#nieuwsvanachterdeduinen”


#nieuwsvanachterdeduinen
Vorige week werd onze enige Nationale Dagfondvlucht vervlogen en ik schreef het vorige week al, je hebt duiven nodig die ‘koers’ houden, zeker met zuidenwind want voordat ze het weten zitten ze te diep of aan de verkeerde kant. Onderweg  zullen ze ook nog wel wat buitjes zijn tegen gekomen maar ja dat is all in the game.  Ik pakte 7 duiven redelijk op tijd, Rayon 560 duiven 11e-19e -25e-27e -65e -77e-99e   (De eerste duif is goed  voor de 66e NPO tegen 3056 duiven) de overige hebben best een klus gehad om thuis te geraken omdat ze waarschijnlijk de verkeerde afslag hebben genomen.
De jonge duiven kwamen prima naar huis, tenminste de eerst 20 van de 36. Hiervan vlogen er 18 hun prijs. (In de CC tegen 754 duiven 7-8-12-14-19-25-27-32-55-61-79-81-82-98-100 enz.) De overige deden er ook wat langer over en mogen komende zaterdag laten zien dat het een ‘vergissing’ was. Leuk om te vermelden dat ik het eerste duifje de ‘958’, bij Gerrit de Boer heb mogen uitzoeken. Toen ik Gerrit in de club tegen kwam , grapte ik ‘heb de goeie uitgezocht’, maar Gerrit haalde mij snel uit de droom, ‘het nestmaatje de ‘957’ zit voor je’. De ‘957’is goed voor de 3e en de ‘958’ voor de 5e plek in de club!  Vorige week vrijdag miste ik één duifje voor het inkorven, bleek in Castricum binnen gelopen te zijn bij de Graaff, op verzoek gooide Sjaak hem in de lucht en 3 minuten later zat hij weer bij mij in het hok!  Korfde ik het duifje in? Ja! Welke duif miste ik, juist ja, die duif en zondag belde Sjaak opnieuw. Hij maakte opnieuw een tussenstop en zat  binnen een paar minuten op eigen kracht wederom in Heemskerk.  Maar een weekje thuishouden lijkt mij nu de beste optie, het blijft ondoorgrondelijk wat zo’n duifje bezielt. Van de eerste wedvlucht bleef ‘n duifje achter en werd opgevangen in Nieuwe Tonge, gelukkig werd het duifje goed verzorgd en een weekje later in de buurt van Reeuwijk gelost.  Het duifje kwam thuis en ik stelde de “opvanger ”hiervan op de hoogte, het was een mooi doffertje en hij vond het fijn dat het duifje weer terug was.  Afgelopen zaterdag ‘pats’ op de klep en de 6e in de club!  Woensdag valt er een jonge duif zonder chipring op de plank en valt direct naar binnen. Ik pak het duifje en dacht, die kan wel eens van mij zelf zijn, brilletje opgedaan en inderdaad van de eerste stink vlucht achtergebleven.  Chipring eraf, dus binnen gezeten, nummertje 3 voor de nalijn.
Toch zijn er wel wat duifjes van de laatste wedvlucht her en der niet thuisgekomen dus hopelijk komende zaterdag een mooie vlucht want bij menig liefhebber komt het eind inzicht van de nog aanwezige duiven alsmede aan de veerkrachten weerbaarheid van de liefhebbers.
Dinsdag kreeg ik de tussenstand onder ogen van de CC en kring en ondanks dat ik absoluut niet speel voor de kampioenschappen mag ik best tevreden zijn.  ( ik speel wel om mooie uitslagen neer te zetten en dat is verduveld moeilijk dit jaar, klaarblijkelijk gaat het mij, alle weken een duif op tijd draaien, makkelijker af)  Voorlopige tussenstand  Vitesse  4e o.a./5e aan. Midfond 1e o.a./2e aan. Dagfond 2e o.a./2e aan. Jong 3e o.a./7e aan. Totaal oud 1e o.a./ 2e aan. Oud & jong 1e o.a./ 2e aan.

Komende zaterdag onze laatste midfondvlucht Morlincourt en daar hebben we een mooi ploegje voor zitten, de jonge duiven gaan naar Quievrain en op een enkeling na gaat de gehele ploeg mee en zo zullen we per week kijken wat we nog spelen en wat de mogelijkheden zijn om einde seizoen hopelijk een mooi maar vooral goed ploegje duiven over te houden.
Afgelopen zondag nog een ritje gemaakt naar Limburg, vorig jaar heb ik wat duifjes bij Jos Goessen aangeschaft en de eerste nazaten mogen het dit jaar op de jonge duiven vluchten laten zien.  Opnieuw een hartelijk ontvangst en goede duivenpraat. Samen met broer Peter zochten we 2 jonge duiven uit maar konden het niet nalaten ook een derde mee te nemen.  Slimme ‘koppies’, zijde zacht en prima vleugels, uiteraard doen we aan de onderbouw en stuit weinig concessies.  Ze mogen voorlopig in de ren verder uitgroeien en we hebben er het volste vertrouwen in.  Hopelijk ontpopt ‘n duifjes zich als een goede vererver, op papier is het ‘wereld klasse’ maar aan papierentijgers alleen heb ik niets. Zelf heb ik ook nog wat duifjes gekweekt uit de 1e NPO Vierzon en de 1e NPO  Bourges, bewezen duiven gekoppeld aan duiven met prima afstammingen , een paar  jongen zullen het kweekhok gaan versterken, kwestie van de bloedlijnen vastleggen.  Duiven die kop kunnen spelen, het kunnen stellen zonder/weinig medische zorg, colli ongevoelig zijn en veel weerbaarheid bezitten met daarnaast een portie afstand geschiktheid, dat zijn de duiven die ik zoek en probeer te kweken en dat is niet simpel maar wel een geweldige uitdaging.

Komende week beginnen ze in Portugal met de eerste africhtingen van de jonge duiven bij de Algarve Great Derby. Ben wel nieuwsgierig of onze duifjes zich staande/gehandhaafd hebben of te wel nog aanwezig zijn tussen de bijna 3000 duiven.  Leuk om het te volgen, de duifjes komen uit 2 jaarling duivinnen (zusjes) waar ik veel vertrouwen in heb en het dit jaar ook hebben waargemaakt. We gaan het de komende 8 weken via internet volgen.

Voor zaterdag en zondag wordt nogal wat regen voorspeld, de ervaring leert dat het soms kan meevallen.  Al lijkt het zondag in Frankrijk met ‘bakken’ uit de lucht te komen.  Zal dus nog een klus worden zaterdag op de juiste plek te gaan staan. (Op zondag slecht weer en in Morlincourt kun je dan sowieso niet lossen! ) Hopelijk zaterdag een mogelijkheid want anders wordt het weer verkassen naar dichterbij. Ik hoop dat dit geen profetische woorden zijn. Hopelijk anticiperen ze op tijd op de weersverwachtingen.
De wind is zuid(west) en vrij stevig, dat is wel zeker.  De jonge duiven gaan naar Quievrain en zitten nog op een afstand dat je van een korte droge periode gebruik kan maken.  Morlincourt is een dikke 300 kilometer en zal (iets) moeilijker worden maar met wind op de staart…….. We gaan het beleven en zien.

Reacties