zondag 30 juni 2024

The Day after

 The Day After

De duiven uit Quievrain, maar ook de DF-duiven uit Saulieu konden mooi vroeg los. Respectievelijk 7.15 en 7.00 uur, vooral de DF-duiven ‘ontsprongen’ de dans van het ‘front’, want de Belgen konden in Bourges al niet lossen!

De Quiévrain duiven konden profiteren van de zuidelijke wind met soms west, maar zeker ook een gedeelte met een vleugje oost erin. Het werd een supersnelle vlucht en de duifjes waren rap allemaal thuis. De uitslag was bedroevend, ik schreef al eerder het was voor mij de laatste Vitesse vlucht. Het gaf best wel een beetje chagrijn, maar ik had vertrouwen in de DF-ploeg. Inmiddels was de wind gedraaid naar noordwest en klikten we vol spanning regelmatig compulive aan om te kijken hoe de duiven vielen in Afdeling 5. (2 afdelingen losten niet te weten afd. 2 en 1. Limburg en Oost-Brabant losten later en dat hebben ze geweten)

Uiteindelijk begonnen de duiven op de voorhand van onze afdeling te vallen, ondertussen zitten we met zijn zessen in de lucht te turen. De minuten tikken weg en aan de snelheid van Hans Half kunnen we niet meer komen. Plots zie ik een duif aankomen knijpen, het zal toch niet waar zijn. Het is de 453 die tot nu toe één van de betere duivinnen is.

Ze wint voor ons de 2e in de Afdeling en de 1e in de afdeling ‘noord’. Super blij en tevreden mee. Het was een kuitenbijtertje van een vlucht.






zaterdag 29 juni 2024

Vroege lossingen

Wij, onze duiven, eindigden in Saulieu. Ze zijn gelost om 7.00 uur lees ik op de site van afdeling 5.

De omstandigheden waren goed omdat het ‘front’ nu wat zuidelijker is blijven liggen. Gelukkig maar. In Frankrijk wat wind op de kop maar in België en Nederland zit zuid in de wind.

Quievrain los om 7.15 uur met zuidwestenwind dus die kunnen weleens hoge snelheden halen.


vrijdag 28 juni 2024

Vrijdagmiddag 17.00 uur

Terwijl wij vrijdag in het zonnetje zitten en ons voor een lossing uit Quievrain niet ‘druk’ hoeven te maken en ook de marathon duiven allemaal gelost zijn uit diverse plaatsen, zit het voor de DF-duiven niet mee.

Bourges werd Vierzon, Vierzon werd Nevers, dit waren wijzigingen voordat de duiven op reis gingen.

In dit gebied hangt een frontaal front met regen dus wordt er gekeken en gepuzzeld en besloten naar Saulieu te gaan. Hier stonden ook 7-8-9, maar deze zijn alweer uitgeweken naar Gray. 

De puzzeltocht is nog niet ten einde, de Zondag lijkt ook een trieste dag te worden. Ik zou zeggen ‘inkorten’ en ten noorden van Parijs gaan staan. 

Ik ben benieuwd waar we eindigen😌

 


Nevers, Quievrain en een africhting.

Het was afgelopen zondag genieten van de prachtige zomerse dag met ook nog een fraaie vlucht. Dat smaakt naar meer…

In de avond scrolde ik door de uitslagen op compuclub en wat haalden een aantal liefhebbers wederom hard en fenomenaal uit. Natuurlijk vallen de ‘grote’ mannen als eerste op, maar ja de resultaten zijn ook indrukwekkend. Arnold Paalman, Eijerkamp, Willem de Bruijn en de heren Verkerk spanden de kroon. Ook in mijn eigen afdelingen zijn weer de nodige uitblinkers! 

Jan Hooymans reeg in België weer een 1e nationaal toe aan zijn indrukwekkend zegereeks en ik zag een uitslag van de gebroeders Vandenheede “die was buitenaards”. 

Allemaal leuk een aardig, maar bij mij stond Groot Ammers, Quievrain en Nevers op het programma. 

Maandag de ringen van de jonge duiven gekoppeld, gelijk de gelegenheid de duifjes nogeens te bekijken. Toen de klus geklaard was mochten ze nog even trainen en werden ‘opgezogen’ door een grote groep jonge duiven die in of nabij Heemskerk werden gelost. Aardige voorbereiding op hun 1e ritje met de container.

(De duiven uit Morlincourt hebben niets te lijden gehad, want met vier en een half uur was alles thuis dus dat ene dagje minder in de aanloop naar de DF mag geen probleem zijn, maar dat weten we pas einde week.)

Hoe verliep de eerste africhting, want menigeen deed om verschillende redenen niet mee. Bij velen was de ‘plotselinge’ omslag naar warm weer en een beetje oost in de wind de voornaamste reden om de duiven thuis te houden. 

Maandagavond 11 oude doffers (om ze aan de gang te houden) en 81 jonge duiven in gekorfd. Maandag hebben de duiven gewoon getraind en gelijk zondag kunnen ‘wennen’ aan de wat warmere omstandigheden. (Zo rond de 25 graden) De temperatuur zakt in de avond terug naar 11/13 graden en dinsdagochtend is het nog koel maar de temperatuur loopt op naar 20/23 graden rond 11.00 uur en later nog wel wat hoger. Wind op de kop met wat oost erin. Dit weer willen wij graag, laat ik het bij mijzelf houden, ik vind het lekker, noordoost, omdat ik in Heemskerk woon. De warmte is dat een probleem? Ze moeten er een keer doorheen! 

Ik had één wens, vroeg los en dat gebeurde. Om 8.40 meldden de eerste oude doffers zich met één jong. De weduwnaars waren rap thuis en het jonge spul maakte er een ware speurtocht van. De meeste die thuiskwamen stonden stijf van de stress dus was het binnenkomen een ‘dingetje’. Heeft zo’n dag ook geen zin, maar verdiend aandacht de komende africhting. 

Van de 81 ingekorfde duiven bereikten 61 stuks dezelfde dag het hok. Op woensdag kwamen nog wat duifjes thuis en stond de teller op 71. Inmiddels één duifje opgevangen dus hopelijk komt deze ook nog thuis. 

De eerste schifting is geweest, hebben ze wat geleerd, geen idee. Deze duifjes hebben in de trailer gezeten (leermoment), noordoostenwind, oplopende temperatuur (ook leermomenten) en ze moeten toch echt een keer door de zure appel heen bijten. Duiven verspelen of die achterblijven doet gewoon zeer, zal nooit wennen, maar het hoort bij de duivensport.

De dag dat nog duifjes nakwamen maakte ik zelf een fietstochtje van 80 km. Het windje gaf nog wat verkoeling in de polder, maar het was best warm. Ook ik moest eraan wennen en vooral veel drinken!! De duiven hebben geen bidon(s) mee. Toch vond ik dat ze er nog monter uitzagen. Één kwam onder de olie thuis, dus die heeft een Dreft badje gekregen. Ze gaan echt wel opzoek naar water. 

Ik heb ze woensdag en donderdag vertroeteld en vrijdag een herstel/ vertrouwings vluchtje gegeven en door naar de volgende ervaring. 

Het weer voor zaterdag, het zou net moeten kunnen. Hopelijk rijden ze indien mogelijk naar een plek waar ze zaterdag vroeg kunnen lossen. 

 In een groot gedeelte van Frankrijk redelijke omstandigheden en wind op de kop, zo ook in België en Nederland. We concoursen samen met afdeling 5. Sectorvlucht. Verder kan ik er wel iets overschrijven maar wat moet je ermee. Bourges werd Vierzon. Vierzon werd Nevers. Ik geef 30 duivinnen mee en laat mij verrassen en hopelijk een mooie klassering in NH😏(in de club slechts 230 duiven en 30 van een clublid elders) 

Zo’n 14 duiven voor Quievrain. Dat zal waarschijnlijk mijn laatste Vitesse vlucht worden, want dat gezamenlijk met jonge duivenconcoursen, zie ik niet zitten. Zo denk ik momenteel. 

Maandag gaat het jonge spul op herhaling naar Groot Ammers, is Zevenhuizen geworden. Dinsdag lijkt weer een natte dag te worden🤔en dan door naar Roosendaal. 


zondag 23 juni 2024

The Day After

 The Day After

Zondagmorgen werden de duiven, na een extra nachtje mand, vroeg gelost (7.00 uur).

Prachtige omstandigheden, lekker temperatuurtje, strakblauwe lucht, geen regen en volgens het lossings bericht een noordwestenwindje. Dat laatste klopte in de vroege ochtend niet. Wij lieten ons niet verrassen, de 1500mtr was haalbaar.

Alles stond in de vroege ochtend al klaar, zelf zaten wij (Team) om 10.30 gedrieën aan de koffie. De meldingen uit de voorvlucht kwamen binnen en dan neemt de spanning toe. Op ‘57’ komt de ‘208’ aanknijpen en het is niet de eerste keer dat ze  bij ons als 1e aankomt. Het zou een getekende zijn, waren het niet dat ik de verkeerde 208 getekend had. Stom enige smetje want met 30 minuten zitten 30 duiven in de klok. Een super verlopen vlucht. 

De duiven kwamen wederom prachtig aanzetten, misschien ietsje minder drang bij het vallen, maar dit kwam wellicht door de omstandigheden en anders wel door een bonte stoet van honderden hardlopers die op nog geen 5 meter van mijn hok voorbijtrokken (De jaarlijkse Marquette loop)

Wij hebben gedrieën nog een lekker uurtje zitten nagenieten, kijkend op de smartphones hoe de duiven elders in Nederland vielen, ondertussen vlogen onze jonge duiven, op een ongebruikelijk tijdstip, sky high in lucht😉. (Konden mooi aan de warmte wennen)

In Noord-Holland hebben wij een pracht concours gehad! Chapeau. 

Met de uitslag in kring 1B en Kring 1 zijn we content. Op naar de Dagfond



Duiven los

Zaterdag gingen, op 2 afdelingen na, de duiven NIET los. De éne afdeling gooide wat eerder de handdoek in de ring dan de ander. Sommige al rond 10.00 uur en andere hielden een beetje hoop voor een middaglossing maar rond 12.30 uur cancelden zij (waaronder onze afdeling) dan ook de vluchten. 2 diehards te weten Zeeland en Brabant 2000 losten beide rond 13.00 uur in Chateaudun. Hoe dat afliep? Ik was wel nieuwsgierig want zo ‘goed’ zag het er niet uit. 

Ik had al rekening gehouden dat het 3 nachten mand zou worden, de weervoorspellingen waren ook zodanig dat het bijna een zekerheid was. Hoe verliepen de vluchten uit Chateaudun. 

De Belgen hadden ook gelost in Chateaudun en haalden 85 km. De Nederlandse duiven haalden deze snelheid niet en de eerste bleven rond de 80 km steken. Het verloop was niet vlotjes, nu hoeft het niet altijd rap te gaan maar dit was te voorzien. Gewoon een gewaagde lossing, onze LC nam een verstandige beslissing. 

Inmiddels zondag en de eerste update.

Duiven los om 7.00 uur, mooie omstandigheden met een licht noordwesten wind. 


zaterdag 22 juni 2024

Morlincourt

Donderdagavond 33 duivinnen ingekorfd voor Morlincourt. In de club zo’n 470 duiven.

De vooruitzichten in de ochtend zijn niet goed, maar wie weet een hele kleine mogelijkheid in de vroege middag? Hopelijk op tijd berichtgeving. 

12.15 uur. Vlucht is uitgesteld!!! 


Nu de vlucht is uitgesteld naar zondag, tijd om MIJN verslagje te maken van de ingelaste afdelingsvergadering van jongstleden vrijdagavond. 

De vergadering was een half uurtje vervroegd vanwege de voetbal en ving klokslag 19.30 aan.

Allereerst werden de nieuwe bestuursleden met een schriftelijke stemming allen zonder één tegenstem aangenomen.

Vervolgens werden de jaarcijfers 2023 die gepresenteerd waren, toch niet behandeld omdat de controlecommissie nog decharge moet geven. De cijfers zijn aanwezig en de decharge zal einde seizoen plaats vinden. Over de begroting was een enkele vraag. De begroting is sluitend. Het eigen vermogen is een aanzienlijk bedrag wat in het verleden hoofdzakelijk is opgebouwd. Hierna ontstond een discussie wat te doen wanneer een nieuwe afdeling ontstaat. Gesprekken zijn gaande, het zal een moeizaam traject worden en het bestuur zal waken over de financiën.

Het volgende punt was wat te doen met Zuidoostenwind. De vergadering gaf snel aan dat ze vertrouwen heeft in de LC, die zijn uiterste best doet om de vluchten zo goed mogelijk te laten verlopen. De VZ gaf nog even aan dat het dit jaar wel heel exceptioneel is met al die buien die spontaan ontstaan. Als laatste, de liefhebber beslist zelf of hij meedoet! Laat de LC zijn werk doen, en val ze niet lastig. 

Als laatste de voorlopige evaluatie nieuwe kringindelingen. De VZ gaf aan dat het nog wel vroeg was voor conclusies. De woordvoerder van herindeling commissie gaf aan dat bij naderinzien een indeling in 3 lengte lijnen beter geweest zou zijn. Einde seizoen evaluatie met wellicht schaduw uitslagen van de compuclub om het e.e.a. te staven.

Bij de rondvraag kwam nog even de communicatie op het lossings blog ter sprake. Aan verbeteringen wordt gewerkt. Klokslag 20.30 een hamerslag en rap naar huis. 

Morgen lijken de vooruitzichten prima, dus hopelijk een mooie vlucht. 


donderdag 20 juni 2024

Morlincourt en door....

 

Morlincourt…

Doorgaan is het motto…..

Die supersnelle vluchten van vorige week laat ik maar SNEL achter mij, naast de fantastische aankomsten, want dat was echt genieten, kon het resultaat mij op de DF niet helemaal tevreden stemmen. Is het geen regen, is het wel de wind of een combinatie van die twee, je hebt er geen enkele invloed op en moet ermee ‘dealen’. Iedereen heeft last van die omstandigheden, de één wat meer dan de ander. Daarnaast willen we allemaal dat het zonnetje wat meer gaat schijnen, is het niet voor ons zelf, dan wel voor de duiven in de hoop dat ze de forme gaan oppakken. Gaat iedereen dan de forme oppakken, denk ik dan? Ben bang dat we lang moeten wachten op de warmte en die magische forme. Zolang ze bij mij goed naar huis komen, hoor je mij niet mopperen, de conditie en gezondheid zijn in orde, maar uiteraard is het zonnetje meer dan welkom want een beetje zomer gevoel is ook fijn. Voor mij is het motto doorgaan en volhouden. 

In Zuid-Holland is alles voor Bassie en dan weet je wel wie ik bedoel. Indrukwekkend wat hij en zijn duiven laten zien, windje mee of windje tegen, regen of zon! 

Deze week staat Morlincourt op het programma en ben voornemens de gehele ploeg te spelen. De zaterdag lijkt een redelijke dag in Nederland te worden en ze aan de gang houden vind ik belangrijk, ritme moeten ze houden. Inmiddels ziet het er in Nederland nog steeds redelijk uit, maar is het ten zuiden van Parijs slecht en ten Noorden ligt ook een strook met instabiel weer en daar staan Wij! 

Maandag Stefan Göbel(dierenarts) bezocht met wat oude en jonge duiven. Meten is weten, dus zoals gewoon gedrieën op naar Noorden. Eindconclusie: duiven in orde. Gezien de prestaties kijk ik daar niet van op, maar de bevestiging is fijn. 

Maandagavond was het plan de jonge duiven in te korven voor hun eerste tripje met de trailer. De voorspelling voor dinsdag vonden wij niet goed dus al besloten niet mee te doen. Niet veel later kregen wij bericht, van de afdeling, dat de vlucht gecanceld werd, maar kregen ook gelijk een inhaal datum! Dat’s mooi. 

Op maandag de duiven zelf nog even weggebracht, dat traject (20km) kunnen ze inmiddels dromen. Woensdag een keertje 30 km met kopwind! Ook een keer lekker 

Woensdag en donderdag nogmaals een blik geworpen op de weerkaarten en dat ziet er wederom niet florissant uit voor de zaterdag. De kans dat ze een extra nachtje krijgen schat ik hoog in. De Belgen wilden de vluchten allemaal verzetten naar de zondag maar kreeg de vervoerders niet mee. Het wordt dus weer wikken en wegen wat gaat mee. Zondag lijkt een droge, zonnige dag te worden. Afwachten…. 

Op Morlincourt gaan geen 44, maar 33 duiven mee, beetje de handrem erop 😏


zondag 16 juni 2024

The Day after

 The Day After

Wat een snelheden en wat kwamen de duiven weer ‘goed’ naar huis. Onze regio kende op beide vluchten een korte prijsduur en dat is op vluchten met snelheden van 120 km en hoger vaak niet het geval. Complimenten aan de lossings mannen en vervoer.

Afdeling 6, sloot op beide vluchten het snelst het concours. Zo zie je maar dat het uitmaakt waar je staat en wat ze onderweg tegenkomen. Over het ‘drama’ bij afdeling 9 maar niet te spreken. Een marter in de trailer die 2 manden duiven uitmoordde, het zal je maar treffen! 

Echt potten breken konden we niet maar dat wisten we al voor het inkorven. De wind had zaterdag een te grote invloed, maar dat hoort ook bij het ‘spelletje’.

In eigen club, CC en kring ging het nog best redelijk, zeker op de Vitesse vlucht maar ook op Chateaudun een goed prijspercentage.

Op naar de volgende MF vlucht 😊






zaterdag 15 juni 2024

Gejaagd door de wind😘

Een vroege en een wat latere lossing, de LC of het IWB heeft de tijdstippen uitgekiend en dat is prima. De berichtgeving is nog steeds bedroevend matig. Toch wel een verbeterpuntjes.

Ik heb begrepen dat het vertrek van de duiven prima was, maar ze zullen onderweg toch wel de nodige buitjes tegengekomen zijn. In Noord-Holland was het soms zonnig maar ook de nodige neerslag met vlagen van stevige wind viel ons ten deel. Bleef de vraag hoe hard zullen de eerste gaan? Ik hield rekening met een gatenkaas en onregelmatige vlucht en durfde geen voorspelling te doen. Gewoon optijd buiten staan en hopen…..

Wij stonden op tijd buiten en zagen de eerste snelheden van afdeling 7 uit Niergnies ruim 2100 mtr!

Op 11.35 uur komt de 410 aanknijpen, mooie tijdduif 2093 mtr in de club en CC zal het een mooie tijdduif zijn maar verder zal het snot voor je ogen gedraaid worden.

Plots krijgen we via de club app dat ook een Chateaudun duif gevallen is, wij moeten wachten tot 11.43 en dan vallen ze redelijk door.

De één komt nog mooier aanknijpen dan de ander dus dat was genieten, de uitslag zal niet goed zijn, het werd een vlucht gejaagd door de wind, ook die horen erbij. Voordeel je hebt een vrije middag

De lijst van de club





vrijdag 14 juni 2024

Pontoise en Niergnies

Donderdagavond 30 duiven ingekorfd voor de vlucht Chateaudun en vrijdag (weer zo'n mistroostige dag) een 15 tal voor Niergnies. In de club 361 om 362 duiven.

Afwachten wat mannen zaterdag beslist, persoonlijk vind ik wanneer het in Frankrijk/België 'goed' is, ze zo vroeg mogelijk los moeten. Het vertrek is essentieel, de wind in het tapijt doet de rest. Gejaagd door de wind, het is niet anders. 

Wij gaan het zien….. 

Update zaterdag, de duiven in Chateaudun zijn om 6.45 uur gelost
Update 9.25 uur, de duiven in Niergnies zijn om 9.20 uur gelost

donderdag 13 juni 2024

Pontoise & Niergnies

Toch nog even een terugblik op onze 3e MF vlucht Pontoise van vorige week. Een vroege lossing met prachtig weer in Frankrijk en in Nederland/België redelijk omstandigheden met een zuidwestelijke wind. Het werd voor onze duiven een mooie voorbereiding op de komende DF vlucht. Lekker vlot achter elkaar en alles rap thuis. 

Toch was dat niet bij iedereen het geval. Bij nogal wat liefhebbers was het een ‘gatenkaas’, veel getoonde duiven kwamen te laat en ook nog duiven achter en gewonden. Bij zo’n ‘snelle’ vlucht niet gewoon. Ik ontliep de ‘dans’ want de duiven kwamen wederom geweldig aanzetten en kwamen als kogels uit de lucht vallen, wel waren de aangewezen duiven voor het goede te laat. Op de voorafgaande vlucht Vitry, was ik niet echt tevreden mede omdat ik ondertussen gewend of verwend was. (al was het ook niet een echt slechte uitslag) . Afgelopen vlucht op Pontoise zuidwest, op de ‘voorhand’ van de kring ben je dan normaliter ‘kansloos’, maar pats boem toch de 2e-3e-4e in de CC. Oh ja en de 1e vliegt Frank Rodenburg ook lid van PV Heemskerk. Weet het maar eens🤔

Wat geweest is, is geweest, deze week de duiven ‘voorbereiden’ op Chateaudun (548) een hernieuwde poging want Fontenay werd gecanceld. We vliegen ook nog een Vitesse vlucht (Niergnies) dus kijken welke duiven daar heen moeten. 

Ondertussen zag ik zondag groepjes en soms forse groepen duiven overtrekken, veel liefhebbers zijn volop hun jonge duiven aan het opleren. Stiekem hoop ik dan dat mijn jongen aansluiten, een betere africhting voor die luie donders kan ik mij niet wensen, laat ze maar leren terug te komen. 

Was zondag nog een droge dag met een zonnetje, wat de duiven en de mens zichtbaar goed deed, maandag begon en eindigde met veel regen, heel veel regen, dus wederom een troosteloze dag. Omstandigheden die voor de duiven niet bevorderlijk zijn om de ‘forme’ erop te krijgen. Het is dit jaar wat nattigheid betreft echt extreem. Zal het nog zomer worden? 

Duiven op zo’n dag met veel regen laten trainen is een puzzel. Een regenbuitje met ‘warm’ weer vind ik geen probleem maar met 15 graden, stevige wind en zware buien, sla ik over of wacht het moment af dat het wel voor een uurtje kan. 

Gelukkig waren dinsdag, woensdag en donderdag genoeg momenten dat de duiven konden trainen, zo ook gelegenheid de jonge duiven af te richten. Woensdag brachten Peter en George hun duiven samen met de duiven van PB en die van mij weg, de koppel werd gezamenlijk gelost zo’n 170 duiven. Voor Heemskerk moeten ze zich dan gaan splitsen. De duiven kwamen prima naar huis en wat opviel was de enorme dorst, toch stress van de (kleine) groepslossing. Weer een ervaring rijker. Je hoort wel anders, dat om onverklaarbare redenen, duiven uren werk hebben om thuis te geraken en velen achterblijven. Bij een ander zit de gang er enorm op maar vliegen ze in de draden. Tot nu toe mag ik niet mopperen en waak vooral over de gezondheid. 

Het weekend:

Je ziet dat de wind in de zuidwesthoek zit en blijft, maar ook dat het zaterdag in Frankrijk pas later in de ochtend regen geeft, het zal passen en meten worden, ze kunnen misschien wel weer 1400/1500 meter halen of meer want het geeft een stevige staart wind  dus knallen wel door een buitje heen. Mocht het niet zo zijn, zullen ze overstaan, maar de zaterdag lijkt beter! 

Ik wacht het af want je hebt geen enkele invloed op het weer, het enige wat ik kan doen is mijn duiven goed verzorgen en hopen dat….. 

30 duiven voornamelijk duivinnen gaan naar Chateaudun en een 15 tal naar Niergnies. 



zaterdag 8 juni 2024

The Day After

 The Day After 

De ochtend begon met een mooie vroege lossing, snel ook even kijken hoe de Bordeaux duiven doorkwamen om vervolgens alles direct in gereedheid te brengen. De jonge duiven moesten ook nog gevaccineerd (pokken) en gelijk gechipt worden en zo’n klusje neemt de nodige tijd in beslag, tussendoor nog 2 liefhebbers op koffie bezoek, maar rond 11.30 was de klus met de jonge duiven geklaard. Vervolgens met Dirk eens kijken op Compulive naar de snelheden in het land. 

Het werd duidelijk dat we rekening moesten houden met snelheden tussen de 1500/1600 mtr. Toen de eerste duiven op Compulive verschenen nam de spanning toe. Je kon op je klompen aanvoelen dat de vroegste duiven met deze wind niet aan de kustlijn zouden vallen en wij op de ‘voorhand’ van kring 1 weleens zoek gespeeld konden worden. Eerst maar eens een tijdduif in eigen club draaien was het motto🤔

Uit het zuidoosten komt om 12.00 uur één duif aanknijpen en het was genieten, wat een drang maar daar bleef het niet bij, de één na de ander komt aanknijpen en dan sta je daar met 5 man van te genieten. Het is toch 420 km en de meeste zijn rap thuis. Nog maar eens koffie, nu met een lekkernij van Steef erbij, napraten en genieten. De club lijst en compulive bekeken en dan begint het te dagen dat onze duiven best ‘goed’ zijn gekomen en dat op de ‘voorhand’. 

Met de uitslag zijn we content, op naar de DF. 





Pontoise

 Donderdagavond 44 duiven ingekorfd voor Pontoise, in de club slechts 475. De aantallen ‘hollen’ helaas achteruit. Ik weet dat de marathonmannen nu afhaken, hun vluchten zijn gestart met Bordeaux en volgende week St Vincent. In de club kan dat wel een 150 duiven schelen.

Wanneer het niet loopt met de oude duiven ben je ook geneigd wat eerder de handdoek in de ring te gooien en je te focussen op het jonge duiven spel.

Laten we hopen dat we zaterdag een mooie vlucht uit Pontoise krijgen😏en in de ochtend de aankomsten van Bordeaux volgen…

Update, De Bordeaux duiven vielen in de vroege ochtend en Pontoise ging om 7.30 uur los en met een zuidwesten wind haalden ze hoge snelheden en kwamen ze prima af. 




donderdag 6 juni 2024

Pontoise

 Pontoise 

Na wederom een weekend van uitstel en ‘n late lossing, word ik het wel ‘zat’ maar wie niet? Je moet je elke week voornemen om niet te vergeten  te genieten. Aan het weer kunnen we helaas niets doen, de besturen en lossing Commissies proberen zo goed mogelijk ermee om te gaan. Ik weet het, allemaal negatieve energie om je druk te maken over het wachten. Het is in Nederland goed afgelopen. De Belgen losten maandag Chateauroux maar Limoges werd opnieuw uitgesteld. (Woensdag in de mand en pas dinsdag los) Moet je daar blij mee zijn?

Blik vooruit naar Pontoise

Vorig weekend was het positief dat alle duiven huiswaarts keerden en ze dit ook vlot achter elkaar deden. De meeste moesten toch 4 uurtjes tegen wind vliegen en sommige moesten even een beetje diepgaan. Ik denk dat het geen kwaad kan. Wij gaan de hele ploeg voorbereiden op onze 3e MF vlucht en donderdagavond weet ik wat meegaat. 

De afgelopen dagen de jonge duiven, samen met Dirk, diverse keren weggebracht. De laatste keer werden ze gelost met zwaar bewolkt weer en kregen ze onderweg ook de nodige regen. Typisch zo’n bui die uit het niets ontstaat, de duifjes hadden even werk om thuis te geraken en kwamen als verzopen katten thuis, maar de meeste zijn thuis met een ervaring rijker! 

Nu nog kijken welke op het hok zitten en ze een chipring om doen. Eerdaags nog de pokkenvaccinatie en dan moeten ze klaar zijn voor de vluchten. 

Onderstaande komt van het blog van Kees Bosua. Kees had op zijn Blog zijn ongenoegen en onbegrip geuit over code rood en kreeg onderstaande reactie. (wie de bron is, staat er niet bij, artikel is volledig overgenomen) 

Het is niet zo dat het NPO-bestuur bang is voor de Partij voor de Dieren. Het is ook niet zo dat NPO en IWB ineens super voorzichtig zijn geworden en graag vluchten cancelen.

Het is wel zo dat het NPO-bestuur iedere twee weken met het ministerie van dierwelzijn om tafel moet om te laten zien wat er die twee weken verbeterd is ten aanzien van het duivenwelzijn.

De duivensport is op dit moment zelfregulerend, we mogen dus zelf beslissen wat we wanneer vliegen, maar het ministerie zou dat anders willen. Zij willen graag zelf beslissen wat er nog mag met duiven en wat niet. Zij zoeken naar een gelegenheid om te stellen dat duivenmelkers zelf niet verantwoordelijk genoeg zijn en dat het ministerie in moet grijpen. Vooral sinds Narbonne ZLU vorig jaar ligt de duivensport onder een vergrootglas.

Om te voorkomen dat we deze zelfregulerende status kwijtraken moet het NPO-bestuur dus op eieren lopen, want je snapt wel wat er gebeurt als het ministerie van dierwelzijn gaat bepalen wat wij vliegen. Dat wordt alle dagen Duffel als het niet warmer is dan 20 graden.

De maatregel om de dagfond eruit te gooien was dus geen onzin of een miskleun, maar noodzaak.

Het is een manier om te laten zien dat we verantwoordelijk zijn en zelf over onze duiven kunnen beslissen. Als de duiven hadden moeten overstaan en zondagavond teruggereden hadden moeten worden, dan is dat weer een red flag voor onze vrienden bij de overheid. En waren ze gelost en was het geëindigd in een dramavlucht, dan had je helemaal de poppen aan het dansen.

Het is een logische gedachte om te zeggen, ja korf gewoon in want het kan toch meevallen? Dit had het NPO-bestuur ook graag gedaan, maar Big Brother is watching en daarom nemen ze dit soort besluiten. Natuurlijk weten zij dat je je regelmatig vergist in een weersvoorspelling, maar we kunnen het ons niet meer permitteren om risico’s te nemen en maar te zien waar het schip strandt. Het is dus ook niet zo dat ze ten opzichte van vorig jaar niets geleerd hebben, het is wel zo dat de dierenregels alleen maar strenger zijn geworden en dat ze dus weinig keus hebben. Als wij de duivensport willen behouden zullen we ons moeten aanpassen aan het veranderende beeld op dieren en dierenwelzijn in onze maatschappij en in de regering. Het zal in de toekomst allemaal steeds vaker voor gaan komen.

Ik hoop dat ik iets van het onbegrip heb kunnen wegnemen.

Nu weer terug naar Pontoise, (by the way, volgende week wordt Bourges ingeruild voor Vierzon en spelen we vanaf dit station gelijk en samen met afdeling 5!) de vooruitzichten zien er niet verkeerd uit, uiteraard weer wat buitjes op de lijn maar in Frankrijk lijkt het goed. Westelijke wind met een beetje zuid, later draaiend naar noord. 

We gaan het zien en meemaken….. 



 


zondag 2 juni 2024

The Day After

The Day After

Het was weer zo’n weekend. Code rood voor de DF en laten we eerlijk zijn, het was zaterdag ook niet mogelijk (zelfs niet voor de Belgen en ook niet op zondag) en voor zondag kwamen de opklaringen te laat. Gelukkig kon Vitry wel op zondag los en gezien de hoeveelheid duiven in de afdeling, waren weinig duiven ingehouden. Zelf wilde ik ze ook aan de ‘gang’ houden want echt afstand maken is nog niet aan de orde geweest, maar ook ze in het ritme houden, vind ik belangrijk. Volgende week Pontoise ‘n 420 km dat zou een mooi opstap wezen naar de DF vlucht. Ik loop een beetje op de zaken vooruit maar ik zie voor de volgende vlucht weer veel tabellen met regen. Daar kunnen we de komende dagen weer over nadenken, nu eerst Vitry.

Waarom je op een Vitesse vlucht, in een weekend met code rood voor de DF, kiest voor de ‘langste’ afstand voor een Vitesse vlucht, is mij een raadsel. In Duffel werd om 11.00 uur al gelost!

De duiven werden pas om 13.30 gelost met een stevige noordwestenwind. Ook nog een westelijke losplaats en dan is weet je dat je vooral in je eigen vlieggebied moet kijken want provinciaal kom je er niet aan te pas. Niets mis mee, dat weet je en de punten haal je uit je Cc.

Ook in mijn club en Cc kwamen we er deze keer NIET aan te pas. Duiven waren in orde en dat blijkt ook wel dat met 20 minuten 70 % de thuisplaat heeft aangetikt. Waarom ze deze keer niet met het kopgroepje meevlogen en aanhaakten? Dat’s duivensport🤔

Duiven zijn thuis (46), het was een vlucht dat ze eraan moesten trekken, maar de aankomsten waren ‘prachtig’.

Hopen dat de omstandigheden gaan beteren, voor de duiven en alle betrokkenen een stuk fijner😏

Poetsen voor Pontoise…





The Day After