zaterdag 16 november 2013

Paar nieuwtjes, hokbezoek en duivenverkoop



De Afdeling krijgt binnenkort ’n (nieuwe) vernieuwde website, sterker hij is al gebouwd en gaat binnenkort de lucht in. De site zit in ’n nieuw jasje, overzichtelijk en met ’n paar nieuwe tools, zoals de mogelijkheid alles direct te kunnen printen, mogelijkheid door te plaatsen op Facebook, te twitteren en er zit zelfs ’n forum op.( soort ‘praathuis’/ house of talks) Ook de sponsoren komen prima in beeld en krijgen echt waar voor hun geld. ( ze zijn ’n stuk beter af dan in boekje) Zeker niet onbelangrijk de site is nu ook gebruiksvriendelijk voor de mensen die de site moeten onderhouden en voor de ‘input’ moeten zorgen. Teksten, stukken, foto’s en filmpjes plaatsen is nu ’n fluitje van een cent. Veel meer mogelijkheden ook om de site actueel te houden zodat je ook in het stille seizoen gewoon even elke week naar de site surft om de laatste nieuwtjes te lezen en te kijken wat er allemaal gaande is, ook is er zelfs een mogelijkheid een ‘nieuws brief’ te verzenden ‘. Trouwens op de mobiele telefoon krijg je de site ook prima in beeld en is de site misschien nog wel makkelijker te hanteren. Ik ben in ieder geval enthousiast! ( ik mocht als lossingsverantwoordelijke even ’n kleine spoed cursus volgen om te ervaren hoe de site werkt)

Deze week kreeg ik het jaarverslag van de lossingscommissie van Afdeling 5 toegestuurd, puik stuk werk. Zij analyseren achteraf de vluchten, terwijl wij (Afdeling 6) zoveel mogelijk informatie vooraf geven en onze beweegreden duidelijk en transparant uitleggen. Zij geven aan zelf steeds voorzichtiger te (gaan) worden met informatie, ook blijven zij vasthouden zo vroeg mogelijk te lossen en willen ze zeker geen ‘mooi weer’ duiven kweken.* Ons lossingsprotocol heeft op dit punt een andere insteek. Vooral bij de jonge duiven vluchten ervaren zij veel wachttijd door toe doen van andere afdelingen. Zij noemen dat de lossing carrousel, < mijn mening; je zult elkaar toch wel de ruimte en de tijd moeten geven, 100 kilometer verderop kan het weer totaal anders wezen.> Ze hebben er wel ontzettend veel werk van gemaakt en een goed leesbaar verslag gemaakt, inhoudelijk zijn er wel wat puntjes waar ik mijn vraagtekens bijzet want Afdeling 6 hanteert andere normen. Op verzoek is het mogelijk het verslag toe te sturen via de mail.

*Ad Schaerlaeckens schrijft op zijn Blog hier ook wederom over, inversie is onzin en gewoon vroeg los, want we kweken mooi weer duiven, indoor duiven. In zijn gastenboek zijn er schrijvers die het helemaal ‘bont’ maken. Iedereen mag zijn mening hebben maar het lijkt mij niet onverstandig voorlopig ‘voorzichtig’ te zijn en eerst proberen te achterhalen waarom jonge duiven zo massaal achterblijven i.p.v. duiven te lossen met inversie en laaghangende stratus.

Lossingplaatsen. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat de goede lossingplaatsen schaars zijn geworden. Belgie kent het problemen al, vooral zo rond de streek Strombeek, maar nu ook in Frankrijk rond Parijs (vliegveld) mogen geen duiven meer gelost worden met ingang van 2014. Je bent bijna genoodzaakt ’n vliegprogramma te maken zonder plaatsnamen en hiervoor in de plaats de gewenste kilometers invullen en dan maar hopen dat we vlak voor het seizoen de plaatsnamen bekend kunnen maken. Het is nu toch echt te hopen dat de N.P.O. met lossingsplaatsen en met vlieglijnen komt.

Zo worden de lossingsplaatsen van Melun (Andrezel), Marne-la-Vallée, Collégien, Pithiviers, Angerville en Orléans (Saran) verboden voor het seizoen 2014 door de Belgische bond.

Bij de duiven gaat alles zijn gangetje en ze zien er goed uit. Ik hoef er verder weinig tot niets aan te doen en blijf strak mijn schema volgen. Bij Ron van Rijn zien ze er ook TOP uit want daar was ik deze week even gaan ‘buurten’ en op de koffie. Ron en ik kruizen de degens op de vluchten met elkaar maar spreken elkaar ook vrij regelmatig via de telefoon. Misschien mailen we elkaar wel meer dan dat we elkaar spreken. Soms elkaar ’n beetje jennen en opjutten, elkaar geluk en succes wensen maar het gaat vaak ook over noviteitjes en inzichten. Gewoon even met elkaar er over van gedachten wisselen, we zijn namelijk allebei altijd opzoek naar beter, zowel op duiven gebied als van verzorging en begeleiding. Ron is wellicht nog fanatieker, heeft ’n duidelijk omlijnd plan en concentreert en focust zich geheel op de Dagfond en waar dat toe geleid heeft, hebben we aan den lijve mogen ondervinden. Nu dus even op de koffie en de duiven mogen bewonderen. De kweekduiven en vliegduiven heb ik in handen gehad, maar ook de nieuwste duiven en de speciaal gekweekte late jongen uit de toppers, de visie en gedachte aanhoort van de kweek en de toppers van de laatste jaren aandachtig mogen bekijken. Top materiaal en er zit prachtig jong spul voor de toekomst. Ik moet bekennen dat het type duif wat Ron voor ogen heeft en op zijn hok heeft zitten gelijk is aan mijn beleving hoe ’n dagfond duif er uit zou moeten zien en natuurlijk moet het geen eenheidsworst worden en moet er wat diversiteit zijn en dat kom je ook bij Ron tegen.

Bij Ron zitten slechts 12 vliegkoppels die op totaal weduwschap worden gespeeld en 8 kweekkoppels. Het mes is vlijmscherp, bouw, uitstraling en gezondheid zijn primair en uiteindelijk moeten ze kop kunnen spelen, pure kop. Zo niet is het snel einde verhaal. Daarnaast heeft Ron een duidelijk plan en visie en dat vraagt veel opoffering en geeft veel werk, de meeste hebben hier geen idee van maar uiteindelijk moet je er heel veel voor over hebben. De hokbezetting bij Ron is het kleinst vergeleken bij andere kampioenen maar Ron heeft hierdoor wellicht wel het ‘sterkste’ hok op de dagfond van onze Afdeling.

 Mooie ochtend, super duiven, leuke gedachten wisselingen en voor mij pure motivatie, prachtige duivensport………..

Zaterdag nog even naar Alkmaar geweest daar was een zaalverkoop en die zijn er niet veel meer tegenwoordig. Ik had wel wat meer publiek verwacht maar in mijn beleving was het niet zo druk dus ik had alle tijd om de meeste duifjes even in de hand te nemen. Ze zaten er keurig bij in de kooitjes die gevuld waren met houtkrullen, stamkaarten er boven op en dat gaf ’n goede verzorgde indruk. Ik was nieuwsgierig wat voor ‘type’ duif ik daar zou aantreffen en of dat zou aansluiten bij mijn beleving. Veel echte prestatie duiven zaten er niet bij en die zoek ik juist om te vergelijken. Met de meeste duiven was niet gesport en waren alleen gebruikt om uit te kweken. Fantastische namen in de stamkaarten maar wanneer er niet mee gesport is….?  Er zaten er ook nog van Good Old Rinus van Bohemen en daar zaten er ’n paar tussen die ik graag zie. Niemand kan er in kijken, je hebt hooguit ’n voorkeur, kwa type, bouw, pluim en daar een bepaalde ervaring en succes mee. Ik vond het leuk om ze gezien te hebben, hopelijk hebben de duiven wat opgebracht en hebben de kopers er ‘geluk’ mee.

Vrijdag 22 november organiseert Uitgeest ’n praatavond met Michel Beekman en Michel Verweij. ( let op je moet je wel aanmelden!)

Zaterdag 23 en 24 november Nationale Manifestatie in Houten.

Zaterdag 14 december Tentoonstelling P.V. Heemskerk.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Day After