donderdag 28 juni 2018

#nieuwsvanachterdeduinen#


#nieuwsvanachterdeduinen#
De eerste wedvlucht voor de jonge duiven is achter de rug en volgens mij waren we de enige afdeling dus de eerste met een jonge duivenvlucht.  Wanneer ik zo door de uitslagen blader, mis ik nog al wat namen op de deelnemerslijst en je kunt het blind invullen het zijn hokken die toch plots met coli geconfronteerd zijn.  Met ons programma heb je geen extra instap moment en ben je genoodzaakt ze voor de nalijn te bewaren of op een grotere afstand in te stappen want we weten uit ervaring dat je met 2 weekjes je duiven na een coli uitbraak niet op de rails krijgt. Een andere mogelijkheid is, ze misschien wanneer ze in orde zijn, mee te geven op de midweekse africhting van Zaanstreek Noord en dan later instappen. Gezonde duiven kunnen echt wel sprongen maken!
De meeste duiven hebben dus hun vuurdoop gehad en werden met zo’n 13.000 leeftijdsgenoten in Roosendaal gelost. Voor de meeste hokken verliep het niet soepeltjes, de  totaal lossing en noordwesten wind zullen hebben meegespeeld maar gelukkig hebben ze de hele dag gehad om hun hok weer te vinden. Komend weekend is het beduidend warmer en waait de wind uit de noord(oost) hoek dus de ervaring die ze op Roosendaal hebben opgedaan, zullen ze heel hard nodig hebben!
Zelf was ik niet ontevreden over het verloop van de vlucht, slechts één duifje is niet weder gekeerd maar ja een draadje is zo gepakt of anders doet de roofvogel het wel. Een clubgenoot die ze ook ‘vlot’ kreeg en er slechts 2 miste, kreeg de zelfde dag bericht dat er één gepakt was door de roofvogel en de ander werd 150 km verder (de verkeerde kant op) opgevangen.

Chateauroux werd een prachtige vlucht, mooie temperatuur en wind op de kop, alleen strookte dit niet met de toch vrij hoge snelheden, ze zullen dus onderweg ook stukken windstil gehad hebben en de slimmeriken zullen (veronderstel ik)op de juiste ‘voordelige’ hoogte/luchtlaag gevlogen hebben want ook op de verste afstand vallen de vroege duiven. Geen vlucht voor beginners en een toevalstreffer want de gevestigde namen lieten zich duidelijk van voren zien, zelf niet ontevreden maar om nu te spreken van tevreden, gaat mij ook te ver.  Mijn DF ploeg had ik een weekje rust voor geschreven alvorens zij naar Chateauroux gingen maar of dit nu een goed idee was??  De duiven hebben niets geleden van die 9/10 uurtjes vliegen en die paar nakomers waren ook weer snel op geknapt.
Zondagochtend laat ik de oude duiven zelden los en zo ook nu niet dus de jongen mochten er vroeg uit (8.00 uur) om 9.00 uur keek ik eens in de lucht en geen veer te bekennen, even dacht ik zal er weer  een groep jongen in Heemskerk gelost zijn of zijn ze aan het trekken?  Ach dacht ik, ze zijn gisteren ook thuis gekomen maar was toch wel opgelucht toen om 10.15 er een schaduw van overvliegende duiven in de tuin viel waar te nemen.  Snel naar buiten en één fluitje was genoeg  voor ze om het hok aan te vallen en de drinkbak leeg te drinken.  Ook de 2e tour jongen maakten hoogte en waren geruime tijd vertrokken, het zal dus ook wel met de ‘lucht’ te maken hebben gehad, misschien wel zo’n dag om onervaren duiven te verspelen van een africhting

Voor de jongen staat Duffel op het programma en voor de oude duiven Morlincourt……we gaan alle duiven voorbereiden.
De jongen voor de natour zitten in een apart hok, regelmatig werden daar nog jongen bijgezet. “werden” schrijf ik, want ik zet vooralsnog niets meer bij. Ze staan nu op een geelkuur want er zitten duiven tussen van elders, ondertussen vliegen de meeste al aardig om het huis, eerdaags ga ik met ze op pad, de jongsten 8 hebben een ander knijpringetje om en krijgen over 4 weken een spoed opleiding. 
In het kweekhok wordt nu enkel nog uit 4 speciale koppels 2 ronden jongen gekweekt. Uit deze jongen zal ik een keuze maken voor de verkoop einde jaar.  Ook ga ik de 3 nieuwe aanwinsten van Henk Beentjes inpassen en koppelen en kijken wat voor type duif ik daar uit kan kweken.

Op de site van Kees Bosua las ik dat er een vereniging de regels voor sectoraal vliegen, niet zo nauw nam en wanneer zo’n club dan bij naam bekend is, snap ik niet dat ze sectoraal in de uitslag staan!  Wij zitten wel een paar uur te schrijven, extra labels aan de manden te hangen etc. dus aanpakken de boel! Over aanpakken gesproken……het onderstaande.
Op de compuclub heb ik zelden iets aan te merken maar wanneer je ‘verplicht’ moet melden en het systeem ‘werkt’ niet, verwacht je toch op zijn minst een reactie. Ook de kring uitslagen van de wedvlucht Chateauroux kwamen niet in beeld, ook nog niet op maandagavond/dinsdagmorgen en wat blijkt het bestuur heeft de compuclub opdracht gegeven de kring uitslagen niet te publiceren. De compuclub valt dus niets te verwijten. Uiteraard riep deze ‘vreemde’ actie de nodige reacties op en kwam het bestuur tot inkeer en zijn de uitslagen weer te vinden op de compuclub.  Ik noemde het bestuur ‘pannenkoeken’ en heb het op internet nog even na gekeken of dit door de beugel kon en wat blijkt Sommige scheldwoorden zijn te leuk om echt beledigend te zijn. Neem nou bijvoorbeeld het aandoenlijke pannenkoek. 'Wat ben je toch een pannenkoek!” 
Het ‘gros’ van de liefhebbers heeft geen flauw benul wat er allemaal gaande is (was), gelukkig zijn er nog een aantal liefhebbers zo ‘scherp’ dat ze het bestuur duidelijk kunnen maken dat ze zo nu dan op het verkeerde spoor zitten.  Het zou ze sieren wanneer ze eens uitleg geven waarom ze in gebreke blijven met het nog steeds niet verstrekken van de notulen van de laatste vergadering, we nog steeds in afwachting zijn van de gezamenlijke verklaring over de 1e MF sectorale vlucht, over waarom we niet konden melden op de vlucht Chateauroux en waarom ze “bedachten” geen kring uitslag meer te maken voor de DF. 

De rest van de week was het genieten van het prachtige weer en het lijkt ook in het weekend zonnig en warm te worden met een wind uit de noordoost hoek. De midfondvlucht is deze keer op een “normale” afstand (voor mij zo’n 340 km) dus kun je met deze wind rekenen op 4 tot 5 uurtjes vliegen. Wanneer deze duiven op tijd los gaan, zullen ze weinig last van de warmte ondervinden.  Voor de jonge duiven staat Duffel op het programma en daar zullen we niet alleen staan want ook het hele konvooi  van Afdeling 5 staat er (lees ik op de site), de langste afstand mag het eerst lossen dus hopelijk gaan deze ook vroeg los. Wanneer ze verstandig zijn maken ze er een oost en west lossing van met deze wind!  Wanneer je duiven niet in orde zijn of vorige week rattenkruid slecht afkwamen, zou ik ze zeker niet meegeven. Dinsdag/woensdag anticipeerde de Belgen al op de te verwachten omstandigheden, minder duiven in de mand en vluchten boven een bepaalde afstand voor de jongen werden verboden.  De temperatuur aan de kust zal volgens de verwachtingen lang niet zo hoog worden als in het binnenland,  wanneer het maar even kan zou ik lekker ‘vroeg’ lossen. (indien mogelijk). Veel wijsheid en zaterdag hopelijk 2 mooie vluchten, succes…………

Update; donderdagmiddag
Dondermorgen mijn jonge duiven samen met die van  Udo-Duijn weggebracht voor een oefenvluchtje, kunnen ze mooi even aan die noordoosten wind wennen, de duiven kwamen prima naar huis ondanks de nevel boven de landerijen. Hierna de racefiets gepakt en een paar uurtjes lekker tegen wind ingetrapt (ondertussen denk ik dan aan mijn duifjes). De terugweg de wind in de rug en bij thuiskomst begint mijn telefoon de nodige WhatsApps te ontvangen……op advies van het I.W.B. gaat de jonge duivenvlucht niet door en wordt de MF vlucht ingekort……wat ik er van vind, laat zich raden en wat als dit weer een paar weken blijft????

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

1e africhting