#nieuwsvanachterdeduinen#


#nieuwsvanachterdeduinen#
Vorige week zaterdag kregen we 2 mooie vluchten voorgeschoteld, de vluchten kenden wat vertraging bij het lossen want de weersomstandigheden waren, in de vroege ochtend uurtjes, niet goed genoeg. De korte vluchten Asse en Duffel verliepen voor de ingevlogen duiven, prima. De zomerjongen hadden het opnieuw een stuk moeilijker met de omstandigheden, dit gecombineerd met het samen lossen met kring 3,4 en 5 (1&2) was het voor veel duifjes wederom een brug te ver. Ik schrijf er over, omdat ook in mijn club meerdere leden hun duifjes hebben ingehouden na de desastreus verlopen 1e jonge duivenvlucht maar ook liefhebbers die sowieso hun jongen alleen op de nalijn spelen, de meeste komen helaas van een “koude Kermis” thuis. Ik schrijf de meeste want er zijn gelukkig altijd positieve uitzonderingen want beetje geluk, kwaliteit, soort/type duif, verzorging, aandacht zijn ook factoren die meespelen want denken dat ze ‘zomaar’ thuiskomen is al lang verleden tijd.
Fontenay met een gemiddelde afstand van zo’n 525 km werd een taaie vlucht, de 1500 duiven uit N-H. werden gelijk met de Zuid-Hollandse en Zeeuwse duiven gelost. De tijden/snelheden kun je wel vergelijken maar heeft geen enkele zin, hoe meer kilometers hoe zwaarder het werd. Duifjes in forme en goed geconditioneerd kwamen prima naar huis en anders wel de volgende dag. Prima weekend met mooie vluchten en ook mijn duifjes kwamen van Asse Zellik prima naar huis.
Komende zaterdag opnieuw Asse Zellik en wederom gaat de zelfde ploeg mee, de meeste ‘rond’ of op aangepikte eitjes. Het vorige Blog schreef ik al over de kweekduiven, de selectie en nieuwe aanwas. Momenteel vallen er nog steeds ‘bergen’ veren en is het zaak de duiven gevarieerd te voeren en te voorzien van alles wat ze nodig hebben. Je leest weleens dat een baaltje voer en grit genoeg is maar ik ben zelf een andere mening toegedaan. Ook belangrijk, de duiven nog eens goed te ontluizen en regelmatig (2x p.w.) van een lekker fris bad te voorzien. De meeste aandacht gaat nog een paar weken naar de 14 koppels oude duiven op ‘nest’, 2xdaags een uurtje los, beetje stoeien met de duivinnen en ze lekker fel maken.
De nog 29 aanwezige jonge duiven, waarvan ik er nog 7 doorspeel, mogen 1x daags naar buiten, trainen is een te groot woord en worden daarna afgevoerd en gelijk de kweekduiven staan deze duiven nu ook op rijk gevarieerd voer met de nodige toeters en bellen, over 2 maanden moeten ze weer tegen mij aan glimmen. Regelmatig neem ik ze in de hand ter controle want ze mogen ook weer niet te zwaar worden, ook deze duifjes zijn behandeld tegen de luisjes. Ik gebruik nooit de zo populaire druppeltjes, die via de huid in de bloedbaan komen. De meeste spuitbussen zijn prima effectief maar je moet in het seizoen goed oppassen want de veren worden aangetast door sommige drijfgassen en wanneer de duiven dan een regenbuitje krijgen, worden ze zwaar belemmerd. Gelukkig is er een firma die een goed en effectief product op de markt heeft gebracht en wanneer je deze met ‘verstand’ gebruikt, heb je nergens last van. Inmiddels loopt er één doffer rond met een bloedwrat, altijd een vervelend gezicht maar afblijven is nog steeds de beste remedie. Tussen de 29 geselecteerde jonge duiven zitten 14 doffers en 15 duivinnen. Alle duiven voldoen in de hand en staan mij aan, voor de duivinnen betekent dit dat wanneer er geen ‘gekke’ dingen gebeuren, ik voor 2018 een ploeg van tegen de 29 heb (14 oude en 15 jonge duiven). Er zullen wellicht nog wel wat duifjes afvallen. Bij de oude doffers zetten we het mes er nog eens goed in en krijgen de meeste jonge doffertjes voorrang. Nu eerst het seizoen afmaken,  daarna hok slopen, nieuwe ren plaatsen en kijken hoeveel duiven we gaan plaatsen. Hopelijk is eind oktober alles klaar……..
Voor de #Algarvegreatderby#  hebben we 4 duifjes ingezonden, inmiddels zijn er 2 verloren gegaan en de andere 2 breken geen potten en arriveren halverwege in het peloton of zelfs in de achterhoede of te wel ‘de bus’ , om maar in wielertermen te spreken. De informatie die we krijgen is prima en via de website/Facebook en ‘benzinglive’ kunnen we het prima volgen.  In het training/vluchtschema is al 2x een wijziging geweest omdat de weersomstandigheden niet goed genoeg waren.  Verstandige beslissingen in het belang van de duif. Nu is het te hopen dat het op de finale dag ook meezit en de duiven niet good for good los moeten om de toeschouwers te behagen, die zich zitten te laven.  Afgelopen dinsdag was de finale vlucht van De Belgian Master en gelijk vorig jaar zat het niet mee en dat is zwakjes uitgedrukt.  Een wel heel warme dag voor de tijd van het jaar, draaiende winden met grote stukken noordoost en dan kun je van te voren invullen dit kan weleens een slachtveld worden. (wat hebben deze duiven ook aan ervaring kunnen opdoen, hoe geconditioneerd zijn deze duiven?  De eerste 2 duiven stonden nog op 4 oude pennen!)   457 kilometer om 7.30 uur los en om 17.00 uur nog geen veer thuis, oeps.  Om 18.00 uur nog geen duiven, om 19.00 uur noppes, om 20.00 uur nog niets en om 20.09 uur dient de eerste zich aan! Meer dan 12 uur vliegen over 457 km!!!   Dag van lossen 2 thuis van de 700, dag 2 stond de teller op nog geen 20?
Ik blijf de O.L.R. ( in Portugal) volgen en zal er ook volgend jaar aan meedoen en hoop dan op de finaledag aanwezig te zijn. Plan ik er gewoon een (fiets) vakantie omheen. Dat je duifjes uit goede moet heen sturen is buiten kijf maar doorzetters en afstand geschiktheid zijn ook belangrijke factoren. Daarnaast moet de directie van zo’n O.L.R.  de ‘ballen’ hebben om de finale te verzetten of in te korten indien noodzakelijk, en de toeschouwers……. die passen er maar een mouw aan of in mijn geval…… gaan maar een stukje fietsen.
We hebben  een weekje achter de rug met van alles wat, de eerste dagen zomers warm, daarna heel veel regen en voor het weekend ……bewolkt, af en toe het zonnetje, maar toch ook wat regenbuitjes en kopwind. NW/NO  Het zal weer puzzelen en rekenen worden voor de L.C., gelukkig staan we niet te ver weg en vinden ze een gaatje. We gaan het beleven.   

Reacties