donderdag 18 augustus 2022

De week door

Zondag, de week door… 

Wij staan weer aan het begin van een nieuwe week en ik vond het zondagavond voor het eerst onbehaaglijk. Het was klam, benauwd de warmte zat nu ook in het huis. Ach het is maar tijdelijk in de loop van de week loopt de temperatuur weer terug en wie weet valt er ook nog een verfrissend buitje..

Maandag de draad weer opgepakt, de focus ligt voornamelijk op de jonge duiven maar toch moeten er maandagavond wat oude duiven met de africhting mee, maar ook een 4-tal jonge duiven. Duifjes die geblesseerd zijn geweest en duiven die op eigen kracht na wat omzwervingen thuis zijn gekomen. Ze krijgen nog een kans op 2 Natour vluchten en anders steek ik er geen energie meer in. Bij de oude duiven wordt het zoeken, eigenlijk een onbegonnen zaak.  Ik kijk het 2 vluchten aan.

Ik vroeg mij maandagmorgen nog wel af, geldt het hitte protocol nog? Nog steeds warm! Moet de hoeveelheid duiven per mand niet aangepast worden? Gaan ze dinsdag per rayon los of maken wij onder druk van een andere afdeling een totaal of deel lossing van Roosendaal? De warmte viel mee en de duiven werden in 5 groepen gelost (voor de liefhebbers die de 2e tour hebben ingekorfd wel lekker) vanaf 8.30 uur werd er gelost, want in de vroege uurtjes was het nog knap heiig.  De duiven kwamen prima thuis, dus de klep was rap dicht. Eind van de middag alle jonge duiven gepakt en naar Lisse gereden, meestal rijdt een ander en kan ik de duiven binnenhalen. Deze keer niet, dus hopen dat ze het ondertussen begrijpen. Ik moet zeggen dat de lucht en het zicht ‘grijs’ was maar ze vertrokken als een speer en bij thuiskomst zei mijn vrouw, ‘ze zijn er al 10 minuten’. De meeste zaten al binnen😊. 

Las op Facebook een goede topic van Steven van Breemen, ging o.a. over de verliezen bij de jonge duiven. Te volle manden, te weinig ventilatie in de trailer en het (nog) niet drinken. Dat laatste kan je thuis leren of collectief nabootsen in je club en ze 2 dagen in de manden laten zitten met voer en drinken. Mand ervaring en leren drinken zijn zaken die je zelf kan oppakken. Zo moeilijk is dat niet, sterker het hoort erbij! 

Duiven die niet of te weinig drinken zijn bij voorbaat kansloos en raken gedesoriënteerd. Datzelfde gebeurt bij duiven die ‘gekookt’ worden omdat ze op plaatsen zitten, die leeg gehouden moeten worden voor de ventilatie. Die kunnen hun vochtverlies niet ‘aan’ drinken. Gaan beroerd van start, moeten vaker/eerder naar beneden om zich te laven. Sommige komen niet dezelfde dag thuis en worden op korte afstand de volgende dag opgevangen en/of van de straat geplukt. Totaal naar de vaantjes. Dit zijn de duiven die het serieus moeilijk hebben gehad maar veel duiven zijn nooit instaat geweest om zich fraai te klasseren. 

Ik denk dan toch ook even aan onze laatste DF vlucht van dit jaar en aan die van vorig jaar. Volle container en de onze worden bijgeladen en waar zit je dan?  Misschien is dit tegen het zere been. Dan maar een aandachtspunt…. 

De aandacht nog 4 weken/vluchten op de jonge duiven, hopelijk zijn de weersomstandigheden ons goed gezind en krijgen we mooie vluchten.

Woensdag was zo’n dag dat het in Heemskerk stevig geregend heeft. Heerlijk voor de tuin, landerijen, mens en dier. Mijn duiven vonden het heerlijk. 

De afgelopen dagen weer de nodige uitbraken van vogelgriep in Nederland. Je bent echt de pineut en het gaat de komende jaren niet veranderen want ze gaan het pluimvee niet vaccineren. 

In Duitsland hebben ze de enige oplossing “In Duitsland ging men nog verder en werd de duif zelfs helemaal uit de Duitse vogelgriepwetgeving gehaald gezien de Duitse overheid de onbestaande rol die de duif speelt in de verspreiding van vogelgriep erkent, onder meer omwille van de vaststelling dat er tijdens de vogelgriepuitbraken in Duitsland en Zwitserland in …6 Mai 2022”

Zaterdag lijkt het op een enkel buitje na, droog te blijven. Temperatuur rond de 22 graden en de wind hoofdzakelijk uit westelijke richting. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LENNIK