21#nieuwsvanachterdeduinen#


21#nieuwsvanachterdeduinen#
We staan aan de vooravond van onze 1e dagfondvlucht en wel Chateaudun voor mij  ’n kleine 550 kilometer. Op zondag keek ik voor de eerste keer naar de (voorlopige) verwachtingen voor zaterdag en zag tot mijn grote vreugde dat het prachtig mooi weer zou worden, tenminste dat zijn de voorspellingen. De temperaturen lijken wel wat hoog op te lopen (tot wel 30 graden) en de wind komt uit de oosthoek, kop of staartwind was nog niet helemaal duidelijk maar het neigt naar zuid. Met deze informatie ga ik dan aan de gang.  Zit natuurlijk wel verschil tussen noordoost met warmte of zuidoost met warmte.  6/7 uur vliegen met 30 graden of misschien wel meer dan 9 uur maakt een wereld van verschil.
Allereerst heb ik gelijk besloten dat er slechts een paar doffers zullen meegaan, deze zal ik dan ook apart moeten voeren en begeleiden want de overige worden ‘teruggenomen’.  De duivinnen zullen het de eerste dagfondvlucht moeten doen en wel zo’n  25 stuks.  Voor de eerste dagfondvlucht een mooi ploegje, later in het seizoen zullen er nog wel de nodige doffers ingepast worden.
Inmiddels vrijdag en kunnen we terug kijken op prachtige dagen en ook voor het weekend ziet het er goed uit met de wind uit de Zuid (oost)hoek met veel zon. De afdeling heeft dinsdag al aangegeven de hoeveelheid duiven per mand terug te brengen naar 21 stuks.  Woensdagavond is besloten Gien i.p.v. Chateaudun te vliegen.
De jonge duiven trainden wat om huis, voor wat het waard is, met dit warme weer zet ik ze toch regelmatig in de mand en los ze op korte afstand want met deze temperatuur en strak blauwe luchten gaan we de goden natuurlijk niet verzoeken!!  Mijn duiven trainen met deze warme omstandigheden maar heel gewoontjes en ze hebben nog gelijk ook!  Meestal gooi ik een afgepaste hoeveelheid voer in de bak en roep ze vervolgens binnen, voor de laatkomers/zitten blijvers blijft dan weinig over. Afgelopen maandag ben ik gelijk begonnen de jonge duiven op rantsoen te zetten, weinig trainen, niets verbranden en loomheid door de warmte is bij mij gelijk minder voer, wel lekker alle dagen een fris bad in het hok. Iets wat ik bij de oude duiven ook doe. Donderdag de gehele ploeg jongen gevaccineerd tegen pokken, ook de jongen bij broer Peter want het is een klusje wat je met zijn tweeën moet doen.  De jonge duivenhokken zijn voor het laatst (in het vliegseizoen) onder de roosters schoon gemaakt, ze zijn gevaccineerd tegen paramixo en pokken, nu nog met een paar weken een chipring om de pootjes maar voorlopig gaat alle aandacht naar het africhten…….
De oude duiven liet ik deze week wat vroeger in de ochtend en later op de avond los om ze toch een beetje aan het trainen te houden. Verder alle dagen ’n bad, lekker voor de duiven maar ook om de luchtvochtigheid een beetje op peil te houden, verder staat natuurlijk alles open,  volop lucht/zuurstof.
Donderdagavond zijn er 26 duivinnen en 4 doffers meegegeven naar Chateaudun althans dat was de bedoeling maar dat is Gien geworden.  Gien ligt nabij Orleans. Gien ligt t.o.v. Chateaudun 5 kilometer verder en wat oostelijker.  Op 550 kilometer iets oostelijker gaan lossen lijkt nu niet direct de ‘oplossing’ om te voorkomen dat de duiven langs de kust binnen zullen trekken.  Je kunt beter kijken welke lossingsplaats enige schaduw geeft, zodat de duiven niet ‘gekookt’ worden, lijkt mij veel verstandiger!
Laten we hopen op een mooie vlucht en dat ze ‘vroeg’ los kunnen…….succes…

Reacties