zaterdag 9 november 2013


Gedachtenspinsels omzetten in plannen en daden,

We zitten alweer in november en het gaat tijd worden om de kweekkoppels op papier te zetten, altijd ’n mooi klusje, samen met Steef bekijken we ze nog ’n keertje en bepalen wat het best zou kunnen “matchen” en dan bedoel ik o.a. ogen, kleur, bouw en familielijnen. Altijd een secuur klusje, want bij mij wordt niets zomaar op elkaar gezet en ik heb het volste vertrouwen in de “maestro”.  We gaan het dit jaar allemaal wat eerder doen want ik ga de eerste 2 ronden voor mezelf houden en dus sinds jaren weer aan winterkweek doen. Het kan niet anders want de 3e ronde is voor broer Peter en die wil er ook nog graag meevliegen. Het moge duidelijk zijn, ik ga in 2014 weer met jonge duiven spelen, 2 hokken heb ik komend jaar ter beschikking. 1 hok met alle mogelijkheden (verduisteren/belichten) en het andere hok is licht en extra zuurstofrijk. Ik ga in ieder geval proberen met het jonge spul het programma te spelen en duiven over te houden die hopelijk goede prestaties gaan neerzetten zodat ik daaruit kan kiezen.  In feite wil ik niets meer dan de selectie een jaartje naar voren trekken.

De vliegduiven zullen vrij laat gekoppeld worden maar ik wil eerst het vliegprogramma en datums zien voordat ik definitief een datum prik. De midfond maar vooral de dagfond vluchten, krijgen prioriteit en de planning zal daar op worden afgesteld. Eerst komende weken dus het “papieren” werk en de rest volgt van zelf.

Ik kon niet aanwezig zijn bij de huldiging/feestavond van mijn eigen rayon maar heb wel even mijn gezicht samen met Peter laten zien bij rayon A. Prima dag/avond daar in Den Helder en genoeg bekenden gesproken. Mannen bedankt voor de gezelligheid en de bloemen. Wat mij wel opviel, dat er weinig animo was en de opkomst mij toch wel wat tegenviel. Wat dat betreft mochten we in Heemskerk niet mopperen met een overvolle zaal. De bonnen verkoop (opbrengst) van rayon B is toch wel ’n echte tegenvaller geworden, crisis, te weinig promotie? De kopers zullen het ’n worst wezen wanneer je voor 3 tientjes ’n bonnetje op kop kan tikken maar wanneer deze tendens doorgaat vrees ik straks voor de verkoop van de jonge duiven voor de rayon B competitie. Ook bij rayon A was de bonnenverkoop stroperig en de opbrengst onder de maat. Belangrijk? Neen, het is een tendens, het lijkt werkelijk dat de centjes op zijn of dat de animo ontzettend dalende is. Ook bij de verkoopsites constateer ik, dat er een belangrijk afzetgebied voorlopig is weggevallen en de prijzen daardoor weer wat genormaliseerd zijn. Helemaal niet erg, het liep de spuigaten uit.

Dat brengt mij bij het volgende

De wintermaanden zijn bij uitstek geschikt om nieuwe contacten te leggen en oude contacten weer aan te halen. De strooptocht naar ‘goede’ duiven en kennis vergaren gaat onverminderd door en vooral wanneer je gelijk gestemde ontmoet is het prachtig. Het spelletje leuk vinden en beter willen worden, vind ik essentieel. Liefhebbers, die het spelletje prachtig vinden en hopen dat de duiven thuiskomen en hun prijsje meepakken, verdienen mijn respect maar ik kom er echt vooruit zo kan ik de sport niet beleven. Willen winnen, vind ik noodzakelijk, moeten winnen is levensgevaarlijk maar alleen willen meedoen……?  Kennis vergaren en delen is ook prachtig en noodzakelijk al draait het natuurlijk allereerst om ‘goede’ duiven. Afgelopen dagen alweer wat goede liefhebbers over de vloer gehad, soms om Allicine op te halen, anderzijds om eens te praten en ervaringen uit te wisselen.  Weer ’n paar leuke dingen gehoord, die ik niet wist en we zijn toch allemaal opzoek naar ‘het laatste zetje’ om de duiven in perfecte conditie te krijgen. Gelijkgestemden die allemaal gedreven zijn om het uiterste eruit te halen, toch blijven er genoeg wegen over die naar Rome leiden (het succes) en dat maakt de sport ook weer zo onvoorspelbaar en daardoor weer leuk.

Ik vind het prachtig zo in de wintermaanden, straks in het seizoen is dat van zelf wat minder, dan hebben we onze tijd en energie hard nodig om de duiven helemaal optimaal te verzorgen. Op eigen hok zijn de kweekduiven “klaar” en groeit de laatste slagpen alweer keurig in. Het ‘jonge’ volk is op ’n paar latere jongen na, ook bezig met de laatste pennen. Bij de oude vliegduiven moet nog wel wat gebeuren en staan er toch nog wel een paar op 2 oude pennen. Niets bijzonders, tijd genoeg al mag er van mij nog wel wat oud dons uit, rest mij niets anders dan het inwendige mechanisme nog maar ’n keertje te laten schrikken en ze te zuiveren.  Verder gaat hier alles puur natuur, een bewuste keuze en filosofie, aan gezonde duiven wordt hier niet gesleuteld!  Weerstand opbouwen blijft het sleutelwoord en wanneer straks de laatste pennen volgroeid zijn dan gaan we ook dat hele scala aan bijproducten voor ’n paar maanden wat minderen. Ze vliegen nog steeds alle dagen hun rondjes en kunnen vrij ’n bad nemen wat ze ook ontzettend graag doen. Zeker 3 x per week staat het bad ook bij de kweekduiven in het hok, die er ook dankbaar gebruik van maken. Ik heb de tijd, gelegenheid om ze even te laten vliegen en dat bijna alle dagen, al speur ik altijd eerst even de lucht af en kijk of de kauwen rustig in de boom blijven zitten want je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. 

Zondag 10 november om 12.45 uur begint het forum van de 35e Noord – Hollandse Kampioenendag. De organisatie heeft weer gezorgd voor aansprekende namen uit eigen geleding, te weten Anne van Meerkerk en Ton Snoek. Deze mannen weten op elke discipline uit te blinken, verder Henk van Limpt-de Prut, Henk komt uit de bekende familie uit Reusel. Naast een fervent duivenliefhebber ook eigenaar van Giantel B.V. Het laatste forumlid komt uit Belgie en is de heer Stijn Rans, gespecialiseerd duiven dierenarts. Heel actueel is en zijn de doping perikelen dus we kunnen Stijn aan de tand voelen. Zelf mag ik weer als gesprekleider optreden.

Naast doping, het nieuwe duivenprogramma, jonge duiven problematiek en het “pieken” bij duiven wat ik aan de orde wil brengen, hoop ik natuurlijk op veel vragen uit de zaal! Hebt U nog suggesties, bel of mail mij even of kom naar het forum en stel uw vraag.  We kunnen er ’n mooie leerzame middag van maken. Ik zou zeggen doen en komen!!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten