vrijdag 28 juni 2024

Nevers, Quievrain en een africhting.

Het was afgelopen zondag genieten van de prachtige zomerse dag met ook nog een fraaie vlucht. Dat smaakt naar meer…

In de avond scrolde ik door de uitslagen op compuclub en wat haalden een aantal liefhebbers wederom hard en fenomenaal uit. Natuurlijk vallen de ‘grote’ mannen als eerste op, maar ja de resultaten zijn ook indrukwekkend. Arnold Paalman, Eijerkamp, Willem de Bruijn en de heren Verkerk spanden de kroon. Ook in mijn eigen afdelingen zijn weer de nodige uitblinkers! 

Jan Hooymans reeg in België weer een 1e nationaal toe aan zijn indrukwekkend zegereeks en ik zag een uitslag van de gebroeders Vandenheede “die was buitenaards”. 

Allemaal leuk een aardig, maar bij mij stond Groot Ammers, Quievrain en Nevers op het programma. 

Maandag de ringen van de jonge duiven gekoppeld, gelijk de gelegenheid de duifjes nogeens te bekijken. Toen de klus geklaard was mochten ze nog even trainen en werden ‘opgezogen’ door een grote groep jonge duiven die in of nabij Heemskerk werden gelost. Aardige voorbereiding op hun 1e ritje met de container.

(De duiven uit Morlincourt hebben niets te lijden gehad, want met vier en een half uur was alles thuis dus dat ene dagje minder in de aanloop naar de DF mag geen probleem zijn, maar dat weten we pas einde week.)

Hoe verliep de eerste africhting, want menigeen deed om verschillende redenen niet mee. Bij velen was de ‘plotselinge’ omslag naar warm weer en een beetje oost in de wind de voornaamste reden om de duiven thuis te houden. 

Maandagavond 11 oude doffers (om ze aan de gang te houden) en 81 jonge duiven in gekorfd. Maandag hebben de duiven gewoon getraind en gelijk zondag kunnen ‘wennen’ aan de wat warmere omstandigheden. (Zo rond de 25 graden) De temperatuur zakt in de avond terug naar 11/13 graden en dinsdagochtend is het nog koel maar de temperatuur loopt op naar 20/23 graden rond 11.00 uur en later nog wel wat hoger. Wind op de kop met wat oost erin. Dit weer willen wij graag, laat ik het bij mijzelf houden, ik vind het lekker, noordoost, omdat ik in Heemskerk woon. De warmte is dat een probleem? Ze moeten er een keer doorheen! 

Ik had één wens, vroeg los en dat gebeurde. Om 8.40 meldden de eerste oude doffers zich met één jong. De weduwnaars waren rap thuis en het jonge spul maakte er een ware speurtocht van. De meeste die thuiskwamen stonden stijf van de stress dus was het binnenkomen een ‘dingetje’. Heeft zo’n dag ook geen zin, maar verdiend aandacht de komende africhting. 

Van de 81 ingekorfde duiven bereikten 61 stuks dezelfde dag het hok. Op woensdag kwamen nog wat duifjes thuis en stond de teller op 71. Inmiddels één duifje opgevangen dus hopelijk komt deze ook nog thuis. 

De eerste schifting is geweest, hebben ze wat geleerd, geen idee. Deze duifjes hebben in de trailer gezeten (leermoment), noordoostenwind, oplopende temperatuur (ook leermomenten) en ze moeten toch echt een keer door de zure appel heen bijten. Duiven verspelen of die achterblijven doet gewoon zeer, zal nooit wennen, maar het hoort bij de duivensport.

De dag dat nog duifjes nakwamen maakte ik zelf een fietstochtje van 80 km. Het windje gaf nog wat verkoeling in de polder, maar het was best warm. Ook ik moest eraan wennen en vooral veel drinken!! De duiven hebben geen bidon(s) mee. Toch vond ik dat ze er nog monter uitzagen. Één kwam onder de olie thuis, dus die heeft een Dreft badje gekregen. Ze gaan echt wel opzoek naar water. 

Ik heb ze woensdag en donderdag vertroeteld en vrijdag een herstel/ vertrouwings vluchtje gegeven en door naar de volgende ervaring. 

Het weer voor zaterdag, het zou net moeten kunnen. Hopelijk rijden ze indien mogelijk naar een plek waar ze zaterdag vroeg kunnen lossen. 

 In een groot gedeelte van Frankrijk redelijke omstandigheden en wind op de kop, zo ook in België en Nederland. We concoursen samen met afdeling 5. Sectorvlucht. Verder kan ik er wel iets overschrijven maar wat moet je ermee. Bourges werd Vierzon. Vierzon werd Nevers. Ik geef 30 duivinnen mee en laat mij verrassen en hopelijk een mooie klassering in NH😏(in de club slechts 230 duiven en 30 van een clublid elders) 

Zo’n 14 duiven voor Quievrain. Dat zal waarschijnlijk mijn laatste Vitesse vlucht worden, want dat gezamenlijk met jonge duivenconcoursen, zie ik niet zitten. Zo denk ik momenteel. 

Maandag gaat het jonge spul op herhaling naar Groot Ammers, is Zevenhuizen geworden. Dinsdag lijkt weer een natte dag te worden🤔en dan door naar Roosendaal. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Selectie en Fontenay Zuid-Holland