23#nieuwsvanachterdeduinen#


23#nieuwsvanachterdeduinen#
Afgelopen weekend zijn de duiven (na één dagje extra mand) gelost in Roye i.p.v. Morlincourt. Prima omstandigheden en het werd dan ook een mooie, rappe vlucht zodat bij de meeste liefhebbers de klep met ’n half uurtje dicht kon. Ik pak in onze kring de 5e plek (1491 duiven) met mijn ‘365’ die als eerst getekende mee was, de overige waren 35 minuutjes na de eerste allemaal thuis, maar om nu te zeggen dat de turbo er op stond….
Met die harde westnoordwesten wind kwamen kring 1 en 3 er niet aan te pas maar….in Zandvoort en dat is toch echt een badplaats, woont een duivinnetje die ‘gek’ is op haar baas want ze heeft geen doffer en wordt als ‘non’ gespeeld en trekt zich helemaal niets aan van de wind en wint opnieuw het afdelingsconcours.  U leest het goed opnieuw want na de afdelingsoverwinning Pont St Max pakt ze nu op Roye ook de overwinning. 2 keer de eerste van de Afdeling!!! De trotse eigenaren Paap & Paap gefeliciteerd.
Alle duiven zijn dus weer keurig huiswaarts gekeerd en ‘n aantal gaan we klaarmaken voor onze 2e dagfondvlucht Vierzon, voor mij een 620 kilometer. De vooruitzichten zijn redelijk tot goed met ’n wind die uit de zuid (west)hoek gaat waaien.
Deze week nog wat extra aandacht aan de jonge duiven gegeven, die zaterdag (misschien) voor de eerste keer mee kunnen met de ‘wagen’ voor een africhting van ruim 70 kilometer. Maandag werd door duivenvriend Wim, vakkundig een luik gemaakt in de tussenwand van de 2 jonge duivenhokken. De duiven vinden het reuze interessant en lopen door het luik als of het er altijd heeft gezeten. Ben benieuwd wat het favoriete hok van de duiven wordt.
We krijgen komend weekend onze 10e vlucht en wanneer ik terugblik op de prestaties tot nu toe word ik nog niet direct enthousiast, het is elke week wel wat (slechte omstandigheden, raar verloop, slecht verloop, over staan) Laat het duidelijk zijn daar hebben we allemaal last van maar ondertussen hebben we nog geen vlucht gehad die maar een paar minuten open stond. Het wat langer openstaan van de concoursen heeft ook zo zijn bekoringen maar heeft ook zijn weerslag op de duiven. Op veel hokken zijn er al veel lege broedhokken wat weer een effect heeft op de sfeer en motivatie. Al met al is het geen goede start en heb ik best veel werk om de ploeg de juiste verzorging te geven om de conditie weer op te pakken en te motiveren en dat laatste geldt zeker voor mezelf. Nu heeft iedereen last van de slecht verlopen vluchten en er zijn weinig hokken die geen verliezen hebben geleden, ook genoeg hokken die nog niet presteren zoals ze gewend zijn. Voor mij reden, niet te ‘sleutelen’ aan mijn duiven, ze zijn gezond maar doen het gewoon nog niet goed genoeg, hopelijk komt de toverfee (forme) snel langs.
De afgelopen weken volg ik met grote interesse de liefhebbers die hun duiven hebben uitgerust met een G.P.S. tracking systeem, hier blijkt maar weer “meten is weten” want de eerste resultaten zijn verrassend. Jammer dat het systeem best prijzig is en heb ik begrepen helaas geen ondersteuning geniet van de N.P.O.  Het meest opmerkelijke (tot nu toe), de duiven nemen (bijna) altijd de meest westelijke route. Je ziet b.v. dat de duiven de kustlijn volgen over de Zeeuwse eilanden en van uit de kust langs Amsterdam en onder het IJsselmeer door hun reis voorzetten richting het oostelijk deel van Nederland waar hun thuishaven is. Uiteraard zullen ze dit niet allemaal doen maar er is uit de eerste proeven wel al een tendens te zien dat veel duiven deze lijn (westelijk) volgen. Ik zit dan weleens te denken wat zou het mooi zijn om een viertal ‘*kampioensduiven’ en een viertal ‘prijsvliegers’ met dit systeem uit te rusten en dan de resultaten te vergelijken. (*vliegen ze sneller of nemen ze de kortste route?)
Je kunt ook alleen maar duiven aanhouden, die zelden missen en regelmatig kop spelen. Deze duiven zullen in de meeste gevallen de kortste route volgen/nemen en zijn het slimst. Onze sport draait alleen maar om slimme duiven, het jonge duiven seizoen staat op het punt van beginnen en over een 6 tal weken hebben we slechts een paar duiven op het hok, die nog niet gemist hebben en een heel legioen ‘dombo’s’ en sta je voor de vraag wat moet ik met die mandvulling of zitten daar duiven tussen die wat later ‘rijp’ zijn? Niets nieuws onder de zon want elk jaar zit je met dit probleem. Ik barst van de goede voornemen maar in september is het vlees weer zwak.
De vooruitzichten voor zaterdag zijn goed. Frankrijk zonnig, Belgie en Nederland half bewolkt met weinig kans op regen met een wind die voornamelijk uit de zuidwesthoek waait.
Ook voor de jonge duiven is het bewolkte weer beter dan een strak blauwe hemel met 28 graden!  Ze hebben ook nog windje mee dus………….(de meeste zullen wel uit Den Helder moeten terug komen) Voor de jonge duiven zit ik nog in dubio, oude duiven en jonge duiven op de zelfde dag heeft niet mijn voorkeur, bij mij gaat alle aandacht uit naar Vierzon en om  keer op keer te schrikken van de jonge duiven die later op de dag terugkeren omdat ze  een rondje Noord-Holland hebben gedaan……zit ik niet te wachten
Zaterdag weten we meer, hopelijk een mooie vlucht en een goede africhting…………………….

Reacties