10 #nieuwsvanachterdeduinen#


10 #nieuwsvanachterdeduinen#

Maandag 7 maart stond een bezoekje aan de dierenarts gepland, 50 oude duiven heb ik op de hoklijst en deze moesten de verplichte paramixo vaccinatie voor het seizoen 2016 nog krijgen. Deze klus is ook weer achter de rug, hoklijst en verklaring van enting tegen Newcastle Disease kunnen dus ingeleverd worden. De klok was al ingespoeld met de duiven waar ik meega sporten, alsmede thuis uitgetest. Klok en antennes werken prima maar dan kom je er toch achter dat je één duif niet correct hebt ingevoerd, deze kunnen we nog corrigeren bij het inkorven van de 1e trainingsvlucht. Alle zaken die nog op ons lijstje stonden zijn inmiddels doorgestreept. Vorige week vertelde ik al dat deze week de training zou worden opgepakt en dat de laatste jongen, die nog bij de doffers liepen, afgespeend zouden worden en zo is het ook gebeurd. We zitten op schema,  trainen en africhten zijn de volgende item.
Het jonge duivenhok zit vol en dan bedoel ik dat er geen één meer bijkomt, het zullen er alleen maar minder worden. Afgelopen dagen zijn er nog een paar naar elders vertrokken omdat je in de wintermaanden weleens wat belooft, hopelijk is men er succesvol mee. Verder gaan we het jonge volk zo snel mogelijk vaccineren tegen paramixo en pokken, voor deze laatste kwaal heb ik entstof meegenomen en gaan we de duiven met het ‘kwastje’ behandelen.
Is er nog nieuws of wetenswaardigheden………wat mij opviel waren wat artikelen over de enorme terugloop van gieren in Afrika, Azië en Spanje. De terugloop van de gieren heeft een oorzaak, namelijk het gebruik van een medicijn die in die landen in de veeteelt wordt gebruikt. Gieren zijn aaseters en wat nu blijkt, is dat dit medicijn ( voor de koeien) dodelijk is voor deze roofvogels. De populatie is inmiddels met 80% terug gelopen. http://dieren.blog.nl/bedreigde-dieren-en-natuurbescherming/2015/06/19/afrikaanse-gieren-ernstig-bedreigd#more-12901

Broer Peter had afgelopen dinsdag zijn 31 jonge duiven buiten zitten, ze fladderen van dak naar dak en plots een knal, duiven tegen het raam. Buitengekomen ziet hij zijn duiven als stipjes in de lucht, snel tellen er zitten er nog slechts 10 op het dak en plots….Opnieuw bam de havik er tussen en toen waren er nog negen. De overige duiven verdwenen uit het zicht……. Peter vertrek naar zijn werk en ik beloof af en toe langs te gaan. Uiteindelijk om 17.00 uur 19 in het hok en tegen het vallen van de duisternis valt nummer 20. Wat moet je zeggen? Anders dan er komen vast morgen nog wel een paar terug en dat gebeurde gelukkig, zelfs 7 stuks, dus woensdagavond kreeg ik een Appje 28 van de 31 en mailde ik terug, die zal je niet snel meer kwijtraken. Het verhaal is nog niet afgelopen, donderdagmiddag zitten er nog 2 compleet uitgewoonde duifjes op de plank. Uiteindelijke schade 1 duifje opgevreten, poeh dan mag je niet mopperen…. En knap van die duifjes om allemaal weer huiswaarts te keren.  

In Belgie was al veel commotie over de dopinglijst, zeker na het voorval  ‘Vervloessemen dan vooral over de ondergrens van bepaalde producten die ook in de vrije natuur voorkomen. Denk aan bepaalde kruidendranken  maar ook, kun je bij wijze van spreken de duiven nog wel water uit de kraan geven of is dat al vervuild? De nieuwe ‘rode’ lijst is gepubliceerd en menigeen, waaronder diverse dierenartsen, uiten hun zorgen. In Belgie krijg je een paar jaar schorsing en een boete, die menigeen in jaren niet kan ophoesten.
Inmiddels is o.a. de tennis en schaatswereld opgeschrikt door het bekend worden van een aantal dopingzondaars en terecht! Blijft de vraag waarom was dit product jaren lang ‘vrij’ als medicijn te koop? 1 jonge dame slikte dit product, naar eigen zeggen, al 10 jaar! Nu komt de vraag….Werkt dit product echt prestatie verhogend?
Weet je dat men nog steeds niet wetenschappelijk heeft onderzocht of het gebruik van EPO werkelijk prestatie verhogend werkt.

In dit kader laat ik jullie onderstaande brief lezen die ik afgelopen week kreeg toegestuurd.

Dag John, Arjan, Roedi, Evert, Jan, Jan, Frank, Frederic, Jac, Huibert, Alfred, Alex, Adriaan, Pieter, Philippe, Dennis, Gunther, Richard, Hans, Rob, Rob, Dennis, Hemke, Walter, Ronald, George, Paul, Ronald, Edwin, Roel, Jos, Hans, Sander, John, Dirk, Jan, Roelof, Kris, Dirk, 

Wie heeft er in onze afgelopen Tour naturel gereden?

We zullen er nooit achter komen😉

Maar heeft doping sowieso wel effect?

Van een welbekend middel, EPO, gaat dat effect nu onderzocht worden en ik heb aangeboden onder de voormalige TdF-gangers na te gaan of er interesse is om deel te nemen aan dit onderzoek. 

Onderzoek naar het effect van EPO op de fietsprestatie, door het Centre for Human Drug Research. 

Erythropoietine, oftewel EPO, is een natuurlijk hormoon dat door de nieren wordt geproduceerd. Het werkt in op het beenmerg waar het de productie van rode bloedcellen stimuleert. Er is ook een vorm van dat als geneesmiddel gebruikt wordt, rHuEPO, en dat heeft precies hetzelfde effect. Het middel is al uitgebreid onderzocht en hieruit is gebleken dat het middel veilig en goed verdraagzaam is.
Het middel wordt gebruikt in patiënten voor de behandeling of ter voorkoming van anemie (bloedarmoede) als gevolg van bijvoorbeeld nierfalen of chemotherapie. De correctie van de anemie resulteert in een toename van de inspanningscapaciteit bij deze patiënten.
 

Aangezien rHuEPO de inspanningscapaciteit bij patiënten verbetert, dachten sporters dat dit middel ook hun sportprestatie kon verbeteren. In 1990 werd het middel op de dopinglijst gezet. Uitgebreid literatuuronderzoek liet echter zien dat onderzoek naar de effecten van rHuEPO bij wielrenners niet voldoende is uitgevoerd. De conclusie is daarom ook dat het niet bewezen is dat rHuEPO een prestatie verbeterend effect heeft bij professionele wielrenners. Deze studie moet duidelijkheid in de zaak geven. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijke bijwerkingen en de dopingdetectie van EPO in de urine. 

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
In totaal zullen 48 gezonde, goed-getrainde mannen tussen de 18 en 50 jaar deelnemen.
Van de 48 deelnemers krijgen 24 mensen het onderzoeksmiddel en 24 mensen placebo (niet-actief product) toegediend. Tijdens het onderzoek zal rHuEPO toegediend worden in de vorm van subcutane injecties (onder de huid).
Het onderzoek bestaat uit een keuring en een training, 15 onderzoeksdagen (3 uur per keer), een wedstrijd van 150 km met aankomst op de Mont Ventoux en een nakeuring. Tijdens de 8 weken durende behandelperiode moet de eigen training worden voortgezet. Het onderzoek duurt in totaal 12 weken.
 

Planning
Het onderzoek bestaat uit 15 bezoeken van ca. 3 uur aan het CHDR. Bij 8 van de 15 bezoeken wordt er EPO of een placebo toegediend, bij de resterende bezoeken vindt een inspanningstest plaats. Het onderzoek gaat lopen tussen maart en juni, eindigend met een weekend op de Mont Ventoux (17-18-19 juni). 

Vergoeding
Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt de deelnemer een vergoeding van € 320,00 en een Pioneer single leg power meter op een crank inclusief een Pioneer fietscomputer twv € 540,00.

Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 125km enkele reis) voor elke reis met uitzondering van de reiskosten voor de informatiebijeenkomst. 

WEEKEND MONT VENTOUX

Dit wordt een groepsreis is met alle deelnemers, inclusief de benodigde staf van het CHDR. Er wordt vertrokken op vrijdag vanaf het CHDR, na een gezamenlijke maaltijd, per slaapbus naar Zuid-Frankrijk. Fietsen gaan in fietskoffers mee. Bij aankomst is er een dag rust/zo nodig trainingsrondje, waarna op zondagochtend begonnen wordt met een etappe van 150 km (route nog nader te bepalen) die in gesloten vorm plaatsvindt (flink tempo, maar en-group) waarna we aankomen in Bedoin. Daar begint de wedstrijd, waarbij er zo snel mogelijk naar de top moet worden gefietst. Boven wordt getimed en de uitslag bijgehouden. Met de power meter wordt het inspanningsniveau van alle deelnemers tijdens de klim gemeten. Daarna wordt op de top nog bloed afgenomen, vervolgens wordt vertrokken naar de accommodatie om dan maandag vroeg terug naar Nederland te rijden. Vervoer, verblijf en eten worden verzorgd en betaald.
Zo snel mogelijk na de etappe wordt bekend wie EPO en wie Placebo heeft gehad.
Er wordt nog gezocht naar goedgetrainde mannelijke wielrenners. Interesse in deelname? Voor verdere informatie kun je de volgende website bezoeken:
http://www.proefpersoon.nl/pages/172/Onderzoek-naar-het-effect-van-EPO-op-de-fietsprestatie.html

Zelf had ik graag eenmaal in mijn leven doping willen gebruiken (dat zeggen alle oud-renners, haha😉), dus ik zou ook liefst zelf hebben deelgenomen, maar ik reis in mei met een grote groep tussen Zimbabwe en Zuid-Afrika.
Ik hoop dat er onder jullie belangstellenden zijn! Gr Pascal.
**************************************************************************
Doping zal je wel nooit helemaal uit kunnen roeien maar men zal er als een bok bovenop moeten blijven zitten en in de duivensport? Die paar arme Belgen die ‘gepakt’ zijn op het gebruik van producten, die niet prestatie verhogend werken........ is ook weer triest.

We sluiten de week af met de verkoop van de jonge duiven van Rayon B, zelf was ik gevraagd om als verkoopleider te fungeren, dus zaterdagavond richting Haarlem. Bij aankomst telde ik toch zeker ruim 50 mannen/vrouwen, die al gezellig aan tafel zaten te babbelen, achter in de zaal stonden de kooitjes maar lang niet allemaal gevuld. Slechts een kleine 20 duifjes waren present en in de overige kooitjes lagen soms stamkaarten. Er waren ook liefhebbers die wel op de verkooplijst stonden en dus een duifje beschikbaar hadden gesteld maar geen duif en geen stamboom en je moest ook nog raden wanneer zo’n duifje ‘klaar’ was.  Ik kreeg het vermoeden dat deze liefhebbers voor ‘weinig’ hun eigen duifjes wilden terugkopen maar als verkoper voel je je wel in de maling genomen worden. Neemt niet weg dat we toch vlot een 40 duifjes konden verkopen, die bij elkaar 2725 euro opbrachten. Toch een leuke pot om te vervliegen! Het bleef nog lang gezellig, hulde aan de organisatoren en iedereen succes met de duifjes.

Volgende week zondag Duivenmarkt in Heemskerk!!!!!!!

Reacties