zondag 15 december 2013

toch de hoofdprijs


Nog ’n paar weekjes en dan gaan we alweer het nieuwe jaar in. De komende weken zullen bij menigeen nog drukke weken worden met de voorbereidingen op  kerst, oud &nieuw en het afhandelen van allerlei zaken,  andere hebben of nemen wat extra vrije dagen op en gebruiken deze tijd  om hun duiven te koppelen, dus drukte alom. Veel  verenigingen hebben afgelopen week ongetwijfeld voorstellen ingediend bij de Afdeling, zo ook P.V. Heemskerk.  Ik wens de heren bestuurders veel sterkte want er zal wel ’n diarree aan voorstellen en of aanpassingen binnen komen.  Je moet ze allemaal door worstelen om er ’n advies aan te hangen, ze vervolgens in de vergadering  behandelen en voor te lezen. 2 jaar geleden heb ik zo’n vergadering meegemaakt. Vreselijk!  Voorstellen uit de rayons dat zou ’n stuk handiger wezen, dan is veel onzin en eigenbelang er alvast uit gefilterd. Ik schrijf het neer en realiseer ook gelijk dat we die structuur niet hebben. We zullen het eind januari ongetwijfeld horen en zien wat er van gebrouwen is, dat we in april weer vliegen staat inmiddels wel vast.

P.V. Heemskerk ziet liever wat extra vitesse vluchten, naast de dagfond vluchten, geprogrammeerd en op het einde van de rit wat minder vluchten.  Opnieuw pleit P.V. Heemskerk voor het apart lossen op de vluchten tot de Franse grens, zij zien graag dat de rayons A&B samen los gaan, los van de andere rayons. Ook zien zij wel wat ogen en haken aan de nieuw voorgestelde kampioenschappen/puntentelling.  Afgelopen maandag was gelijk mijn laatste bestuursvergadering en op de jaarvergadering zal ik mijn bestuursfunctie en verenigingswerkzaamheden definitief neerleggen. Het is genoeg geweest, besturen is mijn ‘ding’ niet, ik ga weer aan de andere kant van de tafel zitten maar zal zeker constructief  blijven meedenken voor het wel en wee van onze club. Na wat jaartjes in het bestuur weet ik ook hoeveel werk zij verrichten en natuurlijk mag en moet je kritisch zijn maar wel graag opbouwend. Ik heb dat gelukkig vaak mogen ervaren maar soms loop je ook tegen grenzen aan. Problemen beginnen vaak bij je zelf of moet je bij je zelf zoeken en wanneer je spanning en weerstand voelt en je hier niet ‘happy’ bij bent, wordt het tijd om te stoppen.

Op duiven gebied hoef ik niet meer achterom te kijken, wat is geweest kunnen we toch niet meer veranderen, neen we kijken vooruit, hebben onze plannen gemaakt en we gaan proberen in 2014 weer wat succes te  boeken. De kweekduiven zijn zoals verwacht gestaag op eieren gekomen, zowaar de eerste koppels al met 10 dagen (met 12 dagen 14 van de 16 koppels)  De vliegduiven krijgen er weer zin in en jagen en jakkeren boven het weiland, de duivinnen spannen wel de kroon en eentje wist het zelfs te presteren met ’n koppel late jongen in Uitgeest binnen te rollen. Die heeft gelijk ’n minnetje achter haar nummer want dat zie ik niet graag. Winter forme geloof ik niet in, wanneer duiven gezond zijn vliegen ze gewoon graag en dat was tijdens het ingroeien van de laatste pennen gewoon wat minder, momenteel pakken ze gewoon de draad weer op! Het weer speelt ook wel  ’n rol want het was lekker licht vriezend weer, prachtig toch?

Donderdag even bij broer Peter gekeken wat er op de T.T. gezet zou kunnen worden. Ik heb gehoord dat we de voorzitter van de groep van keurmeesters op bezoek krijgen en dan kun je de borst nat maken.  Uiteraard heeft Peter geen zin om af te gaan maar het valt niet mee om uit je vliegduiven duiven te halen die voldoen aan de ‘standaard’. Net ’n pennetje niet goed, benepen koppie, iets te los van onderen, in de hand allemaal sportduiven, die wij graag zien en de knapste hebben dus net kleine foutjes. De 4 die naar de T.T.  gaan, zullen toch wel tussen de 91 en 92 punten moeten kunnen scoren. Dat zou dan mooi meegenomen zijn maar het liefst zien we ze straks kopvliegers. Goeie die zien we het liefst……. 
Uit Boni Wijns doffer x duivin Flodder 61

Zwarte '71 'x 'Steffie" (beide duiven Steef Duijn)

 

De tentoonstelling is ook weer achter de rug en keurmeester Wout de Vries had er ’n aardige kluif aan om al die duiven nauwkeurig te inspecteren en te beoordelen.  De mannen met de mooiste duiven zijn weer bekend……….zelf ben ik om 11.00 uur even wezen kijken en de keurmeester vond dat geen enkel probleem, sterker hij liet diverse keren zien waarom er aftrek werd gegeven en tijdens de lunch gaf hij aan waarom ‘tafelkeuringen’ zo mooi zijn omdat je het dan kan uitleggen en kan laten zien en voelen aan iedereen. Ik was nog aanwezig toen hij de mooiste jonge doffer moest aanwijzen, hij moest kiezen tussen ’n prachtige doffer van Peter Beentjes en ’n doffer van broer Peter. Uiteindelijk vond hij het vleugelpatroon van de duif van Peter Beentjes van doorslaggevende betekenis. Terecht prachtige korte broek met mooie verspringing.  De duif van Peter ook ’n prachtige vleugel, mooie laatste 4 pennen, korte broek en sterke voorarm maar net niet die verspringing.  Het nestmaatje zit bij Piet van Vuuren en beide vliegen al ’n kop prijs, de ene ’n eerste en de ander ‘n 2e in de club.
Zo was er nog ’n mooi voorvalletje, er moest namelijk ook ’n asduif beoordeeld worden.  Geweldige uitstraling, wat ’n kwaadheid maar het duifje heeft zich waarschijnlijk helemaal uit de naad gevlogen door haar karakter. Stond nog op 8 oude staartpennen en die gaan er echt niet meer uit dit jaar maar ook stuit en onderbouw waren op zijn zachts gezegd zwaar onder de maat. Gaat zo’n duif het volgend jaar nog doen? Zal ze nog herstellen, op oude staartpennen kan ’n duif gewoon hard vliegen maar zal ze de conditie achterstand nog inhalen en  haar fenomenale prestaties opnieuw herhalen. Volgend jaar zullen we het weten.  Om 13.00 uur ging ik naar huis en moesten alleen de oude doffers nog gekeurd worden, op de valreep riep Wout mij nog even terug, “kijk deze duif zou ik wel mee naar huis willen nemen, maar hij krijgt “slechts” 92 punten. Wat ’n klasbak, zo zie je maar punten zegt niet alles. Van wie die duif is?..... Gerrit de Boer, onze kampioen!

Winnaar van de 4 tallen werd Peter Beentjes met o.a. mooiste oude en jonge doffer, Klasse Peter. Hard spelen en schoonheid gaan hier samen.
de keurmeester in actie

Sjaak Weel mocht de punten noteren


 

 Op onderstaande link zie je Wout in actie, ter lering en vermaak.


 

Zelf deed ik niet mee met de T.T. maar heb vandaag toch de hoofdprijs gewonnen 

Dit Blog is geen Facebook maar toch wil ik wel wat familiairs kwijt, 2 broers die postduiven hebben, die in de zelfde week allebei voor het eerst grootvader worden van een kleinzoon. Broer Peter maandag van Bing en ik zelf zaterdagmiddag van Jai, 2 prachtige kereltjes, we komen straks tijd te kort……………….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten