zaterdag 2 juni 2018

Totale verkoop oude duiven Henk Beentjes


Totale verkoop oude duiven van Henk Beentjes uit Heemskerk.
Zondag 10 juni in het clubgebouw van PV Heemskerk. Bezichtiging 11.00-12.00 uur, hierna de verkoop.

Henk Beentjes is een echte duivenman, duiven die kunnen winnen die moet je op je hok hebben!  Ras, soort, totaal onbelangrijk en stambomen maken, voor wie?  Henk schrijft wel alles minutieus op in zijn schriften, maar Compuclub en Winstam zijn vreemd voor hem.
Henk bouwde zijn hok op met hoofdzakelijk de beste lijnen uit zijn omgeving. Denk hierbij aan de ‘07’ van Gerrit de Boer met, volgens mij, 4 overwinningen in groot verband, de ‘53’ van P.J. Beentjes en Zn (Asduif van Nederland) en de geweldige duiven van Gerrit Lotterman (Jan Loots) en Jan Bakkum. Aan het begin van deze eeuw kwam daar de Lowieke en Robinneke-lijn van Jan van der Pasch doorheen met later nog iets uit de beste lijnen van W&F Ebben en Peter Beentjes. Henk koopt nooit veel duiven, maar als hij wat bijhaalt weet hij wel wat hij wil hebben.
In één van zijn schriften begint Henk op pagina 1 met zijn 30 beste duiven van de afgelopen jaren. We lezen; “1e Asduif Midfond Kring, 1e Asduif Jong Afdeling, 1e Asduif Generaal Rayon etc.”. Zijn dat allemaal goede kwekers geworden? Waarschijnlijk niet want er zullen er zeker en vast op het veld der eer gesneuveld zijn maar uit veel van deze duiven stammen de huidige kweek- en vliegduiven die te koop komen.  Best een stevige klus om alles te achterhalen en goed te documenteren maar er worden vorderingen gemaakt en met een paar dagen kunnen we de verkooplijst presenteren.
Henk is hoofdzakelijk een Vitesse en Midfond specialist maar werd ook meerdere keren Generaal kampioen in de club.  Soms deed Henk ook met een paar duiven mee op de dagfond en werd een aantal jaren terug nog Dagfond-kampioen van het rayon.  Met zijn jonge duiven kon Henk prima uit de voeten en gaf ze altijd een goede leerschool zodat ze als jaarling optimaal konden presteren.
In het schrift van Henk lees ik verder o.a.: “ 2015 Rayon B; 1e Hokkampioen Vitesse, 1e Hokkampioen Midfond en 1e Hokkampioen Oud.  In 2016 Rayon B; 1e Onaangewezen Vitesse, 1e Hokkampioen Vitesse, 2e Onaangewezen Oud en Jong. In 2017 Rayon B; 1e Hokkampioen Midfond, 2e Hokkampioen Jong etc.”.
De laatste vitessevlucht die Henk dit jaar heeft meegedaan is typerend voor de kwaliteit van zijn hok: 5 Mei Quievrain, 25 duiven mee, 20 prijs, beste hokprestatie en tegen 1695 duiven: 4-5-11-14-20-27-33-56-57-60-76 etc. (11x 1:20).
Leuk om te vertellen is dat Henk op de tentoonstelling ook vaak de te kloppen man is. Fijngebouwde duiven, mooie karakteristieke koppen, zacht, moderne vleugels en prima onderbouw. Duiven wat groter van bouw dan dat ik gewend ben maar zelden zag ik een groep van Henk 4 die minder dan 368 punten haalde (gem. 92 punt).

Kortom, goede duiven die voor iedereen een versterking kunnen zijn. Duiven die in een zaalverkoop komen, je kunt ze zien, vasthouden en beoordelen.
De reden van deze plotselinge verkoop is dat Henk ernstig ziek is. Aangezien zijn gezondheid snel achteruitgaat en Henk zelf niet meer voor de duiven kan zorgen is dit het moment voor Henk om van zijn geliefde duiven afscheid te nemen.  Peter Beentjes en ondergetekende zijn de contactpersonen voor de verkoop en wij zullen naar eer en geweten de stambomen maken en deze verkoop voor onze clubgenoot organiseren. Afgelopen week heeft Henk nog een laatste selectie gemaakt. Alleen de 28 duiven waar Henk volledig achterstaat komen in deze verkoop. Geen enkele oude duif wordt onderhands of voor die tijd verkocht.  Alle te verkopen duiven hebben tot op heden bevrucht. Enkele oude kwekers zijn omwille van de leeftijd reeds uitgeselecteerd. Zijn groepje met jonge duiven is ondertussen naar een streekgenoot gegaan hetgeen ons veel werk scheelt. Het geeft wel aan dat de insiders weten wat voor kwaliteit daar zit!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Duiven beurs!!!!