20#nieuwsvanachterdeduinen#


20#nieuwsvanachterdeduinen#
Het vitesse seizoen is afgesloten en ik kijk er met een tevreden gevoel op terug. Op de vitesse vluchten moest nog helemaal niets en stonden min of meer in het teken van ‘invliegen’, er is laat gekoppeld en de eerste vluchten werd op ‘nest’ gespeeld, de duivinnen waren nog verduisterd en alle duiven zaten volop in de open lucht.  Voor de tijd van het jaar was het te koud en dat samen met het wisselvallige weer, zorgde nu niet echt voor mooie, spetterende vluchten, tenminste niet bij mij. Ik schreef het al eerder, de ene week was je zelf aan de beurt met een mindere vlucht, de andere week een clubgenoot en bijna niemand ontsprong de dans, waardoor het tot het einde aan toe spannend bleef voor de kampioenschappen.  Voor mij was belangrijk dat ze goed naar huis zouden komen en het liefst ‘dicht’ op elkaar, ervaring zouden opdoen en ook om een beetje inzicht te krijgen welke jaarlingen uit het betere hout gesneden zijn. 
Er werden nogal wat hokken getroffen door onverklaarbare verliezen en soms veel te veel., de meeste raakten er wel één of twee kwijt, kan gebeuren met kopwind vluchten want een draadje is zo gepakt. Ook voor duiven met weinig ervaring waren de vluchten niet gemakkelijk, stof tot nadenken.  Ik ben ook niet ongeschonden uit de strijd gekomen en ben na 6 vluchten 4 duiven kwijt, waaronder 2 oude doffers, jammer maar het is niet anders. Ik schrijf het nu op maar was ze al bijna vergeten, want terug kijken heeft helemaal geen zin, ze komen toch niet meer.
Wanneer je dan toch 3e onaangewezen, 4e aangewezen  wordt en de 2e en 4e asduif vitesse hebt mag je niet mopperen. Ook in de CC waren de prestaties acceptabel met de 4e plek onaangewezen en ook de 2e en 4e asduif vitesse.
4e asduif
 
2e asduif

Inmiddels staan we aan de vooravond van onze 1e midfondvlucht en draaien we de duimschroeven wat aan. We gaan de trainingen wat opvoeren, de doffers en duivinnen gaan nu 2 x daags los, de verduisterplaten zijn van het dak, (bij de jonge duiven ben ik ook gestopt met het verduisteren), zon en dus warmte moet nu op de hokken komen en zorgen dat de conditie beter zal worden. Wat het  gaat brengen nog geen idee, weet wel dat ik een paar leuke jaarlingen in de ploeg heb zitten en wie weet trekken ze de stijgende lijn door.
Begin van de week konden we genieten van het zonnetje en je ziet dat het de duiven goed doet, de doffers worden vervelend, wanneer je ze wilt binnenroepen ketsen er net weer een paar weg, en ook op de duivinnen komt meer gang , ze jagen door de lucht. Het gaat de goede kant op, nu moeten ze het nog laten zien………….
Donderdag kwam Pedro de jonge duiven vaccineren en wel 34 winterjongen en 29 jongen van april. (nog niets van het hok kwijt, heb er één opgehaald uit Beverwijk ) De april jongen vlogen nog niet echt goed  rond en ik was al voornemen ze een keertje op te jagen, nu kwam mijn vrouw dinsdag plots op het idee om een tent in de tuin te zetten voor onze kleinzoon. Er zat er geen duif meer in de tuin en op het hok, sterker de helft was gewoon weg.  In de loop van de middag zag ik het aantal al weer wat aangroeien en zelfs met die tent in de tuin zat alles eind van de middag weer in het hok.
Woensdag was een warme, drukkende dag en de duiven vielen met de bek open op het hok, dat plots veranderen van het weer doet de duiven extra zweten en drinken, zelf was ik benieuwd hoe Roye zou aflopen (dinsdag inkorven/woensdag los).  Donderdagavond in de club, kreeg ik te horen dat er nog wel een paar achter gebleven waren.
De verwachting voor het weekend werd in  de loop van de week al een beetje  positiever bijgesteld.  Het lijkt er op dat in Frankrijk het zonnetje doorkomt en het minder buiig is, ook In Belgie lijkt het in de ochtend uren goed te zijn maar later op de dag volgen er ook wat lokale buitjes, dat in combinatie met een zuidwesten wind, heeft mij doen besluiten naast de ploeg doffers ok de duivinnen te spelen.  Bijna volle bak 48 stuks op Pont St Max een kleine 390 kilometer…met een zuidwest windje

Reacties