zaterdag 8 maart 2014

zaterdag 8 maart


Zaterdag 8 maart, de puntjes gaan op de i.

Afgelopen weekend, gelijk na de beurs, zijn de duivinnen verhuisd naar hun eigen onderkomen. Bij de één lagen jongen van 15 en de jongste waren 8 dagen oud maar dat maakt mij niets uit. Ik wilde rust in de tent en absoluut geen duivinnen die eieren gaan leggen, de doffers kwijten zich alleen toch wel goed van hun taak. Gewoon volle bak en wanneer de jongen te groot worden verhuizen ze naar de vloer van het hok. Het is prima gegaan zo afgelopen week. De duivinnen heb ik eerst ’n paar dagen teruggenomen en aan de “fles van Gust” gezet. Dit is ’n brouwsel van jodium/ lugol, knoflook, uien, kruiden, aluin en nog wel wat meer ingrediënten. Dit product was mij toegezonden om te proberen en Patrick wanneer je dit leest, prima gemaakt! Dus naast schraal voer en de “ fles” ook ‘n paar keer een lekker bad om vervolgens eind van de week weer los te gaan en de training op te pakken. De duivinnen kunnen voorlopig genieten van slechts 10 uren licht per dag en dat is naast de loketkasten (i.p.v. de latten) de 2e verandering die ik heb doorgevoerd bij de dames.

De doffers zijn echte toegewijde vaders en hun kroost komt niets te kort, in de ochtend mogen ze ’n uurtje los en ze haasten zich hierna naar binnen om de ‘pullen ’te voeren, hierna gaat het jonge spul los. De 2 zwaar gehavende jongen heb ik toch moeten ruimen, jammer maar ik ga er niet verder aan sleutelen. De laatste jongen zijn de 16e maart speen rijp en dan ben ik voor mezelf klaar met kweken. ( hierna gaan we broer Peter van 2 ronden voorzien) Het is dan ook tijd om de doffers terug te nemen en op te schonen. De hokken en broedbakken, schotels zullen ook nog ’n keertje extra schoongemaakt worden en dan zijn alle puntjes op de i gezet.

De eerste trainingsvlucht staat op 5 april geprogrammeerd en ik ga zelf de gehele maand april gebruiken om de duiven te trainen en te leren en zal proberen ze in mei in de gewenste conditie te krijgen. Ik kan het mooi opschrijven maar het is wel het plan de duiven in de maand april ‘rustig’ te brengen en het accent naar de midfond en dagfond te verleggen.

Bij broer Peter zit alles nog steeds gescheiden, 1 x per week mogen de duivinnen voor een paar uurtje bij de doffers om goed ‘gekoppeld’ te blijven. 2 weken voor de eerst vitesse vlucht zullen ze gekoppeld gaan worden, zodat ze op verse eitjes meekunnen. Door drukke werkzaamheden kiest hij hiervoor, de nestduiven gaan dan allemaal tegelijk 1 x per dag los( en jonge duiven heeft hij nog niet)  wanneer eind mei er weer wat ruimte in de agenda komt zal hij ze op weduwschap gooien. ‘n wel bewuste keuze al ben je met nestduiven echt niet kansloos. De duiven zagen er trouwens buitengewoon goed uit. De enige duifjes die hij gekoppeld wel gekoppeld heeft, zijn ze lokduifjes. Leuk spul die Figurita’s.
 

Zaterdag bij Peter alle oude duiven gevaccineerd met de ouderwetse pokken entstof, dus gewoon met het ‘kwastje’. Bij Peter lopen tussen zijn jaarlingen nogal wat ‘zomerjongen’ van 2013 en die zijn nog niet beschermd. Volgende week zaterdag wanneer alle jongen gespeend zijn zullen we mijn volledige vliegploeg ook tegen ‘pokken’ vaccineren. De paramixo enting hebben ze begin januari al gekregen dus de ploeg moet voor 2014 volledig beschermd zijn. Ik zal gelijk de jonge duiven ook beet pakken want je kunt er ruim 100 duiven mee behandelen.
goed voor 50 duiven staat in de bijsluiter maar na 55 duiven is pas 30% van het flesje leeg en we hebben toch stevig ingewreven/geborsteld. 
 

Zondag (16 maart) gaan we naar de “Duivenmarkt” in Heemskerk en zal ik ‘n 10 tal jonkies meenemen, de jongen mogen natuurlijk niet te oud/ te rap wezen en misschien neem ik er wel ’n paar uit de kweekduiven mee, die zijn ’n paar dagen jonger. Ze moeten in ieder geval 100% naar mijn zin zijn en mocht er geen animo voor zijn gaan ze zo mijn eigen hok weer in. Volgende week zaterdag zal ik op mijn Blog zetten welke duifjes ik mee zal nemen. Gelijk in de traditie van “Lier” zullen we de prijs laag houden. Wanneer ze verkocht worden, hoop ik dat de koper er goed mee is want de mooiste reclame maakt ’n ander vaak voor je!

Vriend Steef Duijn belde mij deze week dat hij op bezoek was geweest bij Wiebe. Wiebe gaf aan dat de laatste paar duifjes en manden weg moeten en de Duivenmarkt in Heemskerk een mooie plek is. Steef haalt volgende week de duifjes en spullen op en zondag 16 maart kunt U ze overnemen.

Wiebe Nijenhuis, één van de grootste kampioenen die onze Afdeling  ooit gekend heeft ( in de jaren ’60 t/m 80). Jaren achtereen generaal kampioen van de toenmalige Afdeling A. Wiebe hoopt deze zomer 90 jaar te worden en heeft besloten dat de laatste 9 duiven nu toch echt weg moeten. Het zijn duiven waar je in de pedigrees nog Pieterse uit Wemeldinge tegen komt. Echte showhomers, goed voor de tentoonstellingen. Sla uw slag!

 Ook 2 manden (6 vak), ’n prachtige opleermand en ‘n 10 tal broedschotels worden te koop aangeboden. De opbrengst komt ten goede aan het K.W.F. fonds.

Wie kunnen we nog meer verwachten? De volgende hokken hebben al toegezegd wat duifjes te koop aan te bieden………………………………………

Martens uit Haarlem, deze mannen vliegen elk jaar bij de generalen in rayon B. Chiel de Wit, een top hok vol rechtstreekse Verkerk duiven!  Combinatie Romkes uit Haarlem, echte jonge duiven specialist maar de duiven doen het ook op de 1 hok races fantastisch! Nog een geweldig hok uit Haarlem, de combinatie Reumann de Jong. Uit Uitgeest komen de mannen Baltus en Schellevis, kweekcentrum Nederland komt ook naar Heemskerk. Uit Schagen  komt Sergio Ferreira. Bent U liefhebber van sierduiven dan kunt u wellicht slagen bij Jacco van Bezooijen.

Noteer de datum en kom gezellig langs en wie weet kunt U nog ’n paar leuke duifjes aanschaffen!

 

Afdeling nieuws

Vrijdagavond heb ik de vergadering van de afdeling bij gewoond. Goedkeuring was er voor de cijfers 2013 en voor de begroting 2014. Jeroen Blok werd gekozen tot nieuwe voorzitter, een jonge vent vol ambitie en ik wens hem en het bestuur veel succes en visie. Cees de Wildt nam afscheid na 6 jaar en heeft in die jaren veel plooien gladgestreken en heel veel werk verzet en dat verdient bewondering, respect en dank. Verdere punten zijn:  Vluchtprogramma blijft staan, al zal er gerust nog wel ’n lossingsstation gewijzigd worden. Maar wat maakt dat uit, als de duiven maar goed en veilig gelost kunnen worden. Verder werd er opnieuw gestemd over de ‘hoeveelheid’ duiven die tellen voor de punten. In de notulen stond het fout en dus werd er opnieuw gestemd, uitslag oude duiven 25 en jonge duiven 35 stuks! De vergadering was van mening dat de hoeveelheid kampioenen toch wel de spuigaten uit kwam en dat het op rayon en club niveau niet door te voeren was!  De hoeveelheid kampioenschappen is dan ook gehalveerd en dat moet je dan lezen als; waar 10 (kampioenschappen) staat wordt 5 en waar 5 staat wordt 3. 250 kampioenschappen loopt ook de spuigaten uit en is nu weer teruggebracht naar normale proporties.  Verder niet onbelangrijk, bij de jongen en natour vluchten waar oud en jong vervlogen worden in gescheiden kampioenschappen kunnen de duiven ingekorfd worden door elkaar heen. Lees alle duiven (oud en jong) in een keer over de antenne, de klok kan later bij het inlezen/uitlezen gescheiden worden in 2 concoursen! Dit scheelt voor de inkorvers heel veel werk en voor de klokkencommissie is het ’n simpele handeling.  Alles staat binnenkort op de afdelingssite, hoe het werkt! 

We weten nu waar we aan toe zijn en ik heb het idee dat iedereen snakt naar het begin van het seizoen. Voorlopig even geen vergaderingen van de Afdeling, de rayons en verenigingen kunnen hun plan gaan trekken , de lossing/vervoer commissie, vervoerders en begeleiders gaan binnenkort nog even bij elkaar zitten  en dan kunnen we van start………………………

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Day After