vrijdag 17 april 2015

voorbereidingen op Duffel


Voorbereidingen op Duffel.

Afgelopen zondag mocht ’n  ploegje doffers zijn kunsten nog even laten zien vanuit Numansdorp. Prima africhting en slechts ’n enkeling arriveerden wat later, opnieuw de zelfde 2 notoire laatkomers en wanneer zij komend weekend dit wederom presteren, worden het definitief ‘thuisblijvers’. Maandag de weerverwachtingen op langere termijn bekeken en het lijkt erop dat het de gehele week prima vliegweer blijft en de wind eind van de week zelfs uit de noordoost hoek zou kunnen gaan waaien. Wind op de kop met ’n beetje oost daar heb ik geen enkel probleem mee, het zal niets wijzigen aan mijn manier van voorbereiden. Ze gaan wederom met genoeg reserve de mand in maar kopwind vind ik wel plezierig, gaan ze tenminste niet zo snel en voor de echte vitessers maakt het niets uit die blinken vaak ook uit met deze wind.

Begin van de week nog even snel een verslagje gemaakt voor de website van Rayon B, de rayon winnaar krijgt ’n kleine rapportage en onze club, door de eerste plek van Sam de Jong, was gelijk aan de beurt. Ik maak er gelijk tijd voor vrij, dan kan ik het niet vergeten en zit het nog vers in het geheugen. Wanneer ik komend weekend met kopwind wederom een rapportage moet maken voor onze club moeten ze aan de zuidkant van het kanaal zich ernstig zorgen gaan maken.

Maandag even naar het geplande dierenarts bezoek geweest, 2 doffers en 2 duivinnen mee en laten onderzoeken op trichomonas en slijmen in de krop en bek. Deze bezoekjes zitten in mijn systeem om wanneer er “iets” wordt geconstateerd er eventueel kordaat ingegrepen kan worden. Altijd toch ’n beetje spannend, de laatste controle is van ruim 6 maanden geleden in de tussentijd gekoppeld geweest en alweer 2x in de grote mand gezeten.  Bij de eerste doffer schoot het watje van het stokje af en kwam de pincet er aan te pas, de tweede keer ging het prima, zo ook bij de andere duiven. Hierna werden de monsters minutieus bekeken onder de microscoop.  Het duurde mij eigenlijk te lang en zag de dokter mijn zijn hoofd schudden, nog nooit gezien wat is dit……..kom zelf eens kijken. Duidelijk geen trichomonas of slijmen. Dit was bij monster 1, de 3 andere schoon. Ik vind het altijd wel apart als we dan samen zitten te bedenken wat het kan zijn, is het iets uit de krop, wat zat er over het voer?  Uurtje later word ik gebeld met het antwoord. Bij de eerst duif was het watje los geschoten en door het pincet ’n bloedvaatje geraakt want er zat wat bloed aan het watje. Wat wij hebben gezien was bloed, kleurloos, beweeg loos, ovaal en doorzichtig. We konden er om lachen wanneer zie je nu bloed onder de microscoop? Alle bloedonderzoeken gaan bij huisartsen, dierenartsen, ziekenhuizen naar labs en dan kan het gebeuren dat je het even niet meer op je harde schijf hebt. In ieder geval weer gerustgesteld. Uitslag; duiven prima in orde. 

Deze week naar aanleiding van de vlucht op Meer, leuke mooie verhalen gehoord. De één staat in zijn hok en ziet plotseling ’n duif en denkt is er nu ’n duivinnetje uit haar broedhok geglipt.?  Barst het is ’n doffer, ze zijn er al. Bij ’n ander die ze nog niet verwacht, ploffen uit het niets 4 duiven tegelijk op de plank.  Andere liefhebber gaat toch zijn top duivinnetjes op vrijdag nog even wegbrengen en pakt de eerste in zijn club, ja met ’n doffer die de mand nog niet gezien heeft. Een ander verwacht ze wel, staat in de keuken en kijkt uit zijn ooghoeken naar het hok en verdomd valt er één nog vroeger dan verwacht. Nog niet eens goed aangekleed naar buiten, roepen, constateren en speelt de eerste.  Het mooiste verhaal vind ik bij ons in de club, onze jongste lid van de club en gek van haar duifjes, neemt haar lievelingsduif ’n paar keer mee naar school. Iedereen mag haar aaien en Sanne zet het duifje weer terug in het hok. Gerrit ziet dit aan en denkt er het zijne van….en wie was erbij de eerste?  Ook weer verhalen van kapotte chips of toch nog niet alles klaar hebben liggen.  De kop is er af, goede slimme duiven die graag en snel naar huis komen daar gaat het om, die malen om niets en zitten in het hok voordat je het weet.  De lossingscommissie begint op de zaterdagen al met de eerste telefoontjes om 6.00 uur, wanneer we dan om 6.45 al de eerste verwachtingen op de site zetten en je draait je nog ’n keertje om en je weet dat het zuidwesten wind  en ’n korte afstand is……….

De duiven,

Deze week de duiven nog steeds alleen in de middag laten trainen, volgende week starten we met 2x daags en laten we de natuur (licht) zijn werk doen. Zal het veel uitmaken, geen idee maar het zit zo in de planning. Het is en wordt in de vroege ochtend steeds lichter en gelukkig  al wat warmer en 2 x trainen op de dag kan zeker voor dagfond duiven geen kwaad.

De omstandigheden zien er redelijk tot goed uit voor zaterdag, het zou zo maar kunnen dat ik de volledige ploeg zal spelen.

De verwachtingen voor zaterdag;

Het  hoge drukgebied ligt tussen Scholland en Noorwegen, hierdoor hebben we te maken met een noordoostelijke matige wind. In Nederland en Belgie hebben we geen frontale zones, die roet in het eten kunnen gooien. De  noordoostelijke wind zal in de loop van de ochtend vooral aan de kustprovincies toenemen. De verwachting is dat de nacht helder is en de temperatuur aan de grond laag zal zijn. Hierdoor zal er slechts van ’n lichte matige stralingsinversie sprake zijn, die snel voldoende verdwenen zal zijn.

Veel zal afhangen van de situatie op de lossingsplaats, wanneer het zonnetje daar al vroeg doorkomt en de inversie opgeruimd is, zou het kunnen dat de duiven wellicht vroeg los kunnen.

Het zijn de verwachtingen, zaterdag vroeg weten we hoe het werkelijk  zit. De vooruitzichten zijn echter goed.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten