woensdag 14 oktober 2015

leerzame d.v.d.


Deze week met grote belangstelling de d.v.d. bekeken van & over Embregts-Theunis, met als titels  “Het Moderne jonge duivenspel”. Peter Theunis is ’n bevlogen ‘duivenmelker’ maar door zijn drukke bedrijf zit hij (heel) slecht in zijn vrije tijd en maakt dan ook ’n keuze en legt zich hoofdzakelijk toe  op het jonge duivenspel. Oude duiven en kweekduiven komen in deze d.v.d. weinig tot niet aan bod.

Wel krijgen we de jonge duivenhokken te zien, het roulatiesysteem, voer, watergoten, licht, verduisteren, verzorging en uiteraard doet Peter ook zijn medische begeleiding uit de doeken. Bij Peter komen 4 ronden uit de kweekduiven (na de 2e ronden om gekoppeld) op de hokken. Niet van de vliegers!  Ziek, zeer, slechte bouw wordt direct verwijderd en die selectie vindt het hele voorseizoen plaats en gaat ook door in het vliegseizoen. De duiven krijgen tot wel 2 weken voor de vluchten ‘open’ hok van 9.00- 16.00 uur.  Ze worden in hun prille jeugd 4 x gevaccineerd, uiteraard tegen paramixo en geborsteld tegen pokken. Tegen herpes en paratyfus  zijn dan de volgende vaccinaties. Tegen colli wordt niet op getreden zolang het om ’n beperkte hoeveelheid zieke duiven gaat, bij meer dan 20% ziekengevallen gaan er medicijnen door het water. Dit verstrekt hij ook preventief de eerste jonge duiven vluchten bij thuiskomst. Na ’n paar vluchten is het ‘gevaar’ geweken en krijgen ze water met druivensuiker  bij thuiskomst.  Drinkbakken kennen ze niet! De drinkgoten uit de trailers worden nagebootst en gevuld met de watergieter. Over verdere medicatie tijdens de vluchten wordt weinig  verteld, al hoorde ik de naam B.S. wel vallen. Er wordt helemaal niets aan het toeval overgelaten.  Gewoon één soort voer ( eigen mengeling), eiwitarm maar vetrijk en indien nodig voegt hij zelf wel eiwit toe, zo ook met vetten (schapenvet en ’n rijk mengsel) bij de wat zwaardere vluchten.  Bij thuiskomst, grit en snoepzaad, dit vinden ze ook elke dag na de training. Hierna begint het voeren, bij thuiskomst van de vluchten gebeurd dat pas wanneer de meeste thuis zijn, handje voor handje maar altijd ruim genoeg. De tijdsduur (richtlijn) om bij elkaar te blijven is gekoppeld aan de ‘vliegtijd’ ( 4 uur vliegen is 4 uur bij elkaar blijven)

Ze worden in slechts 4 stappen 15-25-35-50 kilometer door hem zelf afgericht (niet met de afdeling vanwege besmetting) en hij ziet dat ze er soms de gehele dag overdoen, ze moeten leren en de dommeriken ziet hij het liefst niet terug keren. Vervolgens gaan ze dan in één keer mee in de trailer voor de eerste wedvlucht. De vluchten van 300-500 kilometer zijn de vluchten waarop gevlamd moet worden en dat gebeurd dan ook! Prachtig mooi om te zien hoe hij daar na toe werkt,  vasthouden, volharden, scherp blijven, keiharde selectie en de resultaten zijn super.  Die laatste vluchten worden ze ook op de deur gespeeld, de duiven zitten op 2 identieke hokken plus  nog ’n extra motivatie ‘ruimte’. ( dit heb ik ook al eens eerder gezien )

De cirkel is bij hem rond en dat vind ik prachtig om te zien en of je dat met 100-80 of 30 duiven doet maakt niets uit. Alleen maar kweken uit supers (vooruit vliegers) en dan ook nog spijkerhard selecteren en uiteindelijk gaat het alleen om die paar toppetjes die hij over zal houden. Prima d.v.d. om jezelf voor te bereiden voor het komend seizoen.  Iemand die zich puur specialiseert op het jonge duiven spel , tot 2 weken voor aanvang zich echt niet druk maakt maar die 2 maanden wanneer het moet gebeuren er gewoon staat.

(p.s. zelf ben ik niet zo van de medicijnen en vaccinaties maar dat terzijde. Peter staat bekent als de ‘no nonsens’ man maar dat neem ik met ’n korreltje zout. Volg zijn blog maar eens, altijd verrassende verhalen en ontnuchterende opmerkingen maar na het zien van de d.v.d. weet je ook dat er niets komt aanwaaien en ook niets aan het toeval wordt overgelaten.  Over verliezen van duiven heeft hij het niet maar hij begint met 94 stuks en na 4 vluchten korft hij er nog 84 in! Hierna gaat het mes er in wat gaat hij terug naar 50 stuks. (Dit heb ik zelf op de compuclub opgezocht.)

Deze d.v.d. is ’n absolute aanrader!!

 ********************************************************************************

Kampioenenhuldiging Rayon B

De huldiging van de kampioenen van Rayon B zullen op zaterdag 31 oktober worden gehuldigd. Alle kampioenen worden persoonlijk uitgenodigd.

De kampioenenhuldiging vindt plaats in het clubgebouw van PV Heemskerk te Heemskerk. Het begint om 16.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Naast de kampioenen zijn alle andere liefhebbers van Rayon B hartelijk welkom om de kampioenen te feliciteren met hun prestatie(s).

Bonnenverkoop Rayon winnaars.

Binnenkort zal ook de bonnenverkoop online worden gehouden van de diverse rayonwinnaars. Meer informatie volgt als de verkoop gaat beginnen.
           

Maandagavond  heeft de lossingscommissie ’n constructief gesprek/evaluatie gehad met het bestuur. Prima, genoeg aandachtpuntjes, verbeter punten en belangrijk…… visie naar de toekomst en nieuwe hulp middelen die we wellicht kunnen inzetten. Het was zo 23.00 uur en de hoogste tijd om naar huis te gaan.

Ik mocht nog even ’n blik werpen op het laatste concept van het vliegprogramma, prima plan en nu maar hopen dat de vergadering weer niet door ’n stortvloed van voorstellen ’n verkeerde afslag neemt en achteraf roept we hebben het niet goed begrepen. Menig afdeling zou willen dat het bestuur met zo’n concept voorstel zou komen.

*******************************************************************************

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LENNIK