vrijdag 17 juni 2016

24 #nieuwsvanachterdeduinen#


24 #nieuwsvanachterdeduinen#
Deze week gaan we ons voorbereiden op Pont St Max onze 4e midfondvlucht. Ik ben voornemens ook de nodige herintreders te spelen, deze duiven zijn op het oog prima hersteld en mogen laten zien of ze het ook weer fysiek aankunnen.  De duiven zijn het afgelopen weekend niet mee geweest en hebben dan ook niets te lijden gehad en dat is ook merkbaar,  ik heb ze in het weekend dan ook wat teruggenomen om ze weer onder controle te krijgen. Bij menig duif is ondertussen de eerste pen gevallen en dat vind ik zelf vrij snel maar het kan ook een voordeel  zijn en wie weet komt de forme er aan.
De jonge duiven zijn de nodige keertjes weggebracht en hebben tot nu toe de weg naar huis ‘aardig’ kunnen vinden.  A.s. zaterdag hebben we onze enige africhting op het programma staan en gelukkig heeft de Afdeling de lossingsplaats ‘herzien’ en van Alphen, Gorinchem gemaakt.
Maandagavond werd ik gebeld door de voorzitter van Castricum/Limmen dat ze de mogelijkheid boden om in te korven voor hun africhting (Hillegom) en daar maakte ik dankbaar van gebruik. Via de App maakte ik mijn clubgenoten er ook op attent maar slechts één liefhebber maakte er van gebruik en laat dat nu de kampioen van de afgelopen jaren zijn!
De weersomstandigheden voor dinsdag leken pas in de middag beter/goed te worden en om bij twijfel nu gelijk alles in te korven?  Ik heb alle duiven die blauw, vet blauw en blauwbont zijn, in de mand gedaan en laten dat er nu precies 26 zijn van de 52. Het werd een lange zit, dikke zware bewolking waar soms een drupje water uitviel viel ons ten deel, in de middag werd de bewolking op sommige plekken wat dunner maar op stukjes blauw kon je wachten tot je een ons woog. Toch ervaar ik dit zelf niet als slecht duivenweer, inversie is er niet, het is droog, de wind is zuid west en met deze omstandigheden zullen we vaker te maken krijgen.  Rond 14.30 uur kregen de duiven de vrijheid omdat de bewolking wat dunner werd en ze vertrokken prima niet veel later brak de lucht open met een zonnetje…………….De duiven kwamen bij de meeste liefhebbers prima naar huis, zeker de duiven die vorige week ook al in de container hebben gezeten.  Zelf zit ik op de voorhand en korf doelbewust bij een ander rayon in, dit jaar was het een zuidwest windje waardoor ze massaal door vlogen en allemaal één voor één tegen de wind in, terug moest keren, uiteindelijk waren er om 18.30 uur 24 van de 26 terug. Prima leerschool.  Op donderdag zijn ze allemaal (50) nog een keertje naar Katwijk geweest en ook dat verliep prima. Het was in mijn optiek ‘prima’ duivenweer maar in de club waren er meer liefhebbers op pad geweest en niet iedereen deelde deze mening.   Vrijdagavond gaat alles wat in het hok zit, mits in orde, mee naar Gorinchem.  De omstandigheden lijken in Nederland aan de kustlijn wel goed te worden, deze week de ervaring opgedaan dat de jonge duiven met zwaarbewolkte omstandigheden beter naar huis komen dan met wat wij ‘goed’ duivenweer noemen.
Voor de vlucht Pont St Max, heb ik 27 duiven ingekorfd te weten 12 doffers en 15 duivinnen. In de club P.V. Heemskerk 417 duiven waarvan er 348 in concours staan.
De zaterdag lijkt wat wisselvallig te worden en de zondag is prima dus de kans dat ze dit weekend los komen, is groot.
Deze week werd ik geconfronteerd met verhalen dat bij nogal wat liefhebbers de duiven niet in orde zijn. Vooral na de vlucht uit Menen openbaarde zich de problemen, zwakke, misselijke, uitgebluste en zelfs dode duiven en zoals altijd gaat dit gepaard met de nodige ‘achterblijvers’.
Donderdagavond raakte ik in gesprek met de convoyeur die onze duiven kwam ophalen, deze convoyeur vormt met de chauffeur een vast koppel. De één heeft 40 jaar duiven gehad, de ander is al meer dan 30 jaar convoyeur. Deze mannen hebben de ogen goed open en weten wat te doen om de duiven zo optimaal mogelijk te verzorgen. Het is dan ook vloeken in de kerk wanneer je durft te vragen, ‘krijgen ze genoeg water’ of voer. Deze mannen constateren ander zaken en dat heeft meer te maken met hoe wij onze duiven inkorven, in wat voor conditie.  Ook het terug rijden van een koud gebied met regen en zware bewolking naar een lossingsplaats waar het 27 graden en drukkend weer is geeft problemen en wanneer het zonnetje dan ook plots gaat schijnen willen de duiven maar één ding, namelijk er uit. De duiven gaan dan moeizaam drinken, ook al sta je 2 uur stil! Temperatuurverschillen, hoge vochtigheid en het niet genoeg water tot zich nemen leidt tot grote problemen.
Duiven die afgevlogen thuis kwamen, duf, lusteloos, apathisch zijn en na 4 dagen opnieuw ingekorfd worden, trap je steeds dieper de grond in en komen er niet meer uit.  Het jonge duiven seizoen staat voor de deur en wanneer we dan zo’n vochtige, drukkende warme zomer krijgen kunnen we onze lol op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Duivenmarkt Heemskerk