14#nieuwsvanachterdeduinen#


14#nieuwsvanachterdeduinen#
Afgelopen weekend hebben de duiven weer kennis gemaakt met de trailer en zijn ze in groot verband gelost.  Zaterdag waren de doffers mee en laat nu uitgerekend die dag de zon zich niet laten zien. Het was ook lang wachten voor dat het sein ‘lossen’ gegeven kon worden.  Het enige minpuntje maar dat zal komend weekend wel beter zijn, was de berichtgeving want pas rond de klok van 11.00 uur werd met terugwerkende kracht wat berichten geplaatst op de site. Hopelijk een incident want dat kan echt veel beter!! Zondag waren de duivinnen mee en stond Numansdorp op het programma. De wekker op 6.30 uur, duivinnen van het nest gepakt, snel  langs broer Peter gereden om samen plus zijn 40 duiven naar Noordwijk te rijden alwaar we nog op tijd waren om de duiven in te korven.  Snel afrekenen, kopje koffie drinken,  terwijl  de eerste clubgenoten alweer aanstalten maakten om naar huis te gaan en lachend vroegen waarom wij zo laat waren! U leest het we zijn in onze omgeving niet de enige vroege vogels en fanatiekelingen. Om 8.45 uur weer thuis en snel de overige duiven van hun natje en droogje voorzien. Zondag waren de omstandigheden prachtig, mooie afstand en een goede training. Van de 22 duivinnen kwamen er 14 tegelijk thuis maar menig zomerjong heeft er de nodige uurtjes over gedaan.  In het weekend 2 africhtingen afgewerkt en alle duifjes zonder kleerscheuren weer thuis.
In het seizoen zal ik mijn “nieuwsvanachterdeduinen” op vrijdagmiddag plaatsen, er kwamen namelijk wat verzoeken binnen om ook over de weersomstandigheden wat te schrijven. Ik kan helaas niet meer op alle weersites kijken en zal het moeten doen met dat wat voor iedereen toegankelijk is. Het blijft natuurlijk ieders eigen verantwoording om duiven mee te geven en zo maak ik ook mijn eigen afwegingen maar wil die best delen. Dus voortaan op vrijdagmiddag!
Onze afdeling is veranderd van 6 rayons naar 5 kringen en die zijn in 4 gevallen weer opgesplitst in 2 cc’s. Prima, maar waar ik vooral in geïnteresseerd, nieuwsgierig was, wie nu bij wie in de kring speelt en de compuclub maakte dat doormiddel van de uitslagen inzichtelijk. (ondertussen begrepen dat niet alles klopte)
Ik heb vorige week geschreven over het plotseling overlijden van Sjaak Weel, nu kunt u dit jaar de naam Sjaak Weel toch nog tegen komen in de uitslagen. Al de aanwezige jonge duiven zijn onder zijn ‘vliegende’ broers verdeeld. Boer Kees speelt dit jaar met de oude duiven van Sjaak en de eerste africhting gaven de duiven alweer gelijk hun visite kaartje af.  Klasse Kees.
Komend weekend staat Duffel op het programma voor mij  zo’n 160 kilometer.  In eerste instantie stond St Job op het programma maar daar kun je niet ‘veilig’ lossen. KLOPT (dit is al langer bekend) en dan krijgen we prietpraat er is niets ander dus dan maar Duffel.  Vorig jaar begonnen we gewoon op Meer of Bergen op Zoom maar dat is voor onze Amsterdamse vrienden te dicht bij, Rayon 3 laat het zich toch maar gewoon aanleunen? Oefenvluchtje van 70 kilometertjes en hup naar 160, mooie evenwichtige opbouw! Gaan we dat met de jonge duiven ook doen?
De meeste duiven zitten dan op jongen van 7 tot 10 dagen en dat is best een drukke periode voor de duiven want ze zijn de hele dag aan het azen. Het is de tijd dat ze je oren van het hoofd eten maar het is ook een mooi standje voor de duiven want ze zijn enorm fel om hun kroost te beschermen.  Het vitesse spel heeft geen enkele prioriteit maar ik wil ook niet voor spek en bonen meedoen. Dus toch wel een uitdaging, zeker om ze aan het trainen te houden, wellichtzelf een paar trainingsvluchtjes te geven, maar ook wie gaan ermee,  doffers of duivinnen of misschien wel het hele koppel, wat zijn de weerverwachtingen, gaan ze 100% zeker los, windje mee of tegen.  Allemaal zaken waar ik de komende dagen rekening mee zal moeten houden.
Maandag, begonnen met het verduisteren van de jonge duiven, om 16.00 uur gaan de platen voor het gaas, want ramen heb ik niet en om 22.30 uur verwijder ik de ze weer. De duiven zitten dan toch zo’n 12 uur in het donker. Maar ze zitten niet de volle 12 uur in een benauwd hok en worden met de eerste licht en zonnestraaltjes weer wakker.  Bij een bevriende duivenliefhebber haal ik elke ochtend de verduisteringsplaten weg. Hij woont op slechts 2 minuutjes fietsen van mij en het is een kleine moeite.
De jonge duiven beginnen nu toch echt wel wat trainingsminuten te maken en rollen weer naar binnen. Nu proberen de trainingen wat langer te krijgen en de juiste balans vinden. Tegen de avond liep er een prachtige jaarlingdoffer binnen met telefoonstripje dus gelijk even gebeld. Toen ik vroeg waar woont U en vertelde waar ik woon was het…ohhhh. De duif was zondag gelost en hoort in Limburg thuis!  Dinsdag belt de mevrouw uit Limburg mij terug, het was niet de enige duif uit Limburg die bij mij in de buurt zat, dus werd de koerier ingeschakeld.  Blijft de vraag wat is er met die duiven gebeurd dat ze naar de kust vlogen?

Dinsdag, de nodige uurtjes duivenpraat met mijn duivenvriend, natuurlijk werd de oefenvlucht geevalueerd en hoe belangrijk het is de vinger aan de pols te houden, nu kan je nog ingrijpen en zal je de puntjes op de i moeten zetten.  Ook vroegen we ons af in hoeverre de duiven van Afdeling 6 en 5 misschien ‘last’ van elkaar hebben gehad. (lossingen Gorinchem en Zevenhuizen) Ook het vliegprogramma namen we nog even door.
De laatste versie, van het vliegprogramma waar plotseling X vluchten opstaan??? (X  vluchten zijn invliegvluchten voor oude duiven staat onder aan de pagina)
Die X vluchten zijn geprogrammeerd tijdens de jonge duiven vluchten!  Wie heeft dit bedacht, is dit afgesproken of komt dit plotseling uit de hoge hoed?  Gaan die duiven over de antenne, wat is de status van deze vluchten?  Wanneer je dan ook nog weet dat we een heel groot aantal midweekse africhtingen krijgen. Te weten, inkorven bij de N.I.C. voor oude duiven op 25 april Duffel / 2 mei Asse Zelik / 9 -16-23 mei Roye. (De vluchten Roye samen met afdeling 5) Hierna alleen in het NIC Zaanstreek Noord van 5 juli t/m 6 september, elke week een africhting voor de jonge duiven. Deze vluchten zullen ook vanaf Duffel, Asse, Quievrain t/m Roye zijn.

Ik vind het ontzettend jammer dat de 2 mooiste midfond vluchten met de oude duiven, gelijk vallen met ook de 2 mooiste jonge duivenvluchten, t.w. Morlincourt en Pont st Max. Wanneer nu ook nog op al die andere jonge duivenvluchten zoals hierboven beschreven, invlieg oude duiven mee mogen dan begin ik toch wel een beetje te twijfelen. Die doordeweekse vluchten, prima en centraal inkorven, prima, al vraag ik mij af of je de broek heel kan houden(kosten technisch) Verder heeft de werkende man waarschijnlijk weinig interesse in deze vluchten.

Woensdag, de bijeenkomst met de NPO bezocht maar eerst op de dag de oude duiven gelost op zo’n 20 kilometer, gewoon compensatie voor het niet genoeg trainen aan huis. Later op de dag een jonge duif bij Nico de Jong opgehaald. Prachtige jonge duif die uit een samen kweek komt.  De vader is de ‘715’ van Nico waar hij zo ondertussen zijn hele hok mee heeft opgebouwd, de moeder is Cindy, die voor een jaartje naar Nico verhuisde. Cindy komt uit een dochter van Kleine Dirk en haar vader is een zoon van Wondere Dirk. Een inteelt product waar we al diverse goed presterende duiven uit hebben. Nico heeft het jong gering met het nummer ‘63’, de leeftijd die ik dit jaar ga bereiken. Maar ik kreeg nog een duifje mee, ’n kadootje voor het behalen van het diploma keurmeester bij de GVK. Prachtig mooi duivinnetje uit een zoon van de 13-006 van Ad Schaerlaeckens en die 006 is een ‘goeie’. De moeder is een dochter uit Blue Wonder ‘715’. Nico, bedankt en bij het weggaan, vertelde ik Nico “ik ga ze wel spelen en je krijgt er last van”, in de steeg riep Nico mij toe dat hij er na al spijt van had. Dit is toch het mooie van de duivensport, samen beter proberen te worden, elkaar wat gunnen en wanneer het lukt heb je een schittert verhaal.
 

De NPO bijeenkomst werd helaas slechts door een 40 tal leden van afdeling 6 bezocht dus 1100 mensen schitterden door afwezigheid. Een gemiste kans want Maurice van de Kruk heeft mondeling de visie van de NPO nog eens keurig en duidelijk uitgelegd en waar het rapport misschien wel eens volstaat met veel vakjargon werden de zaken nu voor velen helder en inzichtelijk. Alle vragen werden beantwoord en het werd dan ook een lange zit maar het was het waard want het gaat om de toekomst van onze sport. De mannen van dit NPO bestuur willen onder leiding van Maurice de kar trekken, echt de laatste ultieme poging de duivensport uit het slob te halen en de teruggang een halt toe te roepen en natuurlijk zijn er wel wat maren en mitsen maar dit is echt de laatste trein waar je op kunt overstappen richting “toekomst en continuïteit” want het spoor waar we nu op zitten loopt letterlijk en figuurlijk dood.  Nu een keertje niet doemdenken en de houding aannemen ‘het zal mijn tijd wel uitdienen’, wees sportief en collegiaal en geef de jongere onder ons de kans en toekomst nog jaren te genieten van onze mooie sport.  Samen met het bestuur van Afdeling 6 moeten we ja zeggen tegen de plannen van de NPO!!

De verwachtingen voor zaterdag, het lijkt een droge dag te worden waar het zonnetje zich ook regelmatig laat zien. Toch lopen de temperaturen nog niet hoog op maar van droge kou hebben duiven echt niet zoveel last. Het enige minpuntje lijkt de wind te worden maar dan vooral het draaien van de wind. De duiven kunnen zomaar gelost worden met wind op de kop maar krijgen later op het traject, westen wind met zelfs soms een beetje zuid erin. De ervaring leert dat dit meestal wat onregelmatige vluchten geeft, geen slechte maar onregelmatige.
Voor mij geen enkele aanleiding duiven thuis te houden en ik overweeg zelfs hele koppels te spelen, dan moet ik wel de jonge duiven ‘warm leggen’ en zorgen dat ze laat in de vrijdagmiddag een goed gevuld kropje hebben. We gaan zien………… en let op de duiven gaan volgens de afdelingssite naar Duffel! (kring 3-4-5)

Reacties