zaterdag 23 november 2013

De tijd vliegt...............


We zijn alweer ’n weekje verder en naderen december met forse stappen, bij menigeen begint het alweer te kriebelen en is voornemens zijn duiven te koppelen. Persoonlijk heb ik hier jaren lang geen last meer van gehad maar………… tijden, omstandigheden en noodzaak zijn gewijzigd. Deze week samen met Steef en Peter, op beide hokken, door de vlieg en kweekduiven gelopen en ’n goed lezer zal begrijpen dat we de kweekduiven nog ’n keertje ‘goed’ bekeken hebben om te bezien welke we met wie zullen gaan koppelen. Volgende week gaan de broedhokken weer de kweek ren in en ondertussen zijn we alvast begonnen de duiven in de juiste conditie te houden. ( ze zijn goed en het is meer een kunst ze niet te ‘dik’ te krijgen) We gaan dit jaar dus weer eens aan winterkweek doen. De duiven zijn perfect door de rui gekomen en de laatste pen is aan het ingroeien, dit laatste is voor mij echter geen belemmering om ze bij elkaar te zetten. Wanneer ze straks op eieren zitten, zal ik ze eind december laten enten tegen paramixo, gelijk met mijn vliegploeg. Eind vorig jaar gaf ik al mijn duiven ’n combi enting paramixo/pokken omdat ik in het verleden wat ‘makkelijk’ was geweest ten aanzien van pokken. Tegenwoordig laat ik mijn jonge duiven 1 x enten met ’n vaccin paramixo/pokken en dat moet volstaan wat betreft ‘pokken’. Bij de oude duiven volgt dan nu alleen de verplichte enting tegen paramixo voor 2014. Dan hebben we het gehele gelazer met enten ook (bijna) weer gehad want als laatste pakken we dan medio juni al het jonge spul in 1 keer beet met de combi enting.

We hebben nu al ’n beetje in het hoofd, welke koppelingen we gaan maken en ben ontzettend nieuwsgierig wat hier uit gaat voortkomen. Voor 2014 zijn onze beste duiven ( van Peter en mezelf) van de vlieghokken naar het kweekhok verhuisd, eigenlijk wel interessant want de ouders zijn ook nog aanwezig en dat geeft de mogelijkheid nu verder aan onze stamopbouw te werken. Verder is er niet veel nieuws bijgekomen, 2 duifjes van Martin van Zon en 1 duifje van Steef maar deze duiven zijn al verwant aan de onze. Deze zijn echter te jong voor de winterkweek dus mogen voorlopig kind blijven en lekker uitgroeien en zullen straks zelf wel laten zien wanneer ze er klaar voor zijn.

De vliegduiven krijgen de zelfde verzorging als de kweekduiven/vasthouders, het enige verschil is dat ze bijna elke dag even ‘los’ mogen en hierdoor niet kunnen aanvetten. Nog slechts ’n paar duiven staan op 1 oude pen. Het gaat dus prima en wat goed is hoeft niet beter.

Vrijdagavond was de gang naar Uitgeest om eens te aanhoren wat de 2 Michels ( Verweij en Beekman) te vertellen hadden en zo’n avond spreek je ook nog wat andere liefhebbers. Leuk initiatief en altijd leuk en leerzaam te horen hoe andere liefhebbers hun duiven verzorgen, klaarstomen en spelen. Complimenten aan de organisatie en aan Michel & Michel, mooie avond.

Zaterdag met broer Peter naar Houten, de voorjaarsbeurs trekt mij meer, vind ik interessanter en is vaak ook drukker bezocht maar de Nationale manifestatie hoort erbij en blijven we ook trouw bezoeken. Zelf had ik nog een klein lijstje met producten waar ik naar opzoek was en verder gaan we voor de gezelligheid. Ik vond het gezellig druk en heel veel bekende gesproken en even ’n handje gedrukt. 1 product gevonden en wordt na gebracht, de andere stand niet gevonden. Leuke ochtend/ middag want met 3 uurtjes heb je het wel gezien.

Deze week kreeg ik van ’n Belgische duivenliefhebber een bacteriologisch onderzoek rapport opgestuurd, welke was gemaakt van zijn duiven. Dat zien we niet vaak in Nederland, neen hier is het meststaaltje opsturen en ’n weekje later krijg je goed of slecht nieuws.  

Meer lezen kijk op mijn Blog onder het kopje Allicine/Allimax.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten