wat te vertragen maar wel volop in de zuurstof te zetten, hoop ik de forme wat later in het seizoen te krijgen maar zie het eerst maar eens te krijgen en dan vast te houden!

Op 1 mei kwam het nieuws dat Kees Droog is vrijgesproken van het vermeende gebruik van doping, gelukkig is er een einde gekomen van een lange tijd van onzekerheid en stress voor de familie. De aantijging zal zeker zijn sporen achter laten maar ik hoop dat hij het plezier in en met zijn duiven met opgeheven hoofd weer kan hervinden.  De les voor een aantal instanties mogen duidelijk zijn, het beroepscollege heeft namelijk niet zolang op de zaak hoeven te studeren om tot  vrijspraak te komen.  Het hele traject heeft natuurlijk veel te lang geduurd en kent uiteindelijk alleen maar verliezers.

Het is algemeen bekend dat mijn stamduiven bij Steef Duijn vandaan komen, broer Peter put ook uit deze duiven maar ook bij Lex Udo voeren de “Duijn duiven” de boventoon. Het is altijd leuk wanneer je elkaar op de hoogte houdt welke duiven tot nu toe ‘boven komen drijven’.  Na wat mail verkeer met Steef kunnen we voor de eerste 4 weken van het seizoen de conclusie trekken dat het opnieuw de afstammelingen van de ‘54’x Big Mamma en van de ‘02’ zijn die prima presteren. Bijzonder….neen, gewoon geweldige duiven in de hand en ook in de mand. 

Donderdag met broer Peter mee geweest naar Gerard van de Berg in IJsselmuiden. Peter kocht afgelopen winter een bonnetje en het was nu tijd om het te verzilveren. 10 jaar terug kocht ik op een verkoping een duif van Gerard, prachtige doffer met veel Koopman bloed. Van deze doffer hebben we veel plezier gehad want o.a.  de’10’ was een geweldige nazaat.  Nu ligt IJsselmuiden niet naast de deur dus hebben we er een dagje uit van gemaakt. Allerhartelijks ontvangen door Gerard en al snel zit je een uurtje gezellig over de duiven te praten. Gerard gaf 2 prachtige jonge duiven mee, die Peter gaat uittesten. Goede duiven daar draait het om maar weet het maar eens en toen we er één hadden uitgezocht, gaf Gerard de ander ook resoluut mee. Prachtig toch, duivensport pursang…………..
uit de van de Berg doffer
 

Je kunt bijna in alle weekberichten en columns lezen dat de wind wel heel bepalend is, niet alleen de afgelopen weken maar in het algemeen en in het bijzonder op de korte afstanden. Uiteraard is het bij ons in de Afdeling niet anders, gelukkig worden de punten uit de cc gehaald en wordt er op de Vitesse vluchten geen ‘afdeling’ uitslag gemaakt en dat scheelt een hoop ergernis. Zelf kijk ik wel altijd naar de uitslagen/snelheden van de andere kringen/rayons en blijf mij verbazen. Ook mooi te zien dat het toch vaak weer de gevestigde namen zijn die de dienst uit maken.

De omstandigheden voor a.s. zaterdag lijken prima, half bewolkt met regelmatig het zonnetje, de kans op een regenbui is klein en de wind waait voornamelijk uit de oosthoek met wat noord. Het enige probleem wat vooral in Noord-Holland speelt is dat bij deze wind in combinatie met inversie, de duiven hun koers nog wel eens willen verleggen en dan snel boven zee vliegen. De één heeft nergens last van en voor een ander kan het desastreus zijn omdat dit probleem al jaren speelt, kiest onze afdeling dan vaak voor een wat oostelijk gelegen station en is het aan de L.C. om verantwoord te lossen.  

Nu ben je zelf altijd verantwoordelijk voor je duiven maar na lang wikken en wegen alsmede het blijven vasthouden aan de lossingsplaats Menen, heb ik toch besloten voornamelijk mijn duivinnen te spelen. Weekje rust voor de meeste doffers die ook nog niet van voren hebben gezeten kan vast geen kwaad , dus moet het zaterdag van het ‘zwakke’ geslacht komen, thuishouden van de dames is namelijk geen optie.
 
Nagekomen bericht van vrijdag 12.00 uur van het bestuur afdeling 6
Allen,
Het bestuur is reeds twee dagen bezig om te kijken of we kunnen verkassen naar een ander station gezien de weersverwachting. Dit op aanraden van het IWB.
NPO heeft aangegeven dat wij alleen mogen lossen op Chimay als alternatief en pas op het moment dat de hele vlieglijn leeg is.
Voor vanavond let op: De wagens worden van bovenaf geladen zodat we zeker met drie wagens kunnen rijden. Zorg er dus voor dat u de instructies opvolgt van de chauffeur en/of convoyeur.
MAILEN:
Ook willen wij u als vereniging vragen een reactie te sturen naar huib.edelenbosch@gmail.com aangaande de vlucht Quievrain van vorige week aangaande de verliezen.
Het IWB heeft namelijk op eigen houtje een mail verstuurd richting het NPO waarin wordt aangegeven dat er een verlies zou zijn van 10-15% van de duiven. Dit is iets waar het bestuur zich niet in herkent. Ongetwijfeld zijn er verliezen geleden echter, willen wij ons ervan vergewissen dat dit zeker geen 10-15% is, daarom hebben wij uw input nodig als vereniging. Mocht het wel zo zijn dat de verliezen zo groot waren dan willen we dit ook graag weten.
Bij de verliezen willen wij weten of het duiven betreffen die mee zijn geweest op de jonge duiven vluchten verleden jaar (als het jaarlingen zijn) of op de natoer. Voor zover onze informatie rijkt betreft het hoofdzakelijk jaarlingen zonder (veel) mand ervaring in afdelingsverband, maar dit willen we dus zeker weten. Resultaten zullen we met u delen en ook met de NPO zodat de NPO de juiste en onderbouwde cijfers kan krijgen.
Gelieve uw reactie op te sturen voor 12 Mei.
Mvg,
Namens het bestuur
Huib Edelenbosch

Reacties