lente begonnen


Week 12 #nieuwsvanachterdeduinen#

Nog ’n kleine 14 dagen en de duiven kunnen mee met de eerste africhting, in ieder geval werk ik zelf daar wel naar toe.(3 april)  Mocht het slecht weer( nat en koud) zijn dan zou het zomaar kunnen dat ik deze trainingsvlucht zal overslaan.  We gaan vooralsnog van het positieve scenario uit en dus afgelopen week de duiven 2 x daags eruit om ritme op te doen.  Ze vliegen redelijk en met af en toe een balletje richting de duiven die er de brui aan willen geven, blijven ze wel een kleine 40 minuten in de lucht. Het hoeft nog niet veel langer want zoveel stop ik er ook nog niet in dat ze spontaan een uurtje in de lucht blijven. Doffers en duivinnen hebben 1 x in de mand gezeten voor een heel kort trainingsvluchtje (zaterdag), gewoon even wennen aan de mand en conditioneren, het was mij eigenlijk nog te koud. Ik schrijf met nadruk ‘mij’, ik vond het koud, de duiven….. geen idee?
De jonge duiven zijn de afgelopen week bijna alle dagen wel even los geweest, rond 11.00 uur de klep open en om 13.30/14.00 uur blaas ik op de scheidsrechterfluit en  vul de voerbak, ze rollen naar binnen. Natuurlijk heb je alle dagen wel een paar duiven die denken ik kom later en dat betekend heel simpel geen eten. 
Vrijdag onze voorjaarsvergadering van de club bijgewoond, mooie gelegenheid de ‘formulieren’ in te leveren en van het bestuur te horen, wie wat dit jaar gaat doen en waar we moeten bijspringen. Het gaat in een club met 45 vliegende hokken niet van zelf, dus worden er schema’s gemaakt zodat je weet wanneer je de handen uit de mouwen moet steken.  De puntjes zijn op de i gezet en 2 april kunnen we voor de eerste keer inkorven en maken we er gelijk een ‘paasvlucht’ van, zodat alle schoonheidsfoutjes er uit gefilterd worden. (Duiven met een verkeerde of niet werkende chipring en antennes die niet werken, het is elk jaar wel Bingo). Verder kwam de afdelingsvergadering ter sprake, Jack Spaansen had een keurig verslag gemaakt en met nog een kleine aanvulling was het voor iedereen duidelijk. Onze voorzitter had contact opgenomen met de vervoerscommissie, om te informeren wie en hoe laat onze duiven opgehaald  gaan worden want wanneer ze het ophaalrondje anders gaan maken en de Velsen tunnel gaat tegen die tijd ook dicht kan het weleens late avondjes worden. (Dit noemen wij constructief meedenken) Duidelijk antwoord kwam er niet, toch wel….we weten het nog niet.  Wat we ook nog niet weten, wie wordt die nieuwe vervoerder of misschien wel vervoerders want ik heb begrepen dat er nog één vervoerder zijn congé heeft gekregen.  Één  trailer is inmiddels voorzien van ’n systeem om te waarborgen dat de deuren niet vroegtijdig openschieten. Zo vlak voor het seizoen moet er nog wel heel veel geregeld worden en dat is zachtjes uitgedrukt!!!!.
Onze voorzitter die ook in de commissie “Herindeling Rayons” heeft plaatsgenomen informeerde ons ook over de voortgang en de ideeën die leven binnen de commissie. Toen ook de variant “9 rayons “ werd uitgelegd, vielen de meeste leden spontaan van verbijstering van hun stoel. Nieuwe indelingen vanwege de terugloop en de te kleine rayons en je komt me o.a. het voorstel om van 6 naar 9 rayons te gaan? In onze club is er geen draagvlak! 

Zondag was het de “Heemskerkse Duiven Beurs” die voor de derde maal werd georganiseerd. Een mooie gelegenheid elkaar te spreken, kopje koffie, broodje en voor de liefhebbers een pilsje alles was voorhanden. Het aanbod duiven was niet echt groot maar er was keuze en ze stonden te blinken in het zonnetje, want we hadden geluk dat het tot 11.00 uur prachtig weer bleef!  Het was gewoon lekker druk, liefhebbers vanuit Den Helder, Volendam tot Amsterdam. Mooie ochtend.
Wat viel mij verder op deze week…….op  internet/facebook worden nog steeds topics gelanceerd  door liefhebbers over vaccinaties en medicatie en dan denk ik ‘wanneer je nu nog moet beginnen of twijfelt wat te doen, heb je dus geen plan en ben je echt wel te laat’.  Van de andere kant blijf ik het wel volgen want soms staat er ook iets zinnigs tussen.   Zoveel hoofden, zoveel meningen dat maakt het kleurrijk maar enige onderbouwing is vaak ver te zoeken. Gewoon snel door scrollen en de leuke positieve verhalen eruit pikken en dat valt niet mee want de roofvogel problematiek is vaak het hoofdonderwerp. Op veel, heel veel plaatsen is het kommer en kwel, oplossingen zijn niet direct voorhanden dus het slachtveld wordt met de dag grimmiger en bloederiger. Alle sporten met dieren liggen onder het vergrootglas dus wellicht een schone taak van het (nieuwe) N.P.O. bestuur om ook aan deze problematiek extra aandacht te schenken.

Reacties