zondag 10 maart 2013

De week..............


Deze week begon met ’n paar schitterende dagen en mijn maat E.J. had ook duidelijk het voorjaar in zijn hoofd en dus zijn we maar begonnen met het africhten van de duivinnen. Ik kan alleen maar zeggen “ze hebben het nodig”, de oriëntatie moest duidelijk aangescherpt worden. Verder gaat alles zijn gangetje en zijn de eerste jonge duiven van de kwekers gespeend. Voor eind maart zijn de jongen van de vliegduiven ook allemaal afgezet en heb ik ’n mooi ploegje jonge duiven.

Einde van de week echter liet het zonnetje ons alweer in de steek en voor komende week zal het zelfs weer ‘koud’ worden en zo zie je maar dat je het ijzer moet smeden wanneer het heet is (africhten).Uiteraard moet je wel de tijd kunnen vinden.

De voorjaarsvergadering van de Afdeling is ook achter de rug. Prima vergadering, goede vragen en de juiste antwoorden. Nu nog ’n visieplan schrijven en keihard de realiteit onder ogen zien.

Ene meneer Verleun, liet via zijn site heel Nederland weten dat onze Afdeling schitterde door afwezigheid bij de ‘landelijke vervoer en lossingdag’. Prima Dirk je bent lekker bezig, toch even rechtzetten, ze waren ons vergeten uit te nodigen! Goh, wat zijn we constructief bezig zo lekker negatief te schrijven, informeer voortaan eerst, je lijkt wel ’n reïncarneerde citroen. Klaar, daar gaan we ons ook niet meer druk om maken.

Vrijdag sloeg ik de krant open, foto en groot artikel “uit het niets wereldkampioen”.

Piet en Tim van de combinatie ‘Dutch Day Racers” stonden met duiven en ’n mega bokaal glimmend op de foto in de regionale krant. Mannen van harte en dit is nu de pr die we nodig hebben.

Laatste bezoekje nu aan de absolute top van en op de dagfond.

Zaterdagmorgen was het weer vroeg uit de veren, snel de hokken schrapen, duiven voeren en even voor 8.00 uur stond Lex voor de deur, Steef ophalen en met zijn drieën op pad. Eerst richting Tiel daar moest Steef ’n duifje afleveren bij Maurice van der Kruk. Maurice en zijn vader zijn oude bekende van Steef. Steef bracht ’n duifje mee voor de verkoop van de Afdeling 7 Race. We hadden jammer genoeg weinig tijd ( komen daar vast nog ’n keer terug) want we waren op weg naar Putten. De woonplaats van La Grouw senior, de vader van Henny, bij senior zitten de kweekduiven en die wilden we graag eens zien!

We werden welkom geheten door ’n paar Mechelse herders, die gelukkig vast zaten. Henny gewaarschuwd door al dat geblaf kwam ons tegemoet lopen. Aan de keukentafel kwamen de gesprekken goed los, inmiddels was vader La Grouw ook aangeschoven, en schonk voor ons ’n lekker kopje koffie in en trakteerde ons ook nog eens op ’n lekker visje. We waren geïnteresseerd in de oorsprong en opbouw van zijn stam. Hoe snel zijn de duiven, welke hebben zijn stam sterker gemaakt, wat zijn de laatste aanwinsten, hoe wordt er gekoppeld, waar kijk je naar. Ik kan wel 2 A4tjes vullen met vragen die we gesteld hebben, maar we kwamen natuurlijk ook om de duiven te zien. Daar in Putten is ruimte genoeg en er staan dan ook de nodige meters hok. Grote droge hokken waar niet meer op wordt gevlogen maar enkel  nog dienen als kweekhok. Ruim 36 koppels zorgen voor de nieuwe aanwas  voor de hokken in Amsterdam en wanneer het ’n beetje meezit, verhuizen er elk jaar ook 2 of 3 bewezen supers weer terug richting Putten. Bijna alle toppers hebben we in handen gehad, prestatie duiven/nazaten van die supers, aangekochte duiven en ik kan vertellen dat daar ’n schat aan duiven zitten. 1 afdeling met alleen maar duiven uit de Bourges lijn, ja de mannen La Grouw zitten niet stil en denken goed na over de koppelingen. Uiteindelijk verhuizen de meeste jonge duiven naar Amsterdam en om niet bevooroordeeld te zijn krijgt Henny  de stamkaarten niet mee. Vliegen met die jonge hap en het liefst wanneer ze ‘goed’ zijn gaan ze mee tot Sens. De duiven die voldoen worden ingepast en ik begreep dat er toch snel 60/70 % jaarlingen op de vlieg hokken zitten. Kortom hokken vol goede duiven en nog steeds opzoek naar beter en dat is niet gemakkelijk met zoveel kwaliteit maar geeft wel de enorme ‘drive ’weer.

 ’n keihard vlieg en selectie systeem, 2 gedreven mannen , in het seizoen komt La Grouw senior naar Amsterdam om de duiven te zien vallen, na het seizoen gaat Henny alle zaterdagen naar Putten. Vader en zoon maken dan samen de hokken schoon, samen duiven bekijken, samen lekker  duivenmelken, nieuwe plannen maken. Senior is nu al koppelingen in het hoofd aan het maken voor 2014, Henny bruist om het seizoen 2012 ‘recht te zetten’.  Het experiment van 2012 gaat de koelkast in en zal er wel nooit meer uitkomen. In Amsterdam zitten de oude klaar, het jonge duivenhok is op oorlog sterkte en Henny heeft stoute plannen met het jonge spul, in Putten zit het kweekseizoen er bijna op. We kunnen onze borst nat maken. Mannen bedankt voor de geweldige ontvangst en dat we de duiven hebben mogen zien. Prachtige duivendag, helemaal top.

Volgende week zaterdag verkoping jonge duiven Rayon B, kijk nog eens op de site van het rayon. Zeker 50 duifjes gaan in de verkoop!

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten