22#nieuwsvanachterdeduinen#


22#nieuwsvanachterdeduinen#
Vorig weekend was de eerste krachtmeting op de dagfond en dat werd gelijk een flinke kuitenbijter met als resultaat dat er op menig hok, zaterdagavond, nog wel wat lege plekken waren. In één afdeling kon het concours zelfs op zaterdagavond  nog niet worden gesloten. Je werpt een blik op de compuclub, je leest de verhalen op Facebook en de diverse Blogs en kunt niet anders constateren dat het in heel Nederland stroef verliep en in  sommige afdelingen slecht.
Gedeelde smart is halve smart want zelf ontsprong ik de dans ook niet maar zondag kwamen er gelukkig nog een groot aantal door, uiteindelijk zondagavond nog *4 achter van de 30 waaronder 2 knappe vogels.  *Zondagavond kreeg ik een belletje uit Sneek waar een duifje van mij zit. Duifje gaat vast thuiskomen want ze wordt goed verzorgd en misschien wordt ze ook nog wel in Noord-Holland gelost. Voorbeeld van grote sportiviteit.  (Vandaar nog 4 stuks.) 

Over het hoe en waarom de duiven slecht afkomen en achterblijven kun je lang debatteren maar de fout moet je allereerst bij je zelf zoeken.  Ook ik probeer duiven te kweken die kunnen winnen en anders wel vroeg kunnen spelen. Het probleem is dat die duiven steeds kwetsbaarder (lijken) te worden. De duiven van de lange adem komen een stuk makkelijker thuis en de verliezen onder deze duiven zijn gering. Zelf heb ik dit jaren geleden al geconstateerd en probeer er ook wat meer taaiheid in te kweken maar ze moeten natuurlijk wel prijsvliegen want anders verdwijnen ze toch weer eind van het jaar. Alternatief is bij bepaalde omstandigheden (Z.O.) gewoon niet meer mee te doen.  Selectie blijft het sleutelwoord maar ik kan er nog steeds slecht mee omgaan wanneer er duiven achterblijven.
De eerste dagfondvlucht de 24e tegen ruim 8500 duiven in de provincie spelen, is gewoon goed en met de duiven die nu nog op het hok zitten moeten we verder en proberen mooie uitslagen neer te zetten, de verliezen zijn achteraf gelukkig beperkt gebleven, bij mij maar ook in onze Afdeling.
Zaterdag staat onze 2e midfondvlucht op het programma en wel Morlincourt. 16 doffers zijn niet mee geweest naar Gien en zijn kandidaat om mee gegeven te worden naar Morlincourt, daarnaast moet ik goed kijken hoe de duivinnen herstellen en wellicht gaan er toch een groot aantal mee. Rust roest bij de duivinnen maar ze moeten ook weer mee met de 2e dagfondvlucht dus de vooruitzichten moeten wel acceptabel zijn en nog belangrijker de duiven moeten hersteld zijn niet alleen fysiek maar ook in het kopje! Wikken en wegen deze week………………….ook duivensport.
De jonge duiven maken het goed, geen last van de vaccinaties gekregen maar ik had ook niet anders verwacht. Inmiddels gaan beide hokken tegelijk los en vliegt er een koppel van 63 duiven.  Bij het binnenhalen kiezen de meeste het ‘goede’ hok uit en hoef ik er maar weinig om te wisselen en vraag mezelf ook af of dit zinvol/noodzakelijk is.  Verder brengen ze zoveel mogelijk avonden in de mand door en wanneer het even kan breng ik ze ook nog een stukje weg.  Veel werk 63 duiven maar daar in tegen heb ik geen duiven meer zitten voor de nalijn, ook weer een keuze.  Ik doe dit om de duiven te laten wennen aan de mand en om te leren drinken,  afstand/kilometers maken is minder belangrijk. Ondertussen zijn ze nu de mand wel gewend maar ‘drinken’ is nog wel een punt van aandacht. Veel verder dan 20 kilometer breng ik ze niet weg, want het gaat straks om ‘slimme’ duifjes waar het ‘tom-tommetje’ goed van werkt.
De doffers hebben de afgelopen dagen redelijk tot goed getraind, over de duivinnen ben ik iets minder te spreken, toch voelen ze prima aan, mooi op spanning, glad en roze maar ze willen mij te graag naar binnen.  Oorzaak? De vlucht van afgelopen week, het drukkende weer, geen idee.  Ik heb ze voor de verandering donderdag maar eens bij elkaar gehad, wie weet een beetje extra motivatie.
De vooruitzichten voor zaterdag wisselen per uur, de zon zal weinig schijnen, regen lijkt ook onvermijdelijk en de wind komt uit de westhoek met wat noord er in.  Toch heb ik bijna al mijn duiven mee.  We gaan het zien zaterdag en anders zal het zondag worden.

Reacties