#nieuwsvanachterdeduinen# 30 april


#nieuwsvanachterdeduinen#
Afgelopen zondag samen met broer Peter 4 duifjes weggebracht naar Hoofddorp (Animal To Fly) om verzonden te worden naar Portugal @Algarvegreatderby.  Heel interessant om te zien hoe dieren verzameld  en verzonden worden per vliegtuig.  Naast de 4 duifjes was onze wagen volgeladen met manden want we wilden onze duivinnen africhten maar dat ging door de mist/heiigheid niet door, later op de middag trok het gelukkig open en konden we opnieuw rijden. Je wilt ze toch een paar keer in de mand hebben om ze een beetje op ‘scherp’ te zetten maar of het nodig is? De afgelopen week stond in het teken om de boel nog een keertje goed schoon te maken en  de duiven ‘stevig’ te laten trainen zodat wanneer de omstandigheden het toelaten, ze vrijdag te kunnen in korven voor de rayon africhting van een kleine 100 km. Het zijn jaarlingen die als jonge duif het volledige programma hebben gevlogen en oudere duiven die genoeg ervaring hebben, daarnaast gaan ze deze keer nog per rayon los dus veel angst dat ze ‘mis’ vliegen, heb ik niet.  
Enige tijd geleden schreef ik over het hok Mike Ganus dat zij altijd veel duiven voor de finales van O.L. Races overhouden en ook al diverse overwinningen binnen haalden met daarnaast veel kopprijzen.  Dat moet te maken hebben met geschiktheid en klasse  om onder die omstandigheden te vliegen.
Op mijn facebook pagina staat nu een film over dit hok (door pipa gemaakt) en krijg je ruim 1 uur lang een inkijkje, hoe zij kweken met wat voor duiven (veelal winnaars van deze races), hok/kweek indelingen, Hygiëne, tijdstip vaccinatie, leeftijd van  verzenden, te veel om op te noemen naast al deze informatie is het natuurlijk ‘smullen’ van de klasse wat daar zit en de motivatie/drive en het plezier wat Mike uitstraalt.
De jonge duiven mogen alle dagen rond 9.30 uur los en de meeste kiezen direct het luchtruim, nog een week en dan ben ik het geslenter van de laatste zat en moeten ze de lucht in. Ook wacht ik niet meer tot 13.00 uur om ze binnen te halen, zodra de meeste op het hok zitten haal ik ze binnen er blijft namelijk geen plantje in de tuin over, het lijken wel geiten ze vreten aan alles. Ze zien er goed uit en we gaan 1 april beginnen met verduisteren, rond 17.00 uur gaan de platen er voor en rond 23.00 uur haal ik ze weer weg, zodat de duiven genoeg zuurstof binnen krijgen en ontwaken bij het krieken van de dag. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden maar ik hecht er nu eenmaal aan dat duiven zuurstof moeten hebben en met mijn hokken is dit de enige manier.
Deze week richtte ik mij op de 1e opleervlucht en op het Paasweekend.  We gaan beginnen al kan ik mij voorstellen dat er genoeg liefhebbers zijn die er geen probleem mee zouden hebben wanneer we later starten b.v. vanwege de roofvogel problematiek , deze week is er toch aandacht in de regionale en landelijke dagbladen voor ons duivenhouders gekomen, ook zijn er uitnodigingen om in radioprogramma ‘ons’ verhaal te vertellen en afgelopen donderdag is er aandacht besteed op t.v.  Het zal een lange weg worden maar het begin is er.  Zelf heb ik bijna geen last, afgelopen woensdag was de voorzitter mijn club op bezoek en vroeg ‘kan dat bij jou, die duiven gewoon los en slenteren in de tuin”. Ja, dat kan bij mij (nog), de duiven kunnen niet vanuit een hinderlaag aangevallen worden, dat scheelt maar in het gebied waar ik woon is een enorme populatie weidevogels, ganzen, zwanen, reigers maar ook de buizerd en de blauwe kiekendief nestelen hier een paar km  vandaan.  Deze week cirkelden de buizerds met zijn drieen boven mijn hok, kauwen, meeuwen vlogen op en krijsten de boel bij elkaar. De jonge duiven zaten alert met de kopjes schuin omhoog de boel in zich op te nemen, klaar om weg te spatten. Prima, alleen op zaterdag liever niet! Genoeg vanaf nu gaan we genieten van de vluchten en gaan onze best doen om mooie uitslagen neer te zetten en kijken of de plannetjes goed uitpakken.
Ik heb gehoord dat dat de ‘oude’ vervoerder ‘Schoorl van de Veldt” terugkomt en dat vind ik goed nieuws.  Wij hebben zaterdag onze 1e en enige opleervlucht en uiteraard volg ik de weersverwachtingen maar dat ging alle kanten op, toch ziet het er naar uit dat wij zaterdag een acceptabele vlieglijn krijgen dus gaan ze mee
Fijne paasdagen en succes.

Reacties