zaterdag 1 maart 2014

zaterdag 1 maart


Afgelopen zondag, gelijk de andere dagen, de jonge duiven los, ik loop regelmatig naar buiten en heb altijd nog de afwijking ze te tellen( probeer het), verder dan de helft kwam ik deze keer niet. Zijn ze aan de “haal” of geschrokken? Mijn vrouw weet me te vertellen dat er wel heel veel veren op de straat liggen, het zal toch niet waar zijn……. Heel even dacht ik aan ’n tortel die gegrepen zou kunnen zijn maar even later zie ik ’n zwart witpennertje “bol” in de dakgoot zitten, ik jaag hem op en met ’n laatste krachtinspanning valt hij naast de klep, compleet opengereten. Tegen de avond mis ik er nog 5 van de 19, het is al schemerig wanneer er nog 3 arriveren, maandag morgen om 9.00 uur nog eentje en de laatste zit rond het middaguur in het hok. Inmiddels 2 zwaar gewonden maar alles van de jonge duiven is er nog, ik weet nu wel zeker dat mijn oude duivin vorige week ‘gegrepen’ moet zijn. De jonge duiven maar ook de oude duiven gaan voorlopig een paar dagen niet los! Maandag morgen rond 10.00 uur zag ik de boosdoener overkomen, pech ‘vriend’ de Mc Donald is voorlopig gesloten! We gaan haar voorlopig even ontmoedigen en hopelijk is ze op doortrek naar Scandinavië want zo te zien is het vrouwtjes sperwer.
 

De oude duiven kunnen nu overdag lekker in de ren bivakkeren en ’n bad nemen en hebben verder een volle dagtaak om hun kroost te voeden. Komende week gaan de duivinnen eraf want met of mede door dit ‘warme’ weer lopen de doffers alweer rap achter de duivinnen aan en het moet niet gebeuren dat ze eieren gaan leggen.

Het was dus de gehele week schrapen want 21 koppels met 36 jonge duiven geeft bergen stront. Wanneer de jongen straks ’n dag of 21 zijn, wordt het vanzelf wel ’n stuk minder. Je ziet dat ze dan minder voer gaan opnemen. Ze groeien goed op en natuurlijk heb je weleens bij wat koppels wat spuiters maar met ’n paar dagen is dat meestal wel weer in orde. Zolang ze mooi rond zijn, niet ‘piepen’ en tevreden liggen te glimmen, maak ik mij geen zorgen.

Een duivenvriend die weinig tijd heeft en toch zijn duiven nog even wilde laten onderzoeken schoot ik te hulp. Dus ’n afspraak gemaakt en donderdagochtend richting Kockengen, zelf nam ik ook ’n paar duifjes mee en wat mestmonsters. 2 vliegen in één klap en we kunnen dit bezoekje ook afvinken van het lijstje. ( van me zelf 2 doffers mee, die pullen azen, tip top in orde!)

Het wil wel eens gebeuren dat azende duiven lichtelijk ’n trichomonas besmetting hebben, door de krachtsinspanning neemt de weerstand wat af en zijn de slijmvliezen niet helemaal in orde en is het vaak bingo. Vaak herstellen deze duiven weer vanzelf wanneer de weerstand toeneemt. Ik zou me dus ook niet ongerust gemaakt hebben bij ’n vrij lichte besmetting. Alles was echter prima in orde, de duiven kweek/oud en jong krijgen 3x in de week Allicine over het voer en 2 dagen in de week oregano en het werkt dus prima. Nanne Wolf schrijft in het Spoor der Kampioenen van 21 februari over vergelijking effectiviteit behandeling geel met Metronidazol versus knoflookextract. De onderzoekers concluderen dat knoflook mogelijk ’n goede oplossing zou kunnen bieden ter bescherming tegen het geel. De samenstelling van het knoflook extract is niet bekend en genoemd. Nanne Wolf had zelf wel redelijke resultaten met ’n knoflook extract tegen gisten en E-Colli bacterie maar nog nooit tegen het ‘geel’ en vraagt zich af of het werkt en schrijft dat hij het bij zijn eigen jonge duiven gaat uittesten en komt er nog ’n keer op terug in ’n artikel.

Zelf zijn de duiven van broer Peter en ik zelf al 3 jaar vrij van het ‘geel’ maar we selecteren er ook op! Verder is het wel bewezen dat allicine 5000 ppm prima werkt tegen gisten, schimmels, E-Colli en Paratyfus. Voor de duidelijkheid in het artikel wordt niet gesproken over allicine maar over knoflook en knoflookextracten. Allicine 5000 ppm is toch echt nog heel anders dan 3 teentjes knoflook in het water dus ik kijk er niet van op dat onze duiven prima in orde zijn!  Zodra het seizoen begint laat ik om de 14 dagen ‘n 5 tal duiven controleren om te kijken of ze vrij zijn van trichomonas, na 3 jaar kun je denken dat is toch niet meer nodig maar ik houd de vinger aan de pols en meten is weten!

 

Eind van de week (donderdagmiddag en vrijdag) de oude duiven weer losgelaten,  voorlopig blijf ik er wel bij, het gaat goed al kwam de ‘rover’ wel weer even over maar ging richting het ‘centrum’. De oude duiven stoven alle kanten op maar keerden gelukkig allemaal weer terug.  Liefhebbers in Heemskerk pas op!

Vogelgriep in Flevoland, 40.000 kippen zijn geruimd en daar zitten we zo vlak voor het seizoen niet op te wachten ook al behoren we niet meer tot ‘het pluimvee’.

Zaterdag en zondag is de voorjaarsbeurs en ik sla zelden ’n jaar over, nog even kijken of het me dit jaar lukt.

Zaterdagmorgen zijn we, broer Peter en ik, in de auto gestapt en richting Houten gereden. Wat ’n drukte al vroeg in de ochtend,  de parkeerplaatsen waren bomvol en dat al om 10.00 uur.  De ingang was verlegd, even onwennig rondkijken en overleggen welke route we gaan volgen en we lopen de eerste bekende al tegen het lijf en zo ging dat de gehele ochtend door. Ondertussen wat knijpringetjes aangeschaft, bij koudijs droogontsmetter, fles Prange suppe (gaan we gewoon eens proberen) Bij van der Sluis 4 dozen pokkenentstof besteld want we gaan het jonge spul op de ouderwetse manier vaccineren.  Peter wilde wat ‘lokkertjes’ aanschaffen en voor 27.50 euro heeft hij ’n stelletje. Bijzonder spul en hopelijk werkt het….we zullen zien.  Uiteraard even ’n kopje koffie genomen en we schuiven aan bij ’n man die alleen zit en uiteraard gaat het al rap over duiven. Er volgt ’n interessant gesprek en wie weet zal ik daar in de toekomst wat meer over kunnen vertellen. De man in kwestie was ooit in het bezit van ’n fenomeen van ’n duif, die verhuisde naar de hokken van Eijerkamp……leuk gesprek en dat zijn eigenlijk de dingen die ik zoek op de beurs!  Toen we om 12.30 nog ’n keer het zelfde tafeltje opzochten zat daar wederom ’n liefhebber alleen, helaas kwam daar geen stom woord uit……..
 

Het was ’n leuke ochtend, veel bezoekers, veel handel. Ik kreeg er ’n prima gevoel bij

 

 

 

 

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten