zaterdag 31 augustus 2024

Quievrain en opnieuw uitstel

Donderdagavond 38 jonge duiven ingekorfd voor Pontoise. In de club zo’n 296 duiven van eigen leden. maar ook nog een dikke 165 duiven van de liefhebbers uit de regio Haarlem. Dus bij elkaar een mooie hoeveelheid.

PV Heemskerk heeft al een regio functie maar dat zal in 2025 waarschijnlijk uitgebreid worden. Alleen maar goed, wij hebben de faciliteiten en ruimte.

Vrijdagmiddag had ik nog een gesprek met een liefhebber uit de Zaan, de verwachting is een stevige vlucht, het zal zeker geen makkie worden. De duiven krijgen een stevige wind op de kop met oost en dat zal na al die snelle vluchten voor veel duiven een aardige opgave worden. 

Vrijdagavond 5 duiven ingekorfd voor Quievrain, hieronder 4 jonge duiven die eventueel volgende week naar Fontenaye kunnen. Voor de oude duiven is het seizoen klaar. 

We gaan het zaterdag beleven…..

Quievrain is gelost om 9.00 uur

Pontoise werd niet gelost, de opklaringen kwamen niet. We stonden op de verkeerde plek want elders (50 km dichter of verder) werd om 9.00 uur gelost. Een te late lossing met kopwind is ook niet wat verstandig is. Ik begrijp dat ze gezien de verwachtingen voor morgen, warmer en oostenwind de vlucht gaan inkorten. Het is Morlincourt geworden, 3 vluchten achtereen 3 nachtenmand, ik kan het mij niet heugen dat dit eerder is voorgekomen. Dan ook nog Fontenay in het verschiet

In Heemskerk vallen vroege duiven en de duiven kwamen, mits in de pluimen en bevlogen, prima naar huis. 

Broer Peter met zijn maat George pakken ze prima. 



vrijdag 30 augustus 2024

Pontoise

Op naar Pontoise……

Vorige week, werd het ondanks het ‘extra nachtje mand 2 prima vluchten. Je kijkt in je eigen cluppie en in de kring waar je bent ingedeeld en wanneer je daar al niet in de kop speelt, hoef je niet eens de afdelingsuitslag te bekijken. Ik deed dat pas maandagmiddag en schrok van de dominantie van één speler, maar ook bewondering en respect wat een pracht uitslag. Het was wederom de oostkant die ‘gehakt’ maakte van de liefhebbers aan de westkant, op een paar *uitzonderingen na (Ook knap) . 

Aan de omstandigheden is niets te doen, blijft over duiven kweken die hun koers wel houden of optijd uit de klad komen om zodoende bij de *uitzonderingen te gaan behoren. Die duiven zullen ook top gemotiveerd moeten zijn, blijft werk aan de winkel! 

Maandagmorgen konden de jonge duiven vroeg los, omdat de oude duiven uitgespeeld zijn. Het miezerde wat maar daar knappen ze, na die 3 nachten mand, van op. (het is gelijk aan een bad.) Diezelfde ochtend hing een blauwe doffer tegen het gaas, het betrof nog een duif van Morlincourt. Kijken of ik die de laatste vlucht nog kan inpassen. Dinsdag kwam de laatste oude duivin van Issoudun thuis, keurig verzorgd. Het is nu ook de tijd van de ‘terugkomers’. Later een verhaal van een centraal hok België. 

Het is wel lekker dat ik mij alleen nog hoef te concentreren op het jonge duiven spel, merk dat bij mij de rek er ook uit raakt. Toch verheug ik mij nog op de 2 laatste jonge duiven vluchten en hoop op een succesje.

Vorige vlucht zijn bij veel liefhebbers wel wat duifjes, vanwege de vooruitzichten, ingehouden die nu weer meegaan. Neemt niet weg dat de laatste vluchten de deelname afneemt. De tijd dat bijna iedereen tot de laatste vlucht meedeed ligt ver, heel ver achter ons. “De Orléans koorts” is niet meer…. 

Woensdag kreeg ik een berichtje van een liefhebber (wij kennen elkaar) uit Zeeland. Hij moest naar een centraal hok in België om een duif op te halen, nu zaten er ook 2 duiven uit Heemskerk en vroeg ‘van jou bij? ‘. Niet, maar wel van mijn clubgenoten. De mannen op de hoogte gebracht en de duiven zitten nu in Zeeland. Zo kan het ook. 

Vorig jaar vlogen we Pont St Max en Lennik als laatste 2 jonge duivenvluchten, dit jaar komen we aan MEER kilometers. 

De afgelopen dagen heerlijk weer en voor de zaterdag wordt een aangename temperatuur, geen regen en een noordoostelijke wind verwacht. Mooie uitdaging!! 

Vorige week 20 duiven mee, één is uitgeschakeld dus de overgebleven 19 gaan mee. Op Lennik werden de overige jongen gespeeld (na Morlincourt naar Lennik) Uit deze ploeg gaan er ook een 20 tal mee. De overige mogen naar Quiévrain. Ben benieuwd 😏


maandag 26 augustus 2024

The Day After

The Day After

De duiven werden wederom met een dagje vertraging op zondag gelost, het werden 2 snelle vluchten. Ook de concours duur van Pont St Max was bijzonder kort, op veel plekken binnen 15 minuten gesloten.

Op Lennik had ik een vrij grote ploeg mee. Ik schreef al eerder dat de fut bij de oude duiven eruit was en dat was nu duidelijk te merken, maar die zijn klaar nu. De jonge duiven die ik had ingehouden van Pont St Max kwamen dan ook als eerste aan uit Lennik. De duiven waren veelal schrikkerig en vielen het hok niet aan, nu was de havik die boven het hok bleef rondcirkelen daar ook debet aan. De eerste was geklokt en je kan fluiten en rammelen wat je wil met je voerblik, ze komen toch niet. Desalniettemin was het ‘n prachtige vlucht. Vooral voor de groep ingehouden jonge duiven die komende zaterdag naar Pontoise moeten. 2 nachtenmand en 200 km, zo bleven ze in het ritme.

De duiven uit Lennik waren allemaal thuis en het drietal vreemdelingen die op de nok hadden gezeten namen uiteindelijk ook de kuierlatten, altijd lekker wanneer duiven thuis moeten komen van de volgende vlucht dat niet plots nog een nakomers komt of dat een vreemde duif de boel ophoudt.

De duiven uit Pont St Max kwamen geweldig aanzetten, maar om echt tevreden te zijn, hadden de eerste duiven 5 minuten eerder moeten arriveren.

Met 25 minuten zijn er 18 van de 20 thuis en dat van bijna 400 km. Nummer 19 kwam geschaafd aan borst en poot thuis, won vorige week nog de 1e in de club, dus voor haar zit het seizoen erop en de laatste liet ook niet lang op zich wachten.

Duiven om 8.00 uur los en om 13.00 uur de duiven afgevoerd en antennes/ klok opgeborgen en kleppen dicht.

Volgende week Pontoise 420 km, het lijkt een mooie week te worden met op zaterdag misschien noordoost? Poetsen en de ploeg klaarmaken.



zondag 25 augustus 2024

De wind😘

Je hebt altijd hoop dat de duiven, op zaterdag, los kunnen. Menigeen had allang gezien dat het waarschijnlijk niet mogelijk zou zijn. De kustprovincies waren deze keer de pineut, andere afdelingen konden allemaal wel hun ‘grand prix’ Jonge duivenvluchten lossen.

Zondag zijn wij de enige afdeling met een ECHTE GRAND PRIX in ons midden. 😊

(Afdeling 5 en Zeeland konden wel de natour vluchten lossen en die kwamen goed af. In bv het duiven Mekka Reeuwijk was het met 7 minuten gedaan! (Korte afstand en veel oude duiven.)

Was benieuw wat de snelheden met zuid (oosten)wind zouden worden, maar ook naar het verloop. Zelf had ik geanticipeerd op het uitstellen van Pont St Max en ben daar content mee.

Gelukkig werden de afgelastingen vroeg bekend gemaakt en bleven we geen uren in het ongewisse!

De jonge duiven maakten overal in het land hoge snelheden met de daar aangekoppelde gebruikelijke uitschieters maar om nu te zeggen dat ze ook vlot afkwamen, kan ik niet zeggen. Nu was het verloop per afdeling heel verschillend, maar wanneer ik zo door de uitslagen scrolde zijn de meeste duifjes thuisgekomen.

Update zondag.

Lennik 8.00 uur los

Pont St Max 8.00 uur los

De duiven uit Duffel kwamen bij mij redelijk thuis, de fut is eruit. Jonge duif voorop en een havik boven het hok. Dat is niet voor herhaling vatbaar. 

De duiven uit Pont St Max vielen prachtig en kwamen goed naar huis. 

Duifjes zijn thuis, hieronder de lijsten uit Heemskerk





vrijdag 23 augustus 2024

Pont St Max en Lennik

Nog 2 weken en dan zit het seizoen erop. Bij de oude duiven is de ‘fut’ er wel uit, maar bij de jonge duiven hoop ik nog op een paar mooie vluchten.

Over 2 weken haal ik het net op, maar ik kan nu al zeggen dat het geen gemakkelijk jaar is geweest. Het voorseizoen was één natte bedoening. Natuurlijk hebben we ook mooi weer gekend maar dan was het gelijk rond de 28 graden en werd het hitteprotocol van stal gehaald. Dit jaar was geen ‘makkie’ voor de duiven en lossing verantwoordelijken, dat is duidelijk. Daarnaast was de wind niet uit de zuidwesthoek weg te slaan, aan al die weer perikelen is niets te doen. Je moet het accepteren, op anticiperen en het beste hopen.

Dit weekend zijn we ook geconfronteerd met een omslag van het weer. Donderdag begon het al harder te waaien, vrijdag werden we getrakteerd op miezerige regen en harde wind, maar in de middag begon het zonnetje te schijnen en kregen we prachtig weer!! Uitgerekend op zaterdag lijkt het nog steeds stevig te waaien en einde middag dreigt een langgerekt buienfront aan land te komen. Op vrijdag sloeg het weer ook positief om, dus wie weet en anders wordt het zondag.

Het is aan de lossing Commissies om te beoordelen of het zaterdag een mogelijkheid geeft voor een verantwoorde lossing.

Zelf heb ik slechts 20 van de 40 duiven die ik had klaargemaakt ingekorfd voor Pont st Max. (Volgende week Pontoise)

De andere gaan mee naar Lennik want rust roest, ook de oude duivinnen gaan nog één keertje mee dus het is een grote ploeg geworden.

Nu afwachten of ze zaterdag losgaan of dat het zondag wordt. PV Heemskerk 218 duiven voor Pont en 365 voor Lennik.

Update zaterdag 8.10 uur: Pont St Max uitgesteld naar zondag.

Update 9.15 Lennik uitgesteld naar zondag. 

donderdag 22 augustus 2024

Pont St Max & Lennik

Dubben en nadenken…. 

Deze week staat Pont St Max en Lennik op het programma.

Vorige week was Morlincourt best een ‘taaie’ vlucht, 3 nachten mand op een kartonnetje, (geen strooisel want dat mag niet in onze manden, wel in de manden van afd. 5) met daarnaast kopwind. De eerste duiven tikken net de 80 km niet aan, ze waren dorstig en de nodige waren wat verkrampt maar knapten met een uurtje al aardig op, maar wat een vuile poten. De laatkomers kwamen zonder dorst, kramp en met schone poten thuis, die zijn volgens mij naar ‘beneden’ geweest. De laatkomers kwamen tot laat in de avond nog door, ook een paar op maandag en zelfs op dinsdag. Daar zat ook een duifje tussen met een gebroken poot en geschaafde borst, altijd jammer. Dit duifjes is 5x mee geweest en mag in alle rust herstellen, het pootje is vakkundig door Dirk gespalkt. 

Op maandag een bad in het hok en de duiven gescheiden en vooral weer proberen ze in shape te krijgen want donderdag ‘moeten’ ze alweer in de mand!

Ik had op Facebook geschreven dat in afd. 5 de vlucht op zaterdag ‘goed’ was verlopen maar uit de reacties bleek dat zaterdagavond nog wel wat duiven onderweg waren, maar ‘goed ‘nakwamen. Het is maar net wie spreekt of wat je leest. 

Je ziet aan de aantallen duiven die opgegeven worden voor Pont st Max dat menigeen de nodige duiven gaat inhouden of zelfs de stekker eruit trekt.

Ik ga proberen een 40-tal duifjes klaar te stomen, natuurlijk heb ik gekeken naar de weerkaarten, het zou zomaar weer 3 nachten mand kunnen worden. Niemand zit daarop te wachten, wanneer het maar even twijfelachtig lijkt te worden voor de zaterdag, zal ik de ploeg halveren en gaan de overige mee met de ploeg voor Lennik. De week erop Pontoise en dat is een dikke 420 km!!  Laten we hopen dat ze zaterdag los kunnen, wanneer het kan. Een dreigend regenfront op de Noordzee en een meer dan stevige wind, wetende dat het zondag ‘beter’ is, weinig regen, meer zon, minder wind. 

Donderdagochtend, nog één keer ’n blik op de weerkaarten. De zondag ziet er prima uit. De zaterdag is onstuimig door de harde wind, het geeft wel periodes dat weinig regen valt, maar het zal passen, meten en risico’s nemen worden. In de loop van de middag komt het regenfront over de kustlijn te liggen. Ze knallen naar huis of knallen door met alle gevolgen. 

Ik zal mijn Pont St Max ploeg halveren, mijn gevoel zegt dat het 3 nachten mand kan worden. De overige gaan naar Lennik. 


maandag 19 augustus 2024

The Day After & After...

 The Day After & After

Zaterdag prachtig weer met een beetje oost en de laatste keer oost in de wind, op een vlucht dag, is een mooi tijdje geleden geweest!!

Duffel kon los om 10.00 uur en Morlincourt durfden ze niet aan om te lossen. Achteraf kan je zeggen een gemiste kans want in Zuid-Holland kwamen ze prima thuis. Zeker weten doe je het niet of het ‘goed’ zou zijn afgelopen, maar.... 

Duffel kwam geweldig thuis zeker bij 2 specialisten in Heemskerk Beentjes & Nijman-van Brienen, bij hun kan je zien wat een beetje oostenwind kan doen, wanneer je duiven uiteraard ook top zijn geprepareerd. Heemskerk stond 27x in de top 100 tegen 8000 duiven!

Zelf had ik er 30 mee en de meeste hadden kilometers genoeg op de teller staan, waren ze nog een beetje moe🤔 of was er geen motivatie? Dat laatste was waarschijnlijk het geval en daar is wat aan te doen. Ik had er echt hoop op, dus het was toch een kleine teleurstelling, het is niet anders. De punten haal je uit de CC dus de schade viel nog mee😏, maar het blijft een slechte uitslag.

Zondag Morlincourt met de ons bekende wind het is niet anders.

Update zondagmorgen 8.00 uur.

De Fransen gingen om tijd los, maar de duiven bleven hangen, dus anderhalf uur later pas een update en gelijk een lossing. De duiven werden gelost om 9.30 uur met een noordwestelijke wind.

Afdeling Zeeland was een uurtje eerder gelost In Fontenay en aan de hand van hun snelheid konden wij ons gaan opmaken. Om 13.45 zaten we buiten en kwamen de meldingen uit de voorvlucht >1300 mtr.

Om 13.59 komt de 1e als een kogel aanzetten en kan ik een ‘schreeuw’ niet onderdrukken. Het volgende half uur volgen er nog 20. Daarna wordt het zeuren, maar die zijn allemaal naar beneden geweest om te drinken.

Het wordt de 1e in de club en de 6e plek in kring 1 tegen 2117 duiven. (20e tegen 7410 duiven)

Het wordt poetsen om een ploegje klaar te stomen.


vrijdag 16 augustus 2024

Morlincourt & Duffel

 Morlincourt en Duffel

Morlincourt en Duffel

Ik had afgelopen zondag ochtend, nadat nog een paar ‘ knappe’ duivinnetjes van Issoudun thuiskwamen, zoiets van die zijn thuis, de DF zit erop!

Ook kwam, diezelfde ochtend, nog een jonkie thuis, die gewond was, al met al 47 van de 48 thuis. Mooi ploegje voor Morlincourt. 

Vorige week kreeg de hele club ‘les’ van Frank Rodenburg (Niergnies) die ze mirakels kreeg. (Zelf ook niet ontevreden 8e -10e enz. tegen 1470 dv met 34/48)

De komende 4 jonge duiven vluchten tellen voor jong LANG, ik hoop dat ze de stijgende lijn van de afgelopen 2 vluchten voorzetten en ik een partijtje mee kan blazen. 

Onderstaande is het aangepaste programma wat op de Afdelingssite staat,
17 augustus F33 Morlincourt
24 augustus F34 Pont St. Maxence
31 augustus F35 Pontoise
7 september F36 Fontenay sur Eure

De nalijn zal ik nog wat herintreders en met de ploeg duivinnen spelen, maar daar staat geen echte druk meer op. Vorige vlucht (Roosendaal) gaf Peter Beentjes, de club vliegles. Werk aan de winkel😊
Zondag natuurlijk een geweldige afsluiter van de Olympische spelen met de gouden medaille Marathon voor Sifan Hassan. De huldiging om 22.00 uur tijdens de afsluiting ceremonie bezorgde mij echt kippenvel bij het horen van het Wilhelmus. Wat kan een lichaam hebben, hoe zwaar kan je het belasten? Ik hoor haar nog zeggen in een interview, pas wanneer ik op het eind van de training voel dat ik niets kan meer, dan begint de training pas en doe mijn push ups😘

Het is inmiddels maandag, het is warm dus de duiven in de vroege ochtend laten trainen, hierna lekker een bad in het hok en de boel een beetje afschermen😘De duiven zijn inmiddels gewend aan de wat hogere temperaturen en trainden er lustig op los. Bij de eerste periode warmte zag je dat de duiven moesten wennen, nu hebben ze daar weinig last van.
Vanaf woensdag zakte de temperatuur en kregen we de gebruikelijke buitjes, die voor de tuin meer dan welkom waren.
De focus ligt nu op de laatste 4 jonge duivenvluchten en op de natour. (De duivinnen ploeg moet die klus klaren) 
.
Ik ben voornemens een 47-tal jongen te spelen op Morlincourt.
Kijken of we zaterdag een beetje mee kunnen doen in onze club en vlieggebied. Het is uiteraard weer een zuidelijke wind met wat buitjes😘maar dat zijn we ondertussen gewend.
Duffel lijkt mij geen probleem te worden, Morlincourt komt later in de ochtend, onder de bewolking uit. Wanneer je echter het weerbericht op de NPO site (IWB) leest komt er geen duif los😭.
Ik denk dat voor de kustprovincies wel mogelijkheden zijn, zeker op de korte vluchten. We wachten het af.



zondag 11 augustus 2024

The Day After

The Day After

Prachtige ‘vliegdag’, met op alle 3 de vluchten wel een redelijk resultaat.

Op Roosendaal pakken wij de 1e getekende en deze klasseert zich als 11e in Kring 1B tegen 1000 duiven. 17 van de 20 in de prijzen.

Het was opletten geblazen want de duiven uit Niergnies waren ook al bijna thuis, we beginnen met de 8e plek tegen 1469 duiven in kring 1B, de duiven lieten zien dat ze de opgaande lijn voortzetten. Tevens 34 van de 48 in de prijzen.

Als laatste de Nationale vlucht uit Issoudun, onze 1e duif de 208, klasseert zich als 26e in de afdeling, maar wat werd het weer een taaie vlucht. Laat ik voor mezelf spreken, moet wel een inhaalslag gemaakt worden om een partijtje mee te blazen in groter verband.

In de club werden we DF-kampioen o.a. tevens 1e duif kampioen met de ‘416’. De MF was al afgesloten met het 1e kampioenschap o.a. en 1e kampioensduif met de ‘631’

Ben blij dat de oude duivenvluchten erop zitten, over een paar dagen halen we het net op en kijk ik wat in groter verband is behaald.

De oude duiven kwamen dit jaar goed naar huis en de aankomsten waren geweldig om te zien. Genoeg vluchten die stevig waren door de omstandigheden. De wind bleef vaak uit een hoek waaien, die niet mijn voorkeur heeft. Je moet ermee dealen en na een teleurstellend 2023 is de weg naar boven ingeslagen.

 Nu alle aandacht naar de laatste 4 jonge duivenvluchten. De natour gaan we een beetje freewheelen en nog wat duifjes uittesten.

De 416

208 




631






zaterdag 10 augustus 2024

Duiven los

Het is een prachtige zaterdagmorgen en op de hele vluchtlijn prima omstandigheden.

Vandaag maar liefst 3 vluchten, Roosendaal natour, Niergnies jonge duiven en als klapstuk en afsluiting van het oude duivenseizoen Nationaal Issoudun.

Vooral voor Issoudun krijg ik al de gezonde kriebels, zullen mijn duivinnetjes nog één keer rap naar huis komen. Best spannend!

Op Niergnies hoop ik dat de jonge duiven de stijgende lijn voortzetten!

Op Roosendaal heb ik nog wat oude duiven meegegeven, waren niet geschikt voor de DF en hebben ook al te veel pennen gegooid. Ik heb ook geen verwachting voor deze vlucht. 

Op Compulive zal Roosendaal en Issoudun te volgen zijn. Niergnies niet omdat de vlucht code niet goed is, ik had geen zin om een nieuw programma in te spoelen, omdat de klok M 3 dan weer in fabriek instelling valt en alle gegevens weer ingevoerd moeten worden. 

Issoudun 113 duiven, Niergnies 725, Roosendaal 602 duiven in PV Heemskerk 

Het wordt een spannende dag….. 

Niergnies om 7.30 uur los, Issoudun om 8.15 uur (gelijk met de Belgen in Bourges om reden?) Roosendaal mist pas om 9.10 uu




vrijdag 9 augustus 2024

Druk weekje

Druk weekje,

Druk weekje met heerlijk zomerse dagen. 😎

Afgelopen zaterdag kwamen de jonge duiven ‘goed’ naar huis, het is zoals mijn Teamgenoot Steef zei ‘goed’ maar kan en moet nog een stuk beter’!

Zondagmorgen vroeg uit de veren om de duiven te verzorgen en om te kijken of zich een duifje had gemeld want er waren nog 3 achter.

De duivinnen ploeg in de mand gedaan en samen met mijn Teamgenoot de duiven in Zuid-Holland gelost met een beetje kopwind. Onderweg keek ik naar de lucht en maakte de opmerking ‘de jonge duiven lossen ze niet op dit tijdstip en met dit wolkendek’ en dat was een beetje cynisch bedoeld. De duiven vertrokken als een speer en viel niet tegen te rijden, bij thuiskomt lagen ze al te kroelen bij hun doffers. De duiven weggepakt en de hele kolonie afgevoerd. Het is zondag, dus tijd om andere dingen te doen.

Wanneer je echt niet vroeg kan lossen dan zal je moeten wachten, maar inversie en ‘lage’ bewolking waardoor je uren moet wachten, geeft per saldo meer verliezen dan vroeg lossen. Het geeft vaak in de vroege ochtend al voor 7.00 uur prima omstandigheden. (Grauw, grijs, heiig, slecht zicht, motregen is uiteraard een no go.) Het is en blijft ‘a hell of a job ‘om verantwoordelijk te zijn voor het lossen van de duiven.

Zondagmiddag kwam het laatste jong van Oudenaarde thuis en maandag haalde een clubgenoot een gewonde duif van de vlucht Quievrain uit de kop van Noord-Holland op. De man had een verkeerd nummer ingetikt maar dat liep voor mij goed af. Max een clubgenoot zag dat het niet zijn duif was, maar het nummer wel van de club en nam het duifje mee. (Was van mij) Toch niet voor niets heen gereden. Thnx Max! Zo’n duifje is met die zuidwestenwind te ver doorgevlogen en is waarschijnlijk op de terugweg tegen een draadje gevlogen en zijn pootje gebroken. Van de laatste 2 vluchten dus totaal nog 2 onderweg, ik kan er meeleven.

Maandag 5 herintreders en alle oude duiven, die niet naar Issoudun gaan, ingekorfd voor Zevenhuizen. Hebben we dinsdag wat te kijken😉. Het werd een prachtige africhting en VROEG los. De eerste duiven zijn naar huis geknald en menig duifje is even te ver doorgevlogen, maar daar is het een oefenvlucht voor.

Woensdag werden we erop geattendeerd dat Niergnies telt voor het kampioenschap jong KORT. In de club waren de bloemen nog NIET uitgedeeld😜, de uitslag & felicitaties WEL. De top 3 moet nog wel even aan de gang!

Woensdag 20 duivinnen ingekorfd voor Issoudun, het lijkt mooi weer te worden met in Frankrijk beetje kopwind, in noord Frankrijk meer westzuidwestelijke, in België en Nederland veelal (zuid) west in de wind. 2 weken geleden Issoudun met kopwind (noordoost/noordwest) het zal dus ongetwijfeld een ietsje sneller gaan.

Het is onze laatste en 5e DF-vlucht in de Afdeling, daarnaast is het een Nationale vlucht. Op het affiche staat internationaal maar of andere landen meedoen is mij niet bekend. Maakt ook niet uit, hopelijk een mooie tijd duif.

Inmiddels op Facebook de nodige foto’s gezien van de organisatoren, NPO-bestuurders en Sponsoren, bijna 17.000 duiven staan in concours. De animo op de laatste vlucht is niet overweldigend, toch is het initiatief prima. In 2025 gewoon 2 of 3 van die vluchten programmeren, maar dat heb ik meer mensen horen zeggen!! Mooi agenda punt en gelijk goed afspreken, want last minute is niet handig.

Donderdag de jonge duiven ingekorfd voor de laatste vlucht kort! 48 stuks vond ik prima in orde om ingekorfd te worden.

Vrijdag een ploegje oude duiven, plus een paar herintreders jong. Totaal 17 oude en 5 jonge duiven.

Het beloofd dus een drukke zaterdag te worden, mijn prioriteit ligt bij de jongen en de Dagfond. Hopelijk mooie vluchten!!

Zaterdag wordt een zonnige, droge dag met een temperatuur van rond de 25 graden. Hierna volgen een paar warme dagen😘


zondag 4 augustus 2024

the Day after

The Day After

Deze week één vlucht, ook weleens fijn.

Het werd een paar uurtjes wachten alvorens het startschot viel in Quievrain. Zo’n 10.000 duiven werden gelost met WEDEROM een zuid-WESTELIJKE wind. Op Compulive hadden we al gezien dat in andere afdelingen de 1600 mtr werd aangetikt dus ruim in de 1500 mtr. zou moeten kunnen. 

Ik was erop gebrand mij te revancheren voor de ‘slechte ’vertoning van vorige week, maar de duiven moeten het doen!!!!

Op ’13.40’ meldt de eerste duif zich en deze kwam fantastisch aanzetten, niet veel later een drietal, ook deze vallen het hok aan, dit deden bijna alle duiven. Een enkeling viel op de nok van het huis omdat een uur lang een vreemd rood duifje de boel af en toe ophield. Toen de meldingen uit de club verschenen, kon ik alleen maar zeggen ‘we are back’. Ze kwamen goed maar het kan beter!  Zoals gewoonlijk valt het op een geven moment stil, maar regelmatig melden zich nakomers. Ook deze krijgen alle zorg want volgende week kunnen ze de eerste zijn.

Nu op naar de MF vluchten jong met 2 nachten mand, nog 5 te gaan! 





vrijdag 2 augustus 2024

Quievrain

Deze week Quievrain jonge duiven op het programma, het lijkt een vlucht met wederom een zuidwestelijke wind te worden. Waarom de duiven vorige week, bij mij, minuten te laat kwamen blijft een raadsel. Inmiddels zijn de duifjes gescheiden of te wel de geslachten uit elkaar gehaald. Elke dag moet ik wel een duif van afdeling laten veranderen omdat hij of zij ‘plots’ laat zien dat ik het verkeerd had gezien/ ingeschat. Verder volg ik het mij vertrouwde systeem en heb hoop dat ze zich revancheren.

Voor de oude duiven staat, volgende week, Issoudun op (10/8) in de planning met een woensdag inkorving. De 3 nachten mand zijn ze inmiddels wel gewend, ik ga 28 duivinnen klaarstomen en een 20-tal spelen. De duivinnen die stil hebben gestaan hebben afgelopen dinsdag een africhting uit Groot Ammers gekregen en ook het weekend wil ik ze nog een vluchtje geven. De duifjes hebben de vorige Issoudun laten zien met tegenwind en warmte naar huis te kunnen komen, wie weet wakkert, op de één of andere manier, een extra vlammetje op🔥voor een kop prijs en krijgt het DF-seizoen een mooie afsluiting.

De weersverwachtingen het blijven vooruitzichten. Wanneer je ziet dat donderdag heftige stortbuien in België straten weer blank hebben gezet, blijft het ‘gissen’ of een verwacht buitje niet zal uitgroeien tot een heftige bui.

Zaterdagmorgen waait de wind uit de zuidwesthoek en onze vluchtlijn lijkt zo goed als droog te blijven. Hopelijk een ‘vroege’ lossing, geen buien en een mooie vlucht.


Selectie en Fontenay Zuid-Holland