vrijdag 9 mei 2014

punthoofd van de lossingplaatsen


Al 4 mooie vluchten gehad,

We hebben inmiddels al 4 mooie vluchten gehad, droog, vaak het zonnetje erbij, niet te koud en ’n diversiteit aan windrichtingen. Wat mij opvalt, is dat de duiven, de prijsduiven, dicht op elkaar vallen maar ook dat die andere 75%, de rest of the best, in een mum van tijd weer in de hokken zit. Verliezen zijn er dan ook nog nauwelijks geleden. Op alle vluchten heb je specialisten die fantastische series en prijs % neerzetten maar ook de mannen die verderop en later wellicht grote plannen hebben, pakken nu al ruimschoots hun prijzen dus…………… moeten er ook veel verliezers zijn. Toch hoor je niemand mopperen want het verloop van de vluchten geeft geen aanleiding.  De afgelopen jaren geeft het spelen met de jonge duiven gigantische verliezen bij veel liefhebbers  en wat zien we nu bij de jaarlingen? Vaak zijn het die overgebleven duiven en dat zijn lang niet altijd de duiven die de voorkeur genoten, die prima naar huis komen maar er zitten ook jaarlingen tussen die vorig jaar echt niet zo’n geweldige leerschool hebben gehad en tot nu komt alles prima naar huis.

Niet te vroeg juichen want er zullen gerust nog wel vluchten komen onder zwaardere omstandigheden met traag en ‘n minder verloop, kijken of het te kort aan ervaring en kwaliteit dan zal opbreken.

Ik zal tegen die tijd uit mijn eigen ervaringen putten want mijn jaarlingen hebben in hun geboortejaar slechts 3 duivenvluchten meegemaakt en ’n aantal zomerjongen slechts 2 natourvluchten.

Het is dan ook verrassend dat ik ‘n 7 tal jaarlingdoffertjes heb die laten zien dat ze kunnen prijsvliegen en hopelijk zitten er één of twee tussen die nog wat meer in hun mars hebben. Van mijn jaarlingduivinnetjes word ik niet vrolijk en eigenlijk wist ik het al voor het seizoen begon. Slechts 2 kunnen mij bekoren en juist deze 2 laten ook zien er niets maar dan ook helemaal niets van te kunnen.

We gaan de gehele ploeg klaar stomen voor Nijvel  (of andere lossingplaats)’n kleine 220 kilometer, de wind is zeker zuidwest. Helaas krijgen we waarschijnlijk te maken met wat lichte regenbuitjes en later buien. Ondertussen weten we wel dat ze met zuidenwind naar huis ‘stormen’ wel of niet de buien ontwijkend. Is ervaring dan misschien ’n pree? Of juist niet. De duiven zullen 100% in orde moeten zijn, dat is wel zeker.

De jonge duiven worden steeds mooier, overdag staat alles altijd aan de voorzijde open maar nu heb ik ook de plafond platen open gezet zodat het licht en zonnetje meer het hok binnen kan komen. Ze liggen dan ook lekker op de roosters in het zonnetje. Het trainen gaat de goede kant op, ze zijn dus prima in orde en het wordt tijd om ze hun vaccinatie tegen paramixo te geven. 21 juni staat de africhting van het rayon in de planning. Voor die tijd zal ik zelf moeten gaan africhten en dus moeten de noodzakelijke plichtplegingen (entingen) gedaan zijn. Ik verwacht zelf vanaf 18 mei te kunnen gaan beginnen met africhten, ze gaan nu al regelmatig voor ’n paar uurtjes de opleermanden in allemaal voor de gewenning. De entingen zullen eerdaags gedaan worden, eind mei de verduistering afbouwen en voordat je het weet, zit het spel met de jongen ook op de wagen.

(donderdag kwam dan ook de dierenarts langs om mijn jonge duiven en die van broer Peter te vaccineren, die klus is achter de rug. Volgende week nog even tegen ‘pokken’ en dan gaan we van start….)

Leuke stukjes op internet, o.a. van Verbree over training en voeding en wat wij allemaal nog kunnen leren van andere sporten. http://www.duivenvlucht.nl/column/110-co-verbree/3530-over-alles-en-nog-wat-deel-13.html

Haaks daarop een artikeltje van W. de B, die er steeds minder van begint te snappen, dat is de kop op zijn Blog. De duiven trainden daar de afgelopen week minder en dan toch eventjes 100 van de 109 in de prijzen. Nu schat ik in, dat Willem toch wel de man er naar is die wel zoveel mogelijk zou willen begrijpen, neemt niet weg  dat de prestatie super is. ( het concours stond wel 25 minuten open)


Broer Peter was het afgelopen zaterdag zat om 2e viool te spelen, had begin die week bij alle nesten nog 1 jong laten liggen en tussen alle bedrijvigheid door,  zo’n  18 stuks geringd.  Vrijdag dacht hij laat ik de laatste ook maar even ringen pakt ’n nieuw zakje en denkt ‘dat is ’n andere kleur’. Daar lagen dus allemaal jongen met ’n groene ring en nadat zaterdag die nestduiven weer geen thuis gaven was hij het helemaal zat. Zaterdagavond zaten zijn duivinnen en doffers op weduwschap, hij was er helemaal klaar mee. Nu heeft hij gelukkig al 25 jongen uit de kweekduiven die net aan met de 1e tour meekunnen en er komen er nog ’n kleine 30 voor de 2e tour dus nieuwe aanwas komt er genoeg.

Het is zeker niet de meest ideale  voorbereiding geweest maar nood breekt wetten en het werk gaat voor het meisje maar er komt ’n moment dat je bijna gek van je zelf wordt. Rust keert terug op zijn werk en bij je zelf maar vooral belangrijk ook op het hok dus zal ik eerdaags wel ’n pak rammel van hem krijgen

Ook deze week op hokbezoek geweest,

Ron Kuilman belde mij op om samen even bij Theo Zwanenburg langs te gaan. Eerst bij Ron de hokken en duiven bekeken. Ron richt zich volledig op de dagfond en midfond en heeft daar ’n mooie ploeg voor klaar zitten. Bij Ron is het moeilijk om op oorlogssterkte te komen omdat jonge duiven overhouden daar bijna door onverklaarbare reden niet mogelijk is. Bij Theo is daarin tegen duiven los laten vliegen niet mogelijk door de roofvogel dus bij Theo zitten alleen nog maar kweekduiven. Ron krijgt dus vanaf dit jaar genoeg bevoorrading en wat gebeurt er dit jaar…..is nog geen jonkie kwijt en ze trainen ook goed.  Van Ron gaan we gelijk vorig jaar last krijgen en wanneer hij ooit besluit om met zijn duivinnen te gaan spelen….oehhh.  Bij Theo heb ik mijn ogen uit gekeken, wat ’n mooie plek en tuin, bomen en die verdomde roofvogels. Ik begrijp de frustratie maar hij legt nu al zijn energie in het kweken en daar zitten duiven die ik heel graag zie, bouw, type, uitstraling. Machtig mooi!

Op diverse sites kan je het verslag van de N.P.O. vergadering lezen, ik heb het 2 keer gelezen, het gaat per slot van rekening over onze toekomst. Op het moment dat je geen toekomst meer ziet dan kan je beter gelijk achter de geraniums gaan zitten. Ik geloof er nog steeds heilig in dat veranderen kan, dat de bakens verzet moeten worden. Toen dus uit de hoofden van de bestuurders plannen ontsproten om te vernieuwen, juichte ik dat toe. Commissies werden benoemd en men ging aan het werk, de plannen werden ingeleverd en dan……….ze leveren het recept in met ingrediëntenlijst en bakvoorschriften, de bestuurders beginnen te mengen, te kneden, grondstoffen weg te laten, verwarmen de oven verkeert voor, uiteindelijk gaat het de oven in, doen het deurtje 3 tot 4 keer open, zitten er met ’n breinaald in te poeren en het hele baksel stort in elkaar……………..koekenbakkers zijn het maar deze naam is te veel eer, bakker zijn is ’n eerzaam beroep waar je veel kennis voor nodig hebt! http://www.npoveenendaal.nl/actueel/nieuwsberichten/algemene-vergaderingen-28-april-verslag

 

Nijvel zal Ronguieres worden en toch weer niet!! Reden, deze week ’n brief/mail van de Belgische bond, nabij Nijvel is ’n helikopter fabriek AL JAREN gevestigd  met 2 kleine vliegveldjes en nu opeens mogen we er niet meer lossen. De nieuw aangewezen lossingplaats is door Afdeling 8 en 9 als ongeschikt gekwalificeerd en wat doet de N.P.O  er aan?  Hoelang zal die hefschroef-wentelwiekfabriek daar al staan? Hoeveel van die apparaten zullen ze maken en zullen daar landen en opstijgen?  In deze tijd van crisis loopt alles terug, dus meer verkeer lijkt mij niet de reden. Vanwaar nu na zoveel jaar wordt het verboden……veiligheid? Schiphol gaat dan ook ’n probleem worden en bij Den Helder, wordt daar nog met helikopters gevlogen?. Castricum heeft nog ’n zweefvliegveld……….het moet niet gekker worden, meer mensen, meer korte lontjes,  toppunt van regelgeving……..we moeten ermee leren leven ook in onze sport. Zullen we Belgie maar helemaal overslaan?

Gelukkig heeft  één van de vervoerders vorig jaar ’n mooie plek elders gezien (ronquieres), gaan we daar ons geluk beproeven……..dachten we.

We zijn er nog niet met de kucht, donderdag bericht van de bond dat we geen vergunning krijgen voor Ronguieres en we naar ’n lossingsplaats moeten die niet  echt geschikt is voor meerdere afdelingen namelijk  Feluy .  Wie weet staan we er alleen en valt het probleem mee en anders zullen we er op moeten anticiperen want het belang van de duiven staat voorop!  Ook op het weer zullen we moeten anticiperen……..We gaan in oplossingen denken !

Het weerbericht voor zaterdag met de kennis van vrijdagmorgen (MeteoGroup)

Zuidwestenwind die kan oplopen naar kracht 4. In de vroege ochtend kan het nog licht bewolkt zijn, later na 10.00uur steeds meer bewolking en nogal wat regenbuitjes.  Wij staan zaterdag  maar vroeg op en wie weet zijn de omstandigheden in de vroege ochtend inderdaad beter dan later op de dag. Maar hoe is de temperatuur? Is er inversie?  De eerste duiven zijn binnen 2 uurtjes thuis, de verdere afstand binnen 3 uur?  Morgenochtend vroeg weten we de werkelijke omstandigheden en zullen we beslissen………………

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Duivenmarkt Heemskerk