zaterdag 24 december 2016

51#nieuwsvanachterdeduinen#


51#nieuwsvanachterdeduinen#De kerstdagen staan voor de deur
 
Deze kerstboom staat bij de ingang van de woonwijk “Breedweer” waar ik woon. Wie heeft de boom neergezet, de Gemeente, een bewoner,  een buurtcommissie?   Geen idee, zal het bericht wel gemist hebben! De afgelopen dagen worden er steeds meer ballen en versieringen in op gehangen, zelfs verlichting op batterij. Diverse maten ballen, van glas, kunststof, allerlei kleuren, de boom wordt langzaam MOOI door zijn VERSCHEIDENHEID. Niemand die vraagt of je wilt bijdragen, neen spontaan komen de buurtbewoners er een balletje of slinger in hangen.  Samen iets moois maken en een beetje gezelligheid en sfeer brengen.  Lijkt mij een mooie ‘gedachte’ om het jaar af te sluiten. Fijne dagen.
De kweekduiven zijn inmiddels op eieren gekomen en de eitjes zijn direct in de broedmachine geplaatst.  De ‘42’ die de eerste NPO op Bourges won in 2010, wilde ik later koppelen omdat ik zuinig ben op deze duivin. Toen ik een koppel moest omzetten, pakte ik haar toch uit de ren en ze stond gelijk in vuur en vlam. Ze was de eerste en enige die zondagavond (de 7e dag) haar eitje legde.  Mijn andere 1e NPO winnares  “De Vierzon” legde haar 1e eitje op de 8e dag, hierna 7 koppels met 9 dagen,  woensdagavond 15 van de 19 koppels met 10 dagen op eieren en vrijdagavond moesten er slechts 2 koppeltjes nog leggen. Mijn broer zei gekscherend, ’ze zullen toch wel gezond zijn’…….  Ik moet eerlijk bekennen dat de ‘leg’ dit jaar wel heel voorspoedig verloopt, de omstandigheden, zacht weer, werken dit jaar ook wel een beetje mee want met die openrennen kun je er normaal  gesproken een paar dagen extra bij optellen. Het hoeft en moet natuurlijk geen wedstrijdje ‘snel leggen’ worden, ook eerst nog even afwachten of de eieren allemaal ‘bezet’ zijn.
Ze zitten op stenen eitjes en het moge duidelijk zijn, die kunnen niet stuk dus mocht er nog een vechtpartijtje plaats vinden of gaan ze van schrik door de vuurpijlen volgende week naast de eieren zitten dan kan dat geen kwaad. In het nieuwe jaar gaan we ze weer terugleggen.
 
De vliegduiven gaan bijna alle dagen even los, gewoon de spiertjes  los maken en gaan ze zitten of op het grasveldje pikken roep ik ze gelijk binnen. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik er tijd voor heb en weinig tot geen last heb van de roofvogel.  Regen, koud, miezerig, wat mistig, heiig weer, ze gaan gewoon los want we maken er geen ‘mietjes’ van, laat ze maar leren met deze omstandigheden om te gaan.  
In het “Spoor’ een goede reportage (gemaakt door Michel Beekman) gelezen over Peter Crans, super gemotiveerde liefhebber, geweldige duiven, pure specialisatie maar ook worden er nog genoeg zaken en wetenswaardigheden verteld, zaken om bij stil te staan en die je kunt gebruiken.  Ben blij dat ik daar al een paar keer geweest ben en heb kunnen putten ‘uit de bron’ want daar zitten echte afstand geschikte duiven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LENNIK