woensdag 14 oktober 2015

Selectie en opbouw


Selectie, opbouw, stamduiven, nieuwe inbreng, gewoon ’n kijkje achter de schermen hoe we proberen in 2016 weer aansprekende resultaten neer te zetten…………………

Vorige week vrijdag was ik met Steef Duijn mee om de duiven te selecteren bij één van de beste Midfond hokken van Noord-Holland. Bakje koffie en de mannen gingen aan de slag, voor de duidelijkheid Steef en de eigenaar beslissen, zelf kijk ik toe en gaf soms mijn mening. Eerst door de aangekochte/aangeschafte en uitgeruilde jonge duiven heen ‘gelopen ‘, zit hier potentieel kweekmateriaal tussen en zijn ze beter dan je eigen duiven? In welk mandje moeten de doodmakers of moet ik ze gelijk voor je opruimen, vroeg ik? Wil je dat doen, hoef ik niet na de poelier en zo gebeurde het. Tussen het nieuwe materiaal zaten ‘n 3 tal die absoluut de moeite waard zijn om te proberen. Hierna liepen ze door de kweekduiven, (doffers en duivinnen) want ook hier moest ruimte gemaakt worden, ’n paar keer liep ik naar de vuilniszak en hielp de duiven naar het hiernamaals. Ook bij deze topper komen deze ‘afgekeurde’ duiven niet in de verkoop! Slechts ’n drietal duiven waarvan de nazaten wel op de vitesse vluchten goed afkwamen maar niet geschikt zijn voor de Midfond/dagfond programma komen wellicht in de verkoop. Prima duiven voor het korte werk maar niet goed genoeg voor ‘verder’ op. Poeh, wat zit daar ’n materiaal en de mannen komen over ‘n  4 weken naar Heemskerk om eens door mijn (ons) bestand heen te lopen! Zo maak je elkaar sterker, scherper, beter  en krijg je meer inzicht. Inzicht dat het alleen maar om goede duiven gaat. Uitproberen en kappen en alleen wat presteert en door kweekt mag blijven.

Het grote voordeel is dat we het zelfde type duif voorstaan en het zelfde soort op het hok hebben dus dat maakt het wel wat makkelijker. Ondertussen zijn de 3 aangekochte nieuwe doffers aangekomen en deze zijn in puike conditie, zo goed als door de rui en de bouw is niet verkeerd. Toch zijn het wel echte midfondduiven vol mordant en duiven uit echte ‘kopvliegers’. Ze mogen zich de komende 2 jaar bewijzen en nazaten op de wereld zetten en mochten ze niet dat brengen wat we voor ogen hebben……inpakken en wegwezen! Ook de 2 doffers van Jan de Ruiter uit Teuge hebben zich dit jaar goed ontwikkeld en hebben wat knappe nazaten (4 stuks) op de wereld gezet die bij broer Peter zitten. Verder ligt de nadruk in het kweekhok bij de lijn van de ‘02’en de 54 x94 Big Mamma. Van Theo Zwanenburg/ Ron Kuilman gaan 4 duivinnen en 1 doffertje de vliegploeg versterken en gaan we uitproberen, deze duiven zijn echt zoals ik ze graag zie. Verder heb ik van Ron van Rijn 2 prachtige jongen bekomen uit zijn absolute stamvader, ( gaf o.a. de afgelopen jaren 1e-2e-3e 4e en 9e asduif dagfond Rayon B en de 1e N.P.O. Argenton en 5e N.P.O. Bourges), deze duifjes gaan nog ’n jaartje in de wacht want ze zijn nog te jong. Allemaal duiven die qua exterieur passen bij mijn eigen duiven.

Het nieuwe materiaal daar moeten topduiven achter zitten zoals bij; De donkere ‘de Ruiter’ de vader wint 1e Morincourt 1992 dv. 1e Peronne 1198 dv. 12e Strombeek 6727 dv. 10e Strombeek 3796dv. En wordt 9e beste doffer W.H.Z.B. in 2011. Diens vader wint weer de 1e-1e-7e-13e- 37e tegen gemiddeld meer dan 10.000 duiven. Dat waren nog eens tijden!

De Bonte de Ruiter, deze duif is nog completer en niet vast te houden en is ’n inteelt product. Komt uit halfbroer ‘Victor’ die zelf 4e Strombeek 2295, 4e Peronne 1731, 10e St Job 2435, 10e Peronne 1240 won en 50e midfond duif in de Nationale competitie werd. De moeder komt uit ’de ‘Victor” deze werd in 2012 2e beste doffer W.H.Z.B. ( wint o.a. 1e Meer 2590, 1e Quievrain 1333, 6e Nanteuil 3605, 5e Duffel 1812, 7e Meer 2260.

Ook de laatste 3 duiven zijn compleet en in verwantschap geteeld. Hier is de grootvader Camelion Bonfire deze supervlieger en kweker geeft N.P.O. winnaars 1e Sezanne 7313, 1e Epernay 5373, 1e Libramont enz. gekoppeld aan een dochter van “Brutus” (Dijkstra) die 1e Pommeroeul 20271 dv. 2e Hasselt 10025 dv 1e Roermond 9249 dv enz. Aan moederszijde zien we de Body Guard opnieuw een topvlieger, die nauw verwant is aan Camelion Bonfire. Body Guard wint o.a. 3e Strombeek 10247 dv, 3e Hasselt 8893 dv., 10e Nijvel 9911 dv enz. De Body Guard stond gekoppeld aan Monica, dochter van Branco, ( Henk Scheffel) die o.a. 1e Peronne 3482, 4e Peronne 1350, 5e Pommeroeul 1672, 7e Duffel 1957 dv. Enz won.

Bovenstaande duiven gaan we koppelen tegen onze eigen 1e N.P.O. winnaars van Bourges, Vierzon en tegen de lijn van de ‘02’ en Big Mamma zoals de ‘26’en 084. Wie weet komt er opnieuw iets bijzonders uit en kunnen we weer vooruit!

Uit de duiven van Jan de Ruiter uit Teuge heb ik nu nog 6 (onbevlogen) zomerjongen in de ren zitten, die voorlopig de selectie zijn door gekomen. Bij broer Peter zitten er 4 die wel bevlogen zijn en het komend jaar hun kunsten mogen vertonen op zijn vlieghok.

De 2 doffers stonden op 2 volle zusjes van elkaar. Deze duifjes (duivinnen) komen van L. Hoffman en komen van vaderkant weer uit duiven van mij zelf (via Steef Duijn) t.w. De Zwarte 71 x Schoonlicht, duiven die terug gaan naar de Late Lange Vos van Rens van de Zijde. Van moederskant (van L. Hoffman)uit ’n zoon van de zoon uit de Late Lange Vos x dochter “Uno”. De “UNO”1e Nat. Asduif Fond 2000 WHZB  ( Rens vd Zijde) en deze komt uit het allerbeste van Ad Schaerlaeckens.

Deze zomer jonge duiven worden eind oktober nog één keer geselecteerd en komen ze door de schifting zijn ook deze na 1 november te koop aan huis!

De ‘17’ doffer, geweldige vlieger geweest (uit de ‘30’ Lamme x de ‘42’ 1e N.P.O. Bourges) gaf vorig jaar 2 prachtige doffers die het dit jaar prima hebben gedaan ( moeder is/was de Geel Oog duivin van Eijerkamp). Dit jaar stond de ‘17’ echter op ’n duivin van Peter Crans, (dochter van Okidoko x Adonia. Half broers en zussen winnen 1e-2e-5e-5e-6e-6e-8e-9e-12e prijs N.P.O. dagfondvluchten bij Peter) Okidoko/Okidoki zijn duiven gekweekt door van Arie Dijkstra, Adonia (ingeteelde duivin) komt van Rens v.d. Zijde uit Perfect Boy x dochter uit ”Invincible” Ad Schaerlaeckens. De oude super lijnen en deze presteren gewoon super.

Het vlieghok is weer op sterkte, 20 doffers en 25 duivinnen zitten klaar. Bij de kweekduiven zijn we aan het verjongen maar de beste oude vliegers zijn de afgelopen jaar(en) naar de kweek verhuist. De 42-26-84-17-17-900-084 mogen en hebben al het nodige laten zien. De nazaten van de nieuwste aanwinsten moeten het komend seizoen laten zien. Nog éénmaal kritisch door de duiven en dan gaan we de koppels op papier samenstellen, eerlijk gezegd het begint al weer te kriebelen………….Ik ben er klaar voor, heb een rotsvast vertrouwen in mijn eigen duiven maar je moet wel blijven vernieuwen en soms gericht bijhalen. De duivensport veranderd razendsnel toch blijf ik volhouden en volharden aan het type wat ik voor ogen heb, daarnaast moeten ze presteren, kopvliegen en weerbaarheid op de vluchten laten zien maar zeker ook op gebied van gezondheid.




 

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Day After