vrijdag 4 september 2015

lossing

Vrijdagavond 21.00 uur


De lossing;
Afgelopen vrijdag werd ik door het I.W.B. goed op de hoogte gehouden over de weersverwachtingen voor de vrijdag en zaterdag, op mijn vraag wat ik met die informatie moest of dat ze misschien duidelijk konden aangeven; kunnen we zaterdag lossen? Kreeg ik vrijdagavond antwoord zowel telefonisch als over de mail. Ze waren namelijk gewoon bezig met de lossing van uit Limoges en je kon er ook gelijk wat van leren voor zaterdag. Nu kan ik mij niet heugen dat alle lossingsverantwoordelijk in Nederland voor ’n marathonvlucht zo goed op de hoogte worden gehouden want er zijn altijd wel “nationale groepen” die zich met dit soort lossingen bezighouden. Het enige voordeel van al dat mailverkeer was in ieder geval dat we ’n aardige indruk kregen voor de zaterdag!  By the way, Limoges is vrijdagmiddag gelost.

Zoals het nu lijkt komt de buienlijn met frontale kenmerken rond 8 uur het NW van het land binnen. Rond 12 uur zou het dan op de lijn Enschede-Zeeland liggen, waarna het verder naar het ZO wegtrekt. Voor en achter de buienlijn een temperatuurverschil van 3 graden. Op de buienlijn behoorlijk actieve buien, met daartussen toch wel wat open plekken.
De wind is zuiden van de buienlijn WNW, ten noorden NW en toenemend tot 30km/uur boven het binnenland en 40km/uur in het NW, op de wadden 50km/uur.
Dit is de verwachting, omdat het voor een front wel wat snel gaat zijn de tijdstippen wat onzeker.
Verder is er morgenvroeg in het zuidoosten van België nog kans op buien en minder zicht.

Wil je op zaterdag lossen en gebruik maken van ’n eventueel gaatje moet je natuurlijk geen vlucht hebben van ruim 4 uur voor de verste afstand. (op buienradar kan je hooguit 2 uurtjes vooruitkijken met wat zekerheid.) Mocht het na de middag inderdaad wat droger worden dan lijkt het er op dat de wind aan de kust provincies ook stevig zal aanwakkeren tot dik boven windkracht 4 en dan is lossen ook onmogelijk. Vandaar het voorstel om op St Job te gaan staan zodat wanneer zich de kans voordoet er gebruik van te kunnen maken. Lukt dit zaterdag niet en ziet het er voor de zondag ‘beter’ uit kunnen we de lossingsplaats wijzigen en verder op gaan staan. Je kunt nu wel weer roepen ‘we rijden naar de plek die we hebben afgesproken’ maar dan weet je zeker dat we niet los gaan. Die ‘liefhebbers’ die roepen ‘we stampen ze in de mand en ze moeten het maar leren en ’n nachtje meer mand is ook meegenomen’  prima, maar niet mijn wijze van duiven houden. Het woord liefhebber heeft voor mij dan ’n ander betekenis. Het is toch wel lekker wanneer we nog wat duiven overhouden en volgende week staat bovendien opnieuw Quievrain in de planning!

U bent op de hoogte van de in en outs en laten we hopen dat het zaterdag meevalt en anders zondag. Wij gaan verantwoord met de duiven om en ik heb zelf ook 19 duiven mee, die ik in 2016 ook graag wil inzetten.

Update zaterdag 7.00 uur 
We hoeven ons alleen maar te concentreren op weersomstandigheden in de kustprovincies maar daar komt voorlopig ook de narigheid  vandaan. We wachten op een mogelijkheid wellicht in de middag. We staan in St Job met 2 wagens
Wij adviseren regelmatig even te kijken op de site maar een lossing in de ochtend uren lijkt ons uit gesloten.

Update 10.30 uur
Momenteel klaart het weer in Noord-Holland op maar wat wij hebben gehad ligt nu boven Zuid-Holland. Het lijkt er op dat de laatste regen zo rond 14.00 uur ook voorbij St Job is overgedreven.
Mocht dan blijken dat we ''n paar uurtjes redelijk weer krijgen en de wind is acceptabel....dat zit 'n lossing er nog in!
Volgende update rond 13.00 uur

Update 12.30 uur
Het regenfront heeft St Job bereikt en het heeft wel zo'n 90 minuten werk om voorbij te trekken.
De inschatting is dat rond 14.00 uur de eerste opklaringen komen. Zodra de hoofdconvoyeur de omstandigheden dan goed beoordeeld, kunnen we tot lossen overgaan. Rond 14.00 uur meer informatie.

Update 14.00 uur
Momenteel regenbuien in St Job maar hierachter komen de opklaringen. Wij verwachten tussen 14.30 en 15.30 uur 'n moment dat wij kunnen lossen, de wind is wel wat aangetrokken maar nog acceptabel.
We wachten op 'n positief bericht uit St Job.

Update 15.05 uur
Duiven gelost om 15.00 uur. Goede omstandigheden, goed vertrek
Veel succes en 'n mooi weekend.
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Duffel