34#nieuwsvanachterdeduinen#


34#nieuwsvanachterdeduinen#
Onze eerste natour vlucht hebben we achter de rug en dat was voor mijn broer en mijzelf een mooie vlucht waarop onze duiven zich in het snuitje van de uitslag lieten zien. Peter wint de 1e tegen 2626 duiven en zelf begin ik met de 8-10-11-12-19-26-29-30e plaats  enz. Kortom een geslaagd weekend.
De natour is een apart spelletje, niet ingespeelde duiven, zoals zomerjongen en herintreders, komen vaak niet in het stuk voor. Het zijn de doorgespeelde jongen van de 1e tour die vaak de dienst uit maken, deze duiven staan nog op ’n volle vleugel, hebben hooguit 2 pennetjes gegooid en zitten nog volop in het dek en in een flow. Toch kun je met de oude duiven ook uithalen, kwestie van goed uitrekenen wanneer je ze koppelt, om ze op een mooi standje voor de vluchten te krijgen en belangrijk om ze in de pennen/veren te houden. Wanneer je ze dan ook kunt conditioneren door ze een paar lapjes te geven en  de drang naar het nest weet te verhogen, kun je de mooiste uitslagen maken. Afgelopen week zat de wind in de zuidwest hoek en dan zit je normaliter in de’ achtervlucht’ gebeiteld. We genieten van het resultaat maar relativeren ook gelijk, komen weekend ander weer, andere wind……………………  
Deze week gaan we de duiven klaar maken voor de 2e natour vlucht, de 12 oude duivinnen zitten op jongen van 11/12 dagen en dat is nog net een mooi standje. Ik zal eens kijken welke doffers nog in de pluimen zitten, die kunnen wellicht mee om in te vliegen om de week erop misschien voor de prijzen te kunnen zorgen.

Voor de jongen van de 1e tour staan 2 vluchten op het programma, Sens (Fontenay?) en de 2e natour vlucht uit Duffel. De duifjes die hun plekje voor volgend jaar al zeker verdiend hebben gaan mee op de natour vlucht en uit de overige formeer ik een ploegje voor Nationaal Sens. Omdat alle duiven in één hok zitten is de voorbereiding geheel op Sens gericht. Wanneer ik dit aan het papier toevertrouw is het zondagmiddag en heb ik gekeken wat de weersverwachtingen zijn en dat ziet er voor de komende dagen en weekend zonnig uit. Hoge temperatuur voor de tijd van het jaar, de wind in het weekend misschien wel uit het noorden, oosten?, dus weet je dat het geen ‘makkie’ gaat worden en de duiven in puike conditie moeten zijn.

 Maandag kregen we de bevestiging van wat we eigenlijk al wisten dat namelijk Sens vervangen wordt door Fontenay.  Zet het toch ’n keertje op tijd op de site, zo moeilijk is dat toch niet? Als klap op de vuurpijl krijg je dan van het N.P.O. bericht dat zij zich beraden over de mogelijkheden om het weekend te kunnen concoursen. De deadline stellen ze op donderdag 12.00 uur, rijkelijk laat wanneer we wel donderdag gaan inkorven. Het grootste ‘probleem’ ligt bij de “Nationale” concoursen jong, allemaal vluchten van rond de 450 kilometer plus. Die kilometers en warmte zullen het grootste probleem niet zijn, die 2 nachten mand en het droog koken van de duiven, niet genoeg drinken en uitdrogen lijkt mij het grootste gevaar. Let op ik schrijf niet dat ze geen water krijgen maar ze drinken niet genoeg, het zelfde probleem als bij mensen. Wellicht een idee om op vrijdagmiddag in te korven. Het inkorven geschied bij N.I.C. dus dat zijn er niet zoveel, wanneer je dan om 20.00/21.00 uur kan wegrijden ben je echt wel op tijd in Fontenay. De nalijn duiven kun je dan gewoon vrijdagavond inkorven. Waar een wil is, is een weg en overal is een mouw aan te passen.

Los daarvan zijn die nalijn vluchten echt niet zo belangrijk en wanneer je het niet vertrouwd doe je toch gewoon niet mee! Mijn zomerjongen drinken echt nog niet in de mand want ik heb het ze ook niet geleerd dus blijven ze thuis. Volgende week 180 kilometer en een sprongetje van 60 kilometer kunnen ze echt wel aan. Ze gaan wel de mand in maar dan thuis met de drinkbak!!!! De oude en jongen 1e tour hebben ervaring genoeg en kun je prepareren voor dit weer. Voor Fontenay heb ik er 15 klaar zitten, we wachten het maar rustig af.

Verder is er weinig nieuws, nog 4 weken ‘vlucht’ en dan gaan we het ‘stille’ seizoen in. We kunnen de teugels dan wat laten vieren, geen druk, geen stiptheid maar wel zo snel mogelijk de laatste selectie doorvoeren, hokken schoonmaken en kweekduiven uit elkaar. Wanneer dat achter de rug is, de duiven goed voer, veel zuurstof en veel natuurlijke producten om de duiven zo goed mogelijk door de rui te laten komen. Natuurlijke weerstand en selectie blijven bij mij de speerpunten om volgend jaar opnieuw te presteren en  een mooie, gezonde ploeg jongen te kweken…………………..

Woensdag 20.00 uur, over Fontenay hoeven we niet meer na te denken, de N.P.O. heeft de vlucht gecanceld  en verschoven naar volgende week.  Hopelijk krijgen we op tijd te horen wat de afdeling  met de natour voornemens is, kunnen we plannen maken….

Ik kan met het besluit van het N.P.O. wel begrijpen, de Belgen cancelden alle vluchten, het ministerie bemoeide zich ermee en allerlei instanties kijken over onze schouders mee. We moeten de ellende ook niet over ons afroepen. Ik heb 15 duiven, die vol energie zitten, ook weer een uitdaging hoe we daar mee om moeten gaan, los van het feit dat ik me zelf ook weer moet opladen, ze nogmaals voor te bereiden. Allemaal zaken die bij de hobby/sport horen.

Donderdag 12.00 uur, de Afdeling heeft besloten de natour vlucht door te laten gaan. Locatie en afstand wordt op een later tijdstip bepaald. Uiteraard advies minder duiven in de manden te doen, 4 wagens worden ingezet zodat er absoluut geen sprake is van ‘volle’ wagens. Prima, het is nu aan ons zelf om mee te doen!

 

Reacties