Trainen en opleren


Deze week stond vooral in het teken van trainen en opleren.

Maandag, zo rond de middag, was het prachtig weer en ging ik voor de eerste keer op pad met de 24 doffers. Ik heb maar 1 lossingstation en dat is Badhoevedorp, ruim 20 km van Heemskerk. De laatste 2 jaar rijd ik geen meter verder meer, heb daar toen ’n mooi lossingplekje gevonden en met die ‘totale ’lossingen komen ze eerder over Amsterdam dan langs de kust, vandaar mijn keuze en ook niet onbelangrijk met 35 minuutjes ben ik heen en weer.

Net toen ik ze wilde lossen, belde mijn maat E.J dat hij bij me in de tuin stond, dat kwam mooi uit kon hij ze mooi opvangen. 15 minuutjes later was ik thuis en hebben we samen nog zo’n 20 minuten moeten wachten voor de eerste arriveerde!!. Hierna duurde het nog vele minuten voor er ‘n 16 tal aan kwamen stormen en ze ‘vielen’ het hok aan. Het duurde nog zeker ’n half uur voordat ook de laatste 7 thuiskwamen. Onder de koffie bespraken we de noodzaak van het aanscherpen, waarschijnlijk zijn ze tussen ’n groep jonge duiven terecht gekomen en zijn ze lekker gaan jakkeren, maar het is de bedoeling dat ze als een speer naar huis komen. Hierna waren de duivinnen aan de beurt, E.J neemt ze in het seizoen vaak op maandag en dinsdag mee naar Santpoort en zo ook vandaag, de dames hadden meer drang naar huis, want met 12 minuten hingen ze boven het hok. De eerste africhtingen zit erop en alles zit weer in het hok.

Dinsdag, opnieuw goed weer. Als lossingsverantwoordelijk heb ik ’n inlogcode van Meteo Consult en daar heb ik dan toch wel ’n mooi stuk gereedschap aan en kan ik bekijken welk tijdstip het meest gunstig is om te gaan rijden, al kon natuurlijk dinsdag een blindpaard zien dat het na 10 uur mooi weer was. De duiven kwamen al ’n stuk rapper. Sterker de meeste zaten al in het hok! Hierna heb ik de 26 jonge duifjes gespeend, alle 26 kwamen ze door de eerste keuring. Ze liggen lekker in het zonnetje en morgenochtend krijgen ze voor de eerste keer voer en kunnen we bekijken of ze de drinkbak ook kunnen vinden. Bij het hok van de jaarlingdoffers liggen zo’n 24 eieren en deze moeten eind maart uitkomen, hiervan zal ik er misschien een 15/16 uitzoeken en heb ik totaal een kleine 40 jonge duifjes voor de eerste tour, tenminste als alles goed gaat. De kweekduiven zitten inmiddels ook bijna allemaal weer op eieren maar deze ronde is voor de natour.

In de middag stond een bezoek aan de dierenarts op het programma. Mijn meegebrachte duifjes waren allemaal brandschoon, over 14 dagen na de 1e africhting gaan we ze nogmaals bekijken en dit schema blijven we het hele seizoen volgen! Ik, maar ook broer Peter zijn nu ruim 2 jaar bezig de duiven puur natuur te houden, het laatste jaar is daar de allicine bijgekomen die de duiven zichtbaar een ‘boost’ geven. De weerstand neemt duidelijk toe maar voor de duidelijkheid, het is niet het enige product wat wij verstrekken. In ieder geval gaf het mij na ruim 6 maanden (laatste controle) een prettig gevoel dat alles in orde is.

Om 1600 uur kwam E.J de duivinnen weer ophalen, eerst even de jonkies geïnspecteerd om vervolgens de duivinnen in te manden. Het is grappig want ook E.J. vond dat ze vergeleken met gisteren toch weer ietsje beter aanvoelen maar het was vandaag ook prachtig weer en het zonnetje scheen de gehele dag in de ren. Zo’n zonnetje doet wonderen. De duivinnen waren in een mum van tijd weer thuis en mochten, nou ja moesten nog een uurtje trainen.

Woensdag

Wederom prachtig mooi, dus de duiven al vroeg aan het trainen en er zat snit op. Na de trainingen heb ik lekker zelf de fiets gepakt en genoten van het mooie weer. De jonge duiven kregen tussen de middag voor de 1e keer voer in het nieuwe hok en binnen een paar tellen zaten ze alle 26 om de voerbak en 10 minuten later lagen ze bij de drinkbak te badderen.

Woensdagmiddag in de club ons inkorfsysteem getest, toch even bekeken of alle 4 de systemen functioneren. Alles werkt bijna, alleen Unikon is een probleem maar dit zal ook wel binnenkort opgelost worden. Volgende week vrijdag kunnen we met een gerust hart inkorven.

E.J. kwam om 1600 uur de duivinnen wederom ophalen, dit is de laatste keer deze week. Volgende week maandag gaan we weer verder met de duivinnen, je moet het niet te gek maken.

Donderdag

Samen met broer Peter nog een keer afgericht. Peter heeft ze voor een weekje bij elkaar zitten dus de hele meute (48) ging mee. (buurman Bert had ook 2 mandjes vol klaar gezet, dus die ook meegenomen.) Zelf had ik alleen de doffers mee en het is voor de doffers ook de laatste keer deze week. Vandaag was het voor het eerst oostenwind en dat vind ik ook wel lekker dat ze dat een keertje meemaken. Zo’n dikke 80 duiven lossen is een prachtig gezicht en ze leren, althans dat is de bedoeling, dat ze zich voor Heemskerk uit de groep moeten losmaken.

Hierna naar Velserbroek om de containers te bekijken, deze staan bij Schoorl en Veldt, onze vervoerder. Waarom? Je kunt wel lossingverantwoordelijke wezen maar als de containers niet functioneren, deuren blijven haperen en de watervoorziening niet goed zou zijn, kan je nog zo je best doen maar ben je machteloos. Zaterdag had ik daar een opmerking over geplaatst en vandaag kreeg ik de uitnodiging te komen kijken en dat doen we dan. Broer Peter ging met mij mee en we kunnen vertellen dat de containers stuk voor stuk worden nagelopen. De containers zijn na het seizoen netjes achter gelaten, ze zijn schoon, watertanks leeg, drinkgoten schoon, allemaal prima. De heren Ron. B. en Aad. P. waren bezig alle deuren na te lopen en dat is best ’n hele klus alles moet weer een beetje soepel gaan lopen want de containers hebben bijna 7 maanden stil gestaan. De stroom werd op 1 van de wagens gezet, de deuren gesloten en ’n lossing nagebootst. Alles ging prima! En zo worden alle wagens nagelopen en zullen de convoyeurs nog instructies ontvangen hoe men de deuren voor elke lossing moeten controleren (zonder de duiven over de stang te jagen). Voor mij is het duidelijk en helder en gelukkig was het voor de 2 mannen mooi weer, want ze hadden nog een hele klus te doen!

Vrijdag

De duiven vandaag gewoon lekker laten trainen, bad gegeven en gewoon lekker laten relaxen, zaterdag en zondag gaan we dus niet rijden. Maandag bij mooi weer gaan we weer van start. De duiven weten weer wat de mand is en zijn wat aangescherpt. Het weer zat natuurlijk enorm mee en niet onbelangrijk ik heb er de tijd voor. Voor de werkende onder ons, die alleen in het weekend tijd hebben valt het niet mee met het weer, pas later in de middagen zal het weer wat beter worden, dit volgens de kaarten van Meteo Consult.


ZONDAG

Voor ons, leden van Afdeling 6, belangrijke besluiten van A.L.V. van de Nederlandse Postduiven Organisatie
N.P.O. komt terug op zijn besluit betreffende de vluchtlijnen. Dit jaar blijft alles bij het oude, ons vliegprogramma /lossingsplaatsen wordt dus niet gewijzigd. In 2013 waarschijnlijk 2 vluchtlijnen.
Regelementen wijzigingen worden door de vergadering afgewezen, Afdeling 6 geeft het N.P.O. niet  het ‘vertrouwen’ vooraf. Mededeling dat de naam N.P.O. verkocht is aan de omroeporganisatie!!
Bovenstaande is voor ons het meest relevant, over het besloten gedeelte van de vergadering kan niets verteld worden alleen de kiesmannen zijn op de hoogte.

Reacties