vrijdag 25 maart 2022

prachtig weer en de duivenmarkt.............................

 

Deze week viel mijn oog op diverse vliegprogramma’s. Ik kijk, vergelijk, constateer de nodige verschillen, je hebt er NU niets meer aan.  Ik vraag mij af hoe moeilijk is het om allemaal op dezelfde datum te beginnen? Je kan het dus blijkbaar niet afdwingen!! “Nationaal vliegprogramma, aan mij hoela🤔”.

De focus lag deze week op het in conditie brengen van de duiven. Bij wie niet?

De weersomstandigheden waren goed want met de wind uit de oosthoek is het vaak droog, zomers gaat dat gepaard met warmte maar zo in het vroege voorjaar is het vaak fris. Afgelopen dagen was het echter gewoon heerlijk. Over een paar weken regent het misschien weer pijpenstelen en is het guur en koud. Het was dus het” ijzer smeden als het heet is” en oostenwind deert ze niet😊🤗. De duiven dan ook 2x weggebracht, samen met duiven van mijn ‘concurrenten’.

Zelf pakten wij (met mijn vrouw) ook weer de fiets en wat is het toch prachtig in de polder. De kieviet, tureluur, grutto en haas hebben allemaal het voorjaar in het hoofd. Ook in de duinen zie je alles ontluiken. Kortom heerlijke dagen!

Wat mij wel op viel zowel bij de oude als jonge duiven, dat na een training, wanneer zij weer in het hok zaten, veel knipperden met hun ogen. Na een paar minuten is het ‘over’.  Dit verschijnsel zie ik enkel bij oostenwind. Droge lucht, pollen in de lucht? Droge ogen? Sahara zand kan het niet meer wezen. 😂 Ziek, zwak of misselijk durf ik uit te sluiten, maak mij er niet druk of bezorgd om, maar constateer het. Zo las ik op Facebook een bericht van een goede liefhebber uit mijn regio. Fantastische kweek gehad, prachtige ploeg afgezet, duiven vlogen al om het hok en hij krijgt een zooitje narigheid op zijn hok. Hij somde een heel rijtje op. Gelukkig zijn de duifjes herstelt maar het kan dus snel fout gaan. Blijft ook daar de vraag, hoe en waarom werden die duiven ziek. Soms weet je het gewoon niet…….

Maandag was ook zo prachtige dag, een dag dat Steef de 1e tour uit de kweekduiven heeft beoordeeld. In het zonnetje gezeten met een kopje koffie lekker bijgepraat en ondertussen een 35-tal jongen door de handen laten gaan. De koppels zijn in samenspraak gezet en dan is het uiteraard van belang te kijken of de gezette koppels hebben voortgebracht wat wij voor ogen hadden. 😊Oh ja,…..dat is  aardig gelukt🤗. Nu nog de mand in en laten zien.

Maandagmorgen was ik op pad naar Piet Schot in Santpoort – Noord. Ik kon daar mijn bonnetje verzilveren en kreeg er van Piet 2 mee! Thnx Piet en nu kijken of ik op het korte werk ook mee kan komen.

Zo vlak voor het seizoen is verder weinig te vertellen, iedereen zal op zijn manier bezig zijn met de voorbereidingen en laten we hopen op een ‘mooi’ seizoen.

In Heemskerk wordt de draad weer opgepakt met de Duivenmarkt. De moeite waard om te kijken wat te koop wordt aangeboden, maar het gaat vooral om het samen zijn, om elkaar weer te zien en te spreken. Samen met Peter Beentjes hebben wij de verkoop van de duiven/bonnen op ons genomen. De opbrengst is voor onze jonge duiven competitie.

Ik heb een paar stamkaarten gekregen van duifjes die te koop worden aangeboden en die plaats ik dan ook. Stambomen vliegen niet maar u kunt ze zondag in de hand nemen.😊






Geen opmerkingen:

Een reactie posten