donderdag 22 december 2011

Nederlandse biochemicus weet het zeker: knoflookpreparaat kan antibiotica vervangen
dinsdag 28 juni 2011
Door: Monique Smits
Categorie: Economie
Omdat veel bacteriën resistent zijn voor antibiotica, zullen dieren en mensen de komende jaren doodgaan aan ziekten die nu nog eenvoudig te genezen zijn. Ook zullen transplantaties en tal van medische operaties niet meer mogelijk zijn. Kortom, het einde van het antibioticumtijdperk daagt.
Biochemicus Hans Bok ontwikkelde samen met zijn Britse vakgenoten Peter Josling en Norman Bennett allicine, een bacteriedodend knoflookpreparaat.
Volgens het Nederlands Dagblad gebruiken sommige melkveehouders al allicine tegen uierontsteking, en bestrijden pluimveehouders er ziekten onder hun slachtkuikens mee.

Allicine is geen vaccin, maar wordt toegevoegd aan diervoeder. Bok, die zijn preparaten laat maken bij het Britse Biotec, wil dat allicine voor alle boeren beschikbaar is en weigert met grote veterinaire- of voederconcerns in zee te gaan. ‘Die willen allemaal eigenaar worden van zo’n middel en er een zeer winstgevende prijs voor vragen.’
De biochemicus denkt dat hij met zijn knoflookcapsules de EHEC kan bestrijden. ‘EHEC-patiënten sterven aan de giftige reactie die antibiotica opwekken, niet aan de E.coli-bacterie die de infectie veroorzaakt. Allicine doodt de bacterie.’
Dit jaar gaat hij er reageerbuisproeven mee doen aan de universiteit van Groningen.


Knoflookpreparaat als antibioticum
woensdag, 29 juni 2011 09:09
VAASSEN - ,,We gaan de komende jaren meemaken dat mensen sterven aan longontsteking. We merken straks dat' transplantaties niet meer kunnen worden uitgevoerd en dat talloze medische operaties niet meer mogelijk zijn.
Dat komt doordat bacteriën resistent zijn geworden voor antibioticum. Het einde van het antibioticum tijdperk is dagende."

Deze onheilspellende woorden komen van Hans Bok (65), biochemicus uit Vaassen. Kok, is tezamen met de Engelse vakgenoten Peter Josling en Norman Bennett de drijvende kracht achter een bacteriedodend knoflookpreparaat, allicine.

,,Allicine heeft bewezen een uitstekende vervanger te zijn voor antibioticum", zegt Kok die wereldwijde patenten bezit voor dierlijke en humane varianten van het preparaat.

Argwaan van vakbroeders achtervolgt Bok. ,,Wetenschappelijk is er geen speld tussen onze vinding te krijgen. Maar men kan nu eenmaal niet velen dat een eenvoudige man komt met iets wat zij niet hebben bedacht." Inmiddels lijken de eerste Nederlandse veehouders over de streep getrokken. Sommige melkveehouders gebruiken allicine tegen uierontsteking en pluimveehouders bestrijden er ziekten onder hun slachtkuikens mee.

,,Als dat middel zo goed werkt, dan zijn we gek als we dat niet gebruiken", zegt Gert Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders. Hij wil dat staatssecretaris Bleker geld beschikbaar stelt voor nader onderzoek.

Het geheim van allicine zit in de grote concentratie werkzame stof. ,,Daar heb je misschien wel een vrachtwagen knoflookbollen voor nodig", zegt Bok.

Wetenschappers breken zich het hoofd over hoe Kok zijn preparaat vervaardigt. ,,Daar zit dus de crux. Zelfs Chinezen die toch aardig kunnen namaken, slagen er niet in", gniffelt de biochemicus.

Allicine is geen vaccin, maar wordt toegevoegd aan diervoeder. ,,Als de producent dit middel als volledige vervanger van antibioticum wil inzetten, zal hij het moeten laten registreren als diergeneesmiddel. Dan dient eerst veel en kostbaar onderzoek te worden gedaan", zegt dr. Maria Groot, onderzoeker aan het RIKILT in Wageningen.

Intervet Schering Plough Animal Health, een van de grootste diergeneesmiddelenfabrikanten ter wereld, volgt de ontwikkelingen rond allicine 'met grote interesse'.

,,Voorwaarde is dat de effectiviteit en de schadelijkheid van deze middelen goed onderzocht en gedocumenteerd moeten zijn", meent dr. Rene Aerts van Intervet in Boxmeer.

Bok, die zijn preparaten laat maken bij het Engelse Biotec, heeft weinig op met de gevestigde veterinaire orde.

,,De meeste dierenartsen zijn buitgemeen eigenwijs', zegt hij. ,,Ze zijn opgeleid om antibioticum te gebruiken. Daar maken ze minimaal honderd procent winst op."

Bok wil dat allicine voor alle boeren beschikbaar is en weigert met grote veterinaire- of voederconcerns in zee te gaan. ,,Die willen allemaal eigenaar worden van zo'n middel en er een zeer winstgevende prijs voor vragen." Bok verkoopt, met name in Amerika, Allimed-capsules met het knoflookpreparaat voor menselijk gebruik.

,,Als je Allimed gebruikt word je niet meer verkouden, krijg je geen griep meer, geen schimmelnagels, psoriasis of acné meer", somt Bok op. Zijn grootste troef: bestrijding van EHEC met knoflookcapsules. ,,EHEC-patiënten gaan dood aan de giftige reactie die antibioticum opwekt, niet aan de E.coli-bacterie die de infectie veroorzaakt. Allicine doodt de bacterie. Dit jaar gaan we reageerbuisproeven mee doen aan de universiteit van Groningen."

De Vaassense biochemicus is volstrekt overtuigd van zijn gelijk. ,,Ik heb niks tegen antibioticum. Dat is een voortreffelijk medicijn. Maar allicine is beter."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Duivenmarkt Heemskerk