zaterdag 28 december 2013


Hebt U ook alle ingekomen stukken en vluchtprogramma’s gelezen en bestudeerd? Ik voorspelde vorige week al ’n stortvloed aan voorstellen en wijzigingen en dat is aardig uitgekomen. Ik heb begrepen dat het aan de vergadering is om te besluiten welk programma we gaan vliegen. Democratischer kan het niet, al is het wel te hopen dat de afgevaardigden dat voorstel steunen dat bij hun vereniging besproken c.q. aangenomen is. De praktijk laat vaak anders zien en ik zie menigeen alweer met die rode en witte kaartjes wapperen en zich later afvragen waar ze over gestemd hebben. Er zijn ook zaken helder en duidelijk. We starten zeker op 11 april en de dagfondvluchten beginnen in alle voorstellen op de zelfde datum. (Dus mijn eigen plan kan ik gaan trekken).Uiteindelijk, blijven er 4 programma’s over om uit te kiezen en heel veel andere vragen zullen nog beantwoord moeten worden.

Het zal 10 januari wel een lange zit worden maar er zal zeker ‘n programma uit rollen. Op een later tijdstip zal men dan wel over de kampioenschappen gaan hakketakken en ondertussen maar hopen dat er ook nog lossingsplaatsen beschikbaar zijn en blijven. Wie weet toveren ze (N.P.O.) nog wel nieuwe lossingplaatsen uit de hoge hoed. Zo niet kunnen we volgend jaar wel eens problemen krijgen of staan we met half Nederland tegelijk op de zelfde plek! Hopelijk niet maar het moge duidelijk zijn waarom ik pleit voor kleinschaliger lossen in Belgie. Voor 2 trailers vind je gemakkelijker een plek dan voor 6. Hierbij komt dat vitesse vluchten ’n spelletje om de kerktoren blijft en de wind een zeer belangrijke factor is. Wanneer nu eens alle afgevaardigden van Rayon A en B, die het hier mee eens zijn, tegelijk naar de microfoon lopen en afdwingen dat er ter plekke over wordt gestemd door deze 2 rayons, moet ik nog zien wat er gaat gebeuren. Natuurlijk zijn er verenigingen in rayon A en B die opteren voor ’n totaal lossing maar die liggen ook het meest ‘gunstig’ en stemmen uit eigen belang ( vroege prijzen tegen duizenden duiven) en dat is hun goed recht maar het is ook ‘n ‘recht’ dat de meerderheid beslist. Laat het duidelijk zijn ik spreek niet voor mezelf en heb er weinig belang bij (vitesse is niet mijn ‘gebied’) en die ‘onzin’ van meer spreiding en geen kettinguitslagen slaat nergens op. De duiven komen gewoon vaak uit de verkeerde hoek en leren dat ook nog aan. Midfond en dagfond mannen zouden het ook kunnen en moeten toejuichen dat ze het laatste stuk de meest kortste  weg naar huis weten te vinden.  Na 10 januari weten we hoe en wat we gaan vliegen!

Dinsdag naar Hans van der Sluis met 3 doffers in het mandje, ruim op tijd arriveerde ik in zijn praktijk en was gelijk aan de beurt. Hans had haast en moest dringend weg en vroeg of ik zelf kon injecteren, even snel ’n laatste instructie en ik zat alweer in de auto. Thuis aangekomen het eerste flesje klaargemaakt en mijn vrouw ‘lief’ aangekeken, altijd handig een vrouw die weet hoe ze met injectiespuiten om moet gaan (oud vakgebied). Gebruik je die naald voor meerdere duiven, vroeg ze? Ja, ja het zijn geen mensen en met ’n minuutje waren de 3 doffers voorzien van nieuwe? Ik zou het niet weten, zijn het hormonen of een preparaat?. Eind van de week de 2e injectie gegeven….de eieren zijn begin van de week weg gehaald en nu maar hopen dat we met 14 dagen kunnen zeggen, het heeft gewerkt!

Inmiddels het een en ander opgezocht;  Chorulon gevriesdroogde preparatie van gonadotrophin.  Heeft invloed bij doffers op de testeron productie en bij duivinnen op de eicelrijping. Staat trouwens niet op de dopinglijst, testeron heeft ook invloed op de aanmaak van spieren maar dit zou niet prestatie verhogend werken. Bij duivinnen de eieren leg activeren maar daar zit je bij weduwduivinnen ook niet op te wachten. (tot zover de lectuur)

De vliegduiven krijgen nu alleen maar de ‘relax’ mengeling. Eiwitarm en toch vetrijk maar ook met ’n  redelijk percentage gerst.  Ze krijgen niets te kort maar ga nu toch even een tijdje met mijn ‘ogen’ voeren. Nu ze volledig door de rui zijn, schroef ik ook het gebruik van de supplementen tijdelijk terug, gewoon even ’n maandje ‘Basic’.

Inmiddels zijn bij de kweekduiven de eerste eieren uitgekomen dus in het nieuwe jaar gelijk maar even de ringen ophalen. Broer Peter koppelde vandaag (zaterdag 28-12) zijn vliegploeg en met ’n uurtje zag je direct dat het ‘goed’ zat. Hij laat ze op eieren komen, 3 tot 5 dagen en zal ze daarna direct uit elkaar halen.  Ze gaan dan opnieuw 10 weken op winter regime en worden pas eind maart herkoppeld en mogen dan jongen grootbrengen. Hij zal dus de eerste 4 tot 5 vluchten op nestspelen.  Waarom? Tijdgebrek door te verwachten drukke werkzaamheden bij zijn werk. Ben nieuwsgierig hoe het gaat lopen, op de natour speelde hij ook met nestduiven en dat ging best goed. Mijn vliegploeg zal begin februari gekoppeld worden en zal dan de 2ee week van maart op weduwschap gezet worden. De duivinnen zullen wanneer de jongen 14 dagen oud zijn, de ren in gaan en de doffers zullen de jongen alleen groot moeten brengen en eind maart zal alles op de ‘rit’ moeten zitten.

De kerstdagen zijn achter de rug en we kunnen ons richten op de jaarwisseling, ik wens langs deze weg iedereen veel voorspoed, geluk, gezondheid, veel succes en plezier met de duiven in 2014!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten