vrijdag 13 augustus 2021

Voorbeschouwing Quievrain

 

Vorige week een lekkere opsteker, mooie tijd duif en een 10-tal duiven die gelijk arriveerden, dan is het genieten en kan ik mijn geluk niet op. Het was de 4e vlucht en alle 38 zijn weer netjes huiswaarts gekeerd. Heel veel duiven die te laat arriveerden waren doorgevlogen en hebben tegen de wind en door wat buien de weg naar huis toch terug gevonden. Meestal zijn na 4, 5 vluchten de verliezen heel beperkt maar dan steken de natte oogjes, ornithose of One Eye Cold de kop op. Het is dus zaak alert te blijven en zo nodig of mogelijk in te grijpen. Ik ben in mijn hokken (rennen) afhankelijk van het weer, een paar dagen droog zomerweer doet vaak wonderen voor de conditie maar 2021 is een uitzonderlijk jaar en niet altijd in mijn voordeel!  In 2020 kregen wij een water te kort en in 2021 hebben wij lokale overstromingen. Ik heb dit jaar nog niet mijn tuin hoeven te sproeien. Het is een dooddoener maar geen jaar is gelijk maar die ermee om kunnen gaan, vliegen gewoon van voren en dat verdient een dikke chapeau!

Ik heb ook nog eens gekeken naar het concept vliegprogramma 2022 van de NPO. Ik begrijp de ontzettende ellende van de overlast van de roofvogel, wanneer 4 weken later starten soelaas zou bieden, sluit ik mij aan. Alleen midden augustus nog oude duiven vluchten (DF) vind ik te laat. Dat later beginnen met de jonge duiven vind ik een slecht idee. Die 8 oefenvluchten voorafgaande aan de wedvluchten is een luchtkasteel want daar hebben de meeste toch weer geen interesse in.  (wij hebben er nu één en daar doen veel liefhebbers al niet aan mee)  Vraag mijzelf af of de afdeling het zou willen organiseren of financieel gezien wel kan organiseren.

Stel dat het concept programma doorgaat, gaan die jonge duivenspecialisten dan later kweken? Ik denk dat die gewoon winterkweek gaan doen want dan weet je wat je met je oude duiven moet doen. Die oude gaan we zelf eerder africhten en we verschuiven de verduistering of te wel die laten we langer duren. Die mannen/vrouwen gaan met de jonge duiven gewoon zelf 1 mei of al eerder africhten, verlengen de verduistering en gaan vanaf half juni de handen in één slaan en zoeken mogelijkheden de duiven alle weken minimaal op 100 km te lossen. Wanneer de ‘rest’ nog ligt te slapen, (want we beginnen toch later), hebben deze liefhebbers het kaf al van het koren gescheiden. Wat er dan op de vluchten gebeurt laat zich raden.  Zo kijk ik er tegen aan, mijn mening maar conformeer mij aan de besluitvorming.  

Komend weekend Quievrain, onze 5e vlucht, waarschijnlijk (zuid) westenwind dus een andere vlucht, kijken of ik in de club een beetje van voren kan spelen. Ook kon voor Brive ingekorfd worden, rond de 800 km voor Heemskerk, een vlucht voor des keizers baard of te wel een vlucht voor Jan met de korte achternaam.  Iets meer dan 200 duiven van Afdeling 6 en een dikke 2400 van Afdeling 5 gaan strijden. Ik las dat de duiven vrijdagmorgen gelost gaan worden maar inmiddels vernomen dat de vlucht is uitgesteld naar Zaterdag.

Woensdag was de 2e africhting uit Meer (inkorven Zaanstreek Noord). Ik vond het prima weer, droog, zonnetje, wind op de staart maar hoorde dat de zomerjongen ‘traag’ naar huis kwamen en de nodige nog onderweg zijn. Ook in augustus gaat het niet altijd van een leiendakje.

Succes en @staysafe

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

The Day after