donderdag 29 juni 2017

25#nieuwsvanachterdeduinen#


25#nieuwsvanachterdeduinen#
Afgelopen zaterdag een mooie tijd duif op Bourges, die goed was voor de eerste prijs in de club en de 2e in de kring tegen 971 duiven en ondanks de westenwind een mooie 35e N.P.O. pakt tegen 5323 duiven. Het duifje die dit presteerde is de 404, de laatste dochter uit mijn stamdoffer Bonte Gilles. Toch kwamen de duiven niet aan een touwtje. Vooraf had ik er echt vertrouwen in want ik had een uitgelezen ploegje van 18 duiven meegegeven in puike conditie. Zaterdagavond 16 van de 18 thuis, zondagmorgen kwam er nog één thuis, terwijl de laatste maandagmiddag arriveerde in een nog redelijke conditie. Deze duivin heeft vast ergens een Pitt stop gemaakt. Uiteindelijk alles thuis, een mooie klassering maar niet tevreden dus we hebben weer wat te poetsen.
Bourges 35e N.P.O. tegen 5323 duiven (2e in de kring)
 
 
Tot zo ver het mooie gedeelte, want wat zich daarna afspeelde geeft die zaterdag een gitzwart rouw randje! Onze jonge duiven waren mee op de 1e wedvlucht en hebben vooraf mijn eigen trainingen en africhtingen, evenals de africhting van de afdeling goed doorstaan. 66 jongen zijn afgespeend, 2 op geruimd dus met 64 begonnen en voor de 1e wedvlucht kon ik er nog uit 62 kiezen. 57 stuks konden ons bekoren en mochten met de 1e wedvlucht mee. Ze zouden naar Brecht gaan maar moesten verhuizen naar Minderhout en gezien de omstandigheden hield iedereen er al rekening mee dat ze moesten overstaan. In de ochtend waren de jonge duiven van Afdeling 5 gelost en dat liep nu niet bepaald soepel maar de duiven konden de hele dag zoeken. Onze duiven werden gelost om 15.20 uur en we dachten wat zien de L.C. mannen en H.C. niet wat wij wel zien? Laat tijdstip, over de gehele vluchtlijn regen en motregen en dicht wolkendek en nog een stevig zuidwesten wind tot kracht 4. De duiven van kring 1&2 waren om 15.00 uur in Roozendaal gelost en deze zagen we in kleine groepjes zwalkend overkomen, rond 17.00 uur valt er een jong, kwam prachtig aan en viel direct op het hok en bleek later de 3e plaats te pakken. Hierna 25 minuten wachten op de volgende duif. Het klok afslaan werd verschoven van 19.00 uur naar 20.30 uur en toen waren er inmiddels 19 gearriveerd die zich allemaal nog klasseerden. Laat in de avond arriveren er 4 en op zondag nog 15.
Wanneer ik de geluiden hoor, kom ik er nog ‘redelijk’ vanaf, veel liefhebbers zijn meer dan 50% kwijt, voor velen zit het seizoen erop, sterker het was de druppel die de emmer liet overlopen…ze stoppen ermee.
Je vraagt je af waarom zijn die duiven gelost, geef een verklaring wacht er niet te lang mee. Leg uit, vertel hoe nu verder. Tot maandagavond absolute stilte….Dinsdagmorgen bericht op de afdelingssite, excuses en dat er dinsdagavond een gesprek plaats vindt met de L.C.
Zaterdag en zondag de duifjes licht gevoerd en maandagmiddag heb ik ze één voor één gepakt, genoteerd, beoordeeld en gelijk maar tegen luisjes behandelt. Daarna het hok schoongemaakt en ontsmet, duifjes terug gezet en op rijker voer gezet. Dinsdag mochten ze voor het eerst weer de vleugels strekken en een bad nemen. De duifjes die nog thuiskomen (tot nu toe geen één), worden voorlopig apart gezet en mogen hun opleiding verder op de nalijn vervolgen. Voorzichtigheid is zeker geboden want een hok leegspelen in niet zo moeilijk.
Voor het weekend ziet het er opnieuw slecht uit, dus schreef ik al eerder, kom met een oplossing en gelukkig kwam die er ook!
Donderdagmorgen konden we lezen dat de jonge duivenvlucht gecanceld wordt en we volgende week een ‘nieuwe’ start kunnen maken. De oude duiven niet donderdag maar vrijdag ingekorft gaan worden en dat het eind station Peronne zal worden. Prima besluiten en nu maar hopen dat er op zondag (middag) een mogelijkheid is de duiven te lossen.
Ook kwam er tekst en uitleg waarom zaterdag de jonge duiven (toch) gelost zijn. Ik krijg mijn duiven met dit ‘bullshit’ verhaal niet terug en eerlijk gezegd het vertrouwen in de commissie ook niet.
Zaterdag dus duiven loze dag, prima komt mij persoonlijk goed uit. Op zondag een vlucht past mij deze keer niet maar gelukkig heb ik een redder in de nood namelijk mijn maat E.J.  Het lijkt zondag in de loop van de dag acceptabel te worden, deze keer gaat mijn Dagfond ploeg niet mee maar uit de overige duiven gaan we een mooi ploegje samenstellen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten