donderdag 6 juni 2024

Pontoise

 Pontoise 

Na wederom een weekend van uitstel en ‘n late lossing, word ik het wel ‘zat’ maar wie niet? Je moet je elke week voornemen om niet te vergeten  te genieten. Aan het weer kunnen we helaas niets doen, de besturen en lossing Commissies proberen zo goed mogelijk ermee om te gaan. Ik weet het, allemaal negatieve energie om je druk te maken over het wachten. Het is in Nederland goed afgelopen. De Belgen losten maandag Chateauroux maar Limoges werd opnieuw uitgesteld. (Woensdag in de mand en pas dinsdag los) Moet je daar blij mee zijn?

Blik vooruit naar Pontoise

Vorig weekend was het positief dat alle duiven huiswaarts keerden en ze dit ook vlot achter elkaar deden. De meeste moesten toch 4 uurtjes tegen wind vliegen en sommige moesten even een beetje diepgaan. Ik denk dat het geen kwaad kan. Wij gaan de hele ploeg voorbereiden op onze 3e MF vlucht en donderdagavond weet ik wat meegaat. 

De afgelopen dagen de jonge duiven, samen met Dirk, diverse keren weggebracht. De laatste keer werden ze gelost met zwaar bewolkt weer en kregen ze onderweg ook de nodige regen. Typisch zo’n bui die uit het niets ontstaat, de duifjes hadden even werk om thuis te geraken en kwamen als verzopen katten thuis, maar de meeste zijn thuis met een ervaring rijker! 

Nu nog kijken welke op het hok zitten en ze een chipring om doen. Eerdaags nog de pokkenvaccinatie en dan moeten ze klaar zijn voor de vluchten. 

Onderstaande komt van het blog van Kees Bosua. Kees had op zijn Blog zijn ongenoegen en onbegrip geuit over code rood en kreeg onderstaande reactie. (wie de bron is, staat er niet bij, artikel is volledig overgenomen) 

Het is niet zo dat het NPO-bestuur bang is voor de Partij voor de Dieren. Het is ook niet zo dat NPO en IWB ineens super voorzichtig zijn geworden en graag vluchten cancelen.

Het is wel zo dat het NPO-bestuur iedere twee weken met het ministerie van dierwelzijn om tafel moet om te laten zien wat er die twee weken verbeterd is ten aanzien van het duivenwelzijn.

De duivensport is op dit moment zelfregulerend, we mogen dus zelf beslissen wat we wanneer vliegen, maar het ministerie zou dat anders willen. Zij willen graag zelf beslissen wat er nog mag met duiven en wat niet. Zij zoeken naar een gelegenheid om te stellen dat duivenmelkers zelf niet verantwoordelijk genoeg zijn en dat het ministerie in moet grijpen. Vooral sinds Narbonne ZLU vorig jaar ligt de duivensport onder een vergrootglas.

Om te voorkomen dat we deze zelfregulerende status kwijtraken moet het NPO-bestuur dus op eieren lopen, want je snapt wel wat er gebeurt als het ministerie van dierwelzijn gaat bepalen wat wij vliegen. Dat wordt alle dagen Duffel als het niet warmer is dan 20 graden.

De maatregel om de dagfond eruit te gooien was dus geen onzin of een miskleun, maar noodzaak.

Het is een manier om te laten zien dat we verantwoordelijk zijn en zelf over onze duiven kunnen beslissen. Als de duiven hadden moeten overstaan en zondagavond teruggereden hadden moeten worden, dan is dat weer een red flag voor onze vrienden bij de overheid. En waren ze gelost en was het geëindigd in een dramavlucht, dan had je helemaal de poppen aan het dansen.

Het is een logische gedachte om te zeggen, ja korf gewoon in want het kan toch meevallen? Dit had het NPO-bestuur ook graag gedaan, maar Big Brother is watching en daarom nemen ze dit soort besluiten. Natuurlijk weten zij dat je je regelmatig vergist in een weersvoorspelling, maar we kunnen het ons niet meer permitteren om risico’s te nemen en maar te zien waar het schip strandt. Het is dus ook niet zo dat ze ten opzichte van vorig jaar niets geleerd hebben, het is wel zo dat de dierenregels alleen maar strenger zijn geworden en dat ze dus weinig keus hebben. Als wij de duivensport willen behouden zullen we ons moeten aanpassen aan het veranderende beeld op dieren en dierenwelzijn in onze maatschappij en in de regering. Het zal in de toekomst allemaal steeds vaker voor gaan komen.

Ik hoop dat ik iets van het onbegrip heb kunnen wegnemen.

Nu weer terug naar Pontoise, (by the way, volgende week wordt Bourges ingeruild voor Vierzon en spelen we vanaf dit station gelijk en samen met afdeling 5!) de vooruitzichten zien er niet verkeerd uit, uiteraard weer wat buitjes op de lijn maar in Frankrijk lijkt het goed. Westelijke wind met een beetje zuid, later draaiend naar noord. 

We gaan het zien en meemaken….. 



 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Selectie en Fontenay Zuid-Holland