Deze week zijn de eieren van de kweekduiven naar broer Peter gegaan. Op 2 oudere duivinnen zit slijt en van de ‘41’heb ik met pijn in het hart afscheid genomen, de andere duivin heeft met 14 dagen toch ’n eitje gelegd en we gaan kijken of het nog ’n keertje lukt. Ik ben dik tevreden want uiteindelijk heef dus op 1 duivin na, alles keurig op tijd gelegd. Helaas zijn de eieren van 3 koppels schier, kan gebeuren al hoop je dat het je niet overkomt, wel frappant dat het alleen het buitenhok/ren betreft en zal het toch wel met de buiten temperatuur te maken hebben.

De vliegduiven zitten nog steeds bij elkaar en overal zie ik koppeltjes zitten en liggen ze te kroelen maar geen nestjes en geen eieren. Komende week gaat het stevig vriezen en dat zal ze wel ’n beetje temperen. Over ’n paar weken ga ik ze voor ‘n 10 dagen scheiden, de duivinnen gaan dan naar het ‘weduwe ’verblijf zodat ze hier ook alvast aan kunnen wennen en op kunnen uitvliegen. Eind februari gaan we ze definitief koppelen.

In februari moeten we ook de module in orde hebben en moeten alle duiven opnieuw gechipt zijn. De hoklijst is reeds ingevuld en de entlijst ligt ook al klaar. Rond 10 maart laat ik alle duiven enten en doe ik ’n laatste gezondheidscheck en zo werk ik elk jaar ’n lijstje af. Niets wil ik aan het toeval overlaten alles moet absoluut 100% zijn.

In onze club zijn, tijdens de jaarvergadering, veel puntjes op de i gezet, nog niet op alles maar dat kan ook niet en we hebben nog even de tijd. Wel hebben we invulling kunnen geven op de vele posities die nog ingevuld moesten worden. Het geeft een prettig gevoel dat het geregeld is. Vele handjes maken…….. licht werk. Het seizoen kan bijna van start!

Ook hebben we deze week te maken gekregen met het natuurverschijnsel “zonnevlam”, helaas hebben we het poollicht in Nederland niet kunnen zien maar wat heeft dit nu te maken met duiven zal je je afvragen? Wel het volgende, op het moment dat deze energiedeeltjes de aarde bereiken kunnen zij o.a. magnetische velden ontregelen maar ook energiecentrales en data verkeer. Voor de duiven kan dit inhouden dat zij zich niet of heel slecht kunnen oriënteren. Afgelopen zomer hebben we er ook al een keer mee te maken gehad en werd er niet echt adequaat op geanticipeerd. Er zijn blogs die regelmatig waarschuwingen afgeven wanneer dit verschijnsel zich voordoet. Altijd leuk om er eens op te kijken en leerzaam! Wij worden alleen maar opmerkzaam gemaakt bij vrij grote uitbarstingen maar wie weet hebben de kleinere uitbarstingen ook invloed op het oriëntatie vermogen van de duiven. Allemaal mogelijke oorzaken voor de soms “onbegrijpelijk” slecht verlopen vluchten.Reacties