vrijdag 2 mei 2014

Wolvertem


We richten ons deze week op Asse-Zellik ’n vlucht voor Heemskerk van zo’n 180 kilometer. Een nieuwe maar ook al omstreden lossingsplaats, ( afdeling 5 vond het te dicht bij de snelweg liggen en daardoor terecht te gevaarlijk.) We zullen wel horen of we daar heengaan, alternatieven op die afstand zijn er eigenlijk niet meer en anders maar doorrijden naar Nijvel? Ook kunnen we misschien naar Wolvertem, de gewassen zullen waarschijnlijk nog niet hoog staan. Rustige plek waar geen andere afdelingen staan en alle wagens achterelkaar in gelid opgesteld kunnen worden. * Dinsdag middag mededeling; We gaan naar Wovertem!

Vorige week ’n supersnelle vlucht waar niet iedereen blij mee was, sommige mensen typeerden (op internet) het als ‘waaivlucht’ en vlucht voor de mindere goden of ’n zegen voor anderen. Ik vind dat je de mensen en de duiven tekort doet, op zo’n snelle vlucht heb je vaak andere duiven voor en wanneer er dan ‘n paar getekende duiven missen denken ze gelijk aan een onregelmatig vlucht/ verloop, verkeerde lossing of ziekte bij de duiven. Ad Schaerlaeckens schrijft op zijn site hier ook over en haalt aan wat de gebroeders Janssen in een grijs verleden al over zuidoosten wind vertelden. Zelf vind ik dat deze vluchten er gewoon bij horen en je vooral vertrouwen in je duiven moet houden en er niet aan moet gaan knoeien. Duiven die alleen maar ‘knallen’ bij hoge snelheden is ook ’n kwaliteit.

Op maandag gaven de weerprofeten al aan dat de wind zaterdag weleens uit de noordhoek kan gaan waaien. Persoonlijk vind ik het prima, het verandert niets aan mijn schema, wel geef ik extra aandacht aan de luchtwegen. Observeren, luisteren en waar iets aan mankeert blijft thuis.

Vorige week zondag ben ik samen met broer Peter naar Den Helder gereden om bij Laurens Hoffmann ’n jonge duif op te halen. Het was ons 2e bezoek dus de volkstuin was rap gevonden. Aan gekomen zat Laurens in de ‘blokhut’ te praten met ’n collega duivenmelker, ja je kunt de blokhut ook wel praathuis noemen want in de loop van de ochtend kwamen er nog meer duivenmelkers langs om even bij te praten of ’n bakje koffie te drinken. Pracht plekkie en natuurlijk je hebt je duiven niet bij huis en je hebt roofvogels die regelmatig ’n vlucht komen verstieren maar het is ’n genot om daar op de ruimte duiven te houden. Laurens heeft goede hokken waar de duiven graag op verblijven en makkelijk de conditie oppakken, heeft onvoorstelbaar veel passie en ambitie maar bovenal geweldige duiven. Bij de kweekduiven vinden we veelal duiven van Rens van der Zijde (‘Late Lange Vos’ en de oude Schaerlaeckens lijn) maar ook uit het beste van Koen Minderhout en Jan Hooijmans.

We hebben er heel wat in ons handen mogen nemen, uiteraard o.a.de 2 van ons zelf van vorig jaar, ’n pracht van ’n duifje van Steef Duijn, geweldige duivinnen en doffers van Rens v/d Zijde, o.a. de ‘keuken’!!! en de ‘727’. Duiven uit de Harrie lijn (super) enz. Laurens heeft ’n duidelijke visie en prullaria komt niet op zijn hokken, de afstamming kan nog zo mooi wezen maar ze moeten ook iets bijzonders hebben.

Laurens heeft het doffertje van ons die uit de ‘Zwarte 71’ komt en o.a. vader is van de ‘42’(winnaar N.P.O. Bourges in 2010) op ’n geweldige duivin van Rens v/d Zijde gezet (uit zoon ‘lange late Vos’ x dochter uit de Uno (1e nat. Asduif Fond 2000 W.H.Z.B) gezet. De ‘Zwarte 71” komt bij Steef Duijn vandaan en stond op de 5000 duivin, de vader van deze duivin komt ook bij Steef vandaan en de moeder bij Peter v/d Merwe. Het resultaat is 2 schitterende vetblauwe duifjes, die ik beide mee kreeg! Kwa kleur moeten ze terugslaan en dat vind ik al bijzonder. Laurens bedankt, het waren top uurtjes.

De wind;

De wind bepaalt de prijzen en de hoeveelheid op Duffel 1, 23e van 18.086 duiven en 32 van de 40 in de prijzen. Op Duffel 2, 89e van 17.737 en 30 van de 42 in de prijzen. Slaat helemaal nergens op maar het staat wel lekker. (gegevens van Pigeon Village want die zet de afdelingsuitslag erop )

Opmerkelijk

Wat ik opmerkelijk vind; Eijerkamp koopt voor veel geld de beste duiven van de wereld. Ze gaven ’n vermogen uit aan de duiven van Leo Heremans, vliegen er zelf goed mee, andere zijn ermee geslaagd maar ze kopen ook duiven bij Stefaan Lambrechts en die waren lang niet zo duur en ze gaan er dan ook mee spelen. Dit jaar maken deze duiven al 2 vluchten het mooie weer bij Eijerkamp. Deze duiven moeten iets speciaals hebben en vliegen de nazaten van de euro’s, Jannen, Rossi’s Che’s en al die pracht namen superieur voorbij…….Opmerkelijk.

 

De duiven

De oude duiven trainen en eten goed, gaan graag in bad en gedragen zich zoals ik het graag wil. Vooral de duivinnen beginnen te snappen wat ik van ze verwacht, na ze 2 weken nauwlettend in de gaten te hebben gehouden en het tijdstip van het eten/voeren aangepast te hebben, pakken ze het trainen nu goed op en vliegen alsof de duivel op hun hielen zit. Niets bijzonders want bij de meeste “duivinnen mannen” zullen ze dit doen, maar het is wel lekker dat ze het oppakken. De doffers zijn ook regelmatig uit het zicht en bijna elke ochtend en middag heb ik er wel één die te laat terugkomt.

De jonge duiven beginnen zowaar ook ‘n beetje beter te trainen. Ik heb ze deze week allemaal nog eens bekeken en opnieuw ´n cijfer gegeven. 3 duiven zijn gewoon gaan ruien, raar maar waar maar de overige hebben nog geen pennetje gegooid dus dat gaat goed. 1 duifje heb ik opgeruimd, deze heeft toch nog veel last van de aanval, die hij heeft overleefd, van de sperwer maar het bleef ´n dakzitter. Slechts 8 stuks hebben niet mijn voorkeur en deze komen allemaal uit proefkoppels, ik laat ze lopen om te kijken of ik gelijk heb.

10 dagen terug heb ik mijn tegels in de tuin laten bespuiten (anti groen en onkruid) moest toch ’n keertje gebeuren en ik zou zelf wel opletten dat de duiven niet zouden lopen te grazen/pikken. Oude duiven is vliegen/trainen en naar binnen maar met de jonge duiven lukt dat niet altijd, al 2 keer was ik er even niet bij en liepen ze toch in de tuin……..ze hebben geen colli maar het lijkt er wel ‘n beetje op, een heel aantal kotst de boel onder om vervolgens de voerbak weer aan te vallen en dat doen ze niet met colli. Beetje dom, nou eigenlijk gewoon stom van me, volgend jaar anders doen en voorlopig opletten en oud en jong niet op de grond toelaten.

Opvanger,

Zondagavond een mooie jaarling doffer opgevangen, maandag opgezocht en gelijk even gebeld. Duif hoort thuis in Utrecht. Ongelofelijke boerenpummel aan de lijn, gooi maar los, heb jezelf eigenlijk duiven. Nu meneer hij komt echt niet na ’n handje eten naar huis en ja ik heb ook duiven. Het beestje heeft toch wel ’n paar dagen nodig. Flikker maar los. U komt hem niet halen, Utrecht- Heemskerk is toch niet zo ver? Duif toch maar nog ’n dag verzorgd en  5 km verder gelost en ja daar zat hij weer!    Ik heb goed nieuws voor deze bullebak, hij heeft er nu gewoon één minder.

Vandaag kreeg ik 'n mailtje dat Wiebe Nijenhuis is overleden 

Wiebe Nijenhuis.
Voorop de kaart staat een duif met de tekst: "De duiven waren zijn grote passie."

Wiebe was van 18 juni 1924 en is gestorven op 29 april 2014.

Maandag 5 mei is er gelegenheid om afscheid te nemen en te condoleren

vanaf 19.00 u. tot 19.45 u. in het uitvaartcentrum aan de Westerweg 263 te Heiloo.

 
Weerverwachting

Het ziet er voor zaterdag goed uit, licht bewolkt met regelmatig ‘n zonnetje, niet te koud… en……………wind uit de noord hoek dus eindelijk ’n vlucht met tegenwind, de kustmannen zal je niet horen mopperen wat er zit ook nog oost in. (N.O. - N.N.O.) Wie weet zijn de omstandigheden in de vroege ochtend al prima, het zal zaterdag vroeg uit de veren worden om de omstandigheden te bestuderen en met elkaar te overleggen.

Zelf heb ik er zeker een30 tal op de korrel die mee zouden kunnen…………………

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Op naar Duffel