50#nieuwsvanachterdeduinen#


50#nieuwsvanachterdeduinen#
Vorige week zondag de kweekduiven gekoppeld , al snel kon ik zien dat het geen problemen zou opleveren.  Maandagmorgen lagen ze dan ook allemaal naast elkaar in de broedschotels te kroelen en kon ik met het ‘loslaten’ aanvangen zodat ze konden wennen aan hun broedhok, nu na zo’n kleine 6 dagen ‘weten’ de meeste koppels hun broedhok prima te vinden.  Goede voorbereiding naast 100% gezondheid is essentieel.
 
In het kader van de voorbereiding op de koppeling en het verdere verloop van de kweek wijs ik jullie graag op de artikelen die Henk Simonsz  heeft geschreven op  pigeon-fever.blogspot.nl 
Van de jonge duiven vragen we straks top prestaties en daar hoort een goede begeleiding bij en die begint al ruim voor de koppeling, goede eieren, mooi opkomende piepers, duifjes met genoeg weerstand zijn essentieel om straks te presteren. Henk beschrijft, hoe en met wat voor producten hij de kweekduiven verzorgd om tot optimale resultaten te komen.  Echte aanrader om te lezen.
De vliegduivinnen gaan alle dagen weer even los,  zo ook de doffers maar deze moesten eerst een dagje vasten zodat ze wat gemakkelijker het weduwnaarshok binnen zouden lopen, dagje geen voer kan in deze tijd sowieso geen kwaad.  
Maandagavond heeft de N.P.O. zijn vergadering gehouden en waar heel (duiven) Nederland naar uitkeek was de uitslag ‘ wel of geen invliegduiven’. De uitslag is, dat er geen invliegduiven meer ingekorfd mogen worden, het moge duidelijk zijn dat er liefhebbers ‘blij’ van worden maar ook een grote groep fel tegen is.  Op Facebook kun je het allemaal prachtig volgen, hoe voor en tegenstanders elkaar met argumenten te lijf gaan, prima als het maar netjes blijft en geen valse sentimenten worden gebruikt.  Wat mij helaas opvalt is veel tunnelvisie, ontzettend veel eigenbelang en weinig tot geen visie naar de toekomst. Slechts een enkeling (jonge vent) steekt zijn nek uit en schrijft over zaken zoals de huidige technologie en al zijn mogelijkheden waar we (nog steeds) niets mee doen.  Bakken kritiek krijgt hij over zich heen, de oudere kunnen niet omgaan met de apparatuur, weten het niet, kunnen het niet betalen, ze zien het liefst nog gummies. Het lijkt het stenentijdperk wel.  Ik vind het wel verfrissend om te horen wat de mogelijkheden van de chipringen zijn en wat we met de huidige constateersystemen kunnen doen.  Maak elkaar wegwijs, ondersteun elkaar……
2 jaar geleden waren er slechts een paar leden die in mijn club gebruik maakten van WhatsApp om de duiven te melden en nu zijn er slechts een drietal die het nog niet doen. Kwestie van uitleggen en vragen of ze een beetje met de tijd willen meegaan, je wereldje wordt anders wel heel erg klein. Mijn moeder van 91 heeft zelfs een mobiel en emailadres.  Echter tegen onwil is niets aan te vangen.
Het is natuurlijk mosterd na de maaltijd want de beslissing is genomen. Wanneer later blijkt dat deze beslissing ‘n ‘dwaling’ is, kun je het  t.z.t. terug draaien.  Doel was;  duidelijkheid en uniformiteit en die is er nu maar de beslissing zou ook andersom geweest kunnen zijn.  
In onze afdeling waren invlieg/vrachtduiven tot 2016 toe gestaan en ik meen mij te herinneren dat dit werd gelegitimeerd door naast de vlucht ook een z.g.n. oefenvlucht te organiseren van het zelfde station.  Wellicht nog steeds een escape, tenminste wanneer de meerderheid van de leden van Afdeling 6 dit zouden willen maar zover ik weet, is het niet gevraagd.  Mooi weekend!
2 prachtige foto's gemaakt door Jan Breed, top fotograaf!  Bedankt Jan.........
De "585" heeft een oude ring om, is van 2014
 

926 rechtstreeks Martin van Zon, vader van de "585" ( de "585" heeft een oude ring om = van 2014)
 

Reacties