33#nieuwsvanachterdeduinen#


33#nieuwsvanachterdeduinen#
Het is gedaan met de oude en met de jonge duivenvluchten, rest ons nog de natour en Nationaal Sens.
Afgelopen zaterdag was de laatste jonge duivenvlucht, die telde voor de punten. Het werd een prachtige afsluiting, mooie vlotte aankomsten en weinig tot geen verliezen maar ook zoals verwacht kwam de kustlijn er wederom, in de afdeling, niet aan te pas. Zowel in de club als in het rayon sluit ik af met een mooie tijdduif en prijs%. (Rayon 14e /1178 duiven 14 /26).   Pont st Max was helaas onze enige vlucht met 2 nachten mand en dat mogen er volgend jaar gerust ’n paar meer worden.
Resultaat In de club 2e onaangewezen, Rayon 5e onaangewezen, 4e Hokkampioen en 8e duifkampioen.
Ik heb nog een ploegje van 25 zomerjongen die de hele nalijn nog mee moeten. De eerste africhting hebben ze vorige week zaterdag goed doorstaan, alleen moet ik ze eerdaags  toch nog even laten chippen want het is wel fijn als ik weet welke duiven het eerst op het hok vallen.
De overgebleven 38 jongen (met 52 begonnen) van de 1e tour heb ik eens tegen het licht gehouden, zelf schrijf ik alle weken de volgorde van aankomst op en heb hierdoor een indicatie hoeveel prijzen ze ongeveer gewonnen hebben maar wat hebben ze nu echt gepresteerd en hoe vaak. Op de club vroeg ik om een uitdraai uit de computer van de beste 200 duiven van de vereniging en daar vond ik er 25 stuks van mezelf op terug. Alle duiven met 4 of meer prijzen heb ik in beeld gebracht en mogen in eerste instantie blijven, ‘n  enkeling met 3 prijzen maar dan wel redelijk vroeg mag ook in de ploeg blijven. Resultaat 8 doffers en 10 duivinnen voldoen. Mogen de anderen nog wat op de natour laten zien? of gaan ze mee naar Sens?  Daar ben ik nog niet echt uit. (een aantal zijn er inmiddels  verwijderd)  Om nu met je 2e garnituur naar Sens te gaan lijkt mij niet zinvol maar…….. een aantal beginnen de laatste weken pas op gang te komen, ook zal de wind een rol spelen want er moet wel wat eer te behalen zijn. We houden ze  voorlopig nog even aan de gang. Van Pont st Max zijn alle 26 duiven weer netjes thuis gekomen, waarvan 2 op zondag. Ook die van zondag waren nog tonnetje rond, natuurlijk hebben die zeker een week nodig om te herstellen en weer wat vertrouwen op te bouwen.

Het doel is dit jaar een ploeg jonge duiven over te houden, die de nodige ervaring heeft opgedaan en weten prijs te vliegen. Daarnaast mooi de gelegenheid die duiven er uit te pikken die zich ook regelmatig in het snuitje van de uitslag lieten zien.(dat waren er maar 2, maar helaas is er één achter gebleven) De hand en mand zijn nu wat meer in balans gekomen en hopelijk vertaald zich dit in een betere ploeg jaarlingen. Resultaat van de junioren in het rayon.  TOTAAL 337 duiven ingekorfd en 155 prijzen,  prijspercentage 45.9%  (52 duiven begonnen met 38 geëindigd in het hok, onder de niet meer aanwezige 14 duiven zijn 3 duiven opgevangen waarvan 2 niet terug gekomen en nummer 3 heeft het niet overleefd. Daarnaast nog 2 duiven uit geselecteerd, uiteindelijk totaal  door selectie mand en hand 14 duiven of te wel 27%).
Ik ben absoluut geen jonge duiven specialist maar wanneer het gaat zoals dit jaar, ga ik het steeds leuker vinden, dank aan Lex Udo/Duijn waar ik de afgelopen jaren zat te genieten van de aankomsten en zij mij motiveerde de handschoen weer op te pakken. Voor dit jaar dik tevreden, toch kan en moet het beter, met name ‘vroeger’ in de uitslag, veel zaken gingen goed maar ook fouten gemaakt, voornamelijk door te verzaken de duiven te motiveren.  Ook het leren drinken in de mand moet nog meer aandacht krijgen. Het bijlichten moet opgepakt worden om het metabolisme te verhogen en zo zijn er nog wel wat meer actie punten. Het staat op papier, het zijn geen schokkende zaken maar ik moet het gewoon doen.
De oude duiven zitten a.s. zaterdag op kleine jonkies van 5 dagen, mooie stand voor de duivinnen en ik denk er over om er een 10 tal te spelen, mits ze redelijk in de veren zitten en genoeg motivatie hebben.  Ook de jongen van de 1e tour gaan mee, al met al een grote ploeg maar dat moet maar een keertje.
De natour bestaat uit de volgende vluchten Minderhout-Duffel-Asse Zellik-Quievrain-Quievrain, we eindigen dus met 2x 245 kilometer.

We hebben een prachtige week achter de rug met prachtig weer zo ook op afgelopen maandag de dag dat de Belgian Masters/wereldkampioenschap in Nevele werd gehouden. De duiven werden vroeg in de ochtend in Tours gelost en slechts 31 duifjes bereikten helaas  de zelfde dag het hok. Prima omstandigheden (wel noord-oost), veel publiek, groot feest, prima p.r. maar de duiven kwamen bar slecht. Redenen? Was de stap naar Tours te groot in combinatie met de kopwind?  Ruim 900 duiven die altijd maar naar één hok moeten, hebben die wel voortijdig wat geleerd? Was het verstandig geweest de afstand in te korten?  De teller staat dinsdag avond op ruim 200 en dat is nog steeds niet goed en er deed nog wel de crème de la crème mee.  Voor mij steekt één combinatie boven alles uit, ik volg deze man al een tijdje op zijn blog, zijn wijze van kweken, selecteren en natuurlijke aanpak spreekt mij zeer aan en hij maakt het waar!  http://pigeon-fever.blogspot.nl/

Zaterdag lijkt de wind de oost hoek te verlaten en krijgen we zuidwest 3 en misschien wel 4.. We hebben het geluk dat A&B samen los gaan dus geen totaal lossing. Dit vind ik vooral fijn voor de zomerjongen want die knallen sowieso met deze wind door en dan liever een beetje in de richting.(krijgen nog klus zat om terug te keren uit Den Helder met windkracht 3/4). Voor de oude en bevlogen jonge duiven zal het gejaagd door de wind worden, ze moeten eruit vallen en hopelijk gaan ze elkaar niet ophouden. Naast de voorspelde stevige zuidwesten wind lijkt het met de regen wel mee te vallen. In de ochtend zal het ongetwijfeld nevelig zijn maar mogelijkheden genoeg voor de kustprovincies inde loop van de dag. We gaan het beleven……………….

 

Reacties