25#Nieuwsvanachterdeduinen#


25#Nieuwsvanachterdeduinen#

Afgelopen zondag was het Vaderdag en zaten we met de familie, in de tuin, aan de koffie en waren de ‘kids’ voor het eerst min of meer gedwongen getuigen van het vallen van de duiven. De opmerkingen van mijn dochters waren dan ook niet van de lucht. Ik denk ook wel dat de gedragingen van vader met zijn maat op de lachspieren werkt maar toen bekend werd dat het een ‘vroege’ kon zijn, kwam er toch ook wel wat bewondering voor de hobby van vader. We winnen de eerste in de Afdeling tegen ruim 6600 duiven en mijn (Vader)dag kon niet meer stuk!  

Op zaterdag hebben we onze opleervlucht van de jonge duiven gehad, zelf had ik er 48 ingekorfd en 2 thuis gehouden. Zaterdag zwaar bewolkt weer, de duiven in Alphen konden los maar de ‘mijne’ stonden in Bergambacht en men besloot terug te rijden naar Alphen waar ze om 15.00 uur werden gelost. De duifjes kwamen bij mij prima af en om 16.30 bleek na diverse tellingen er gewoon weer 50 in het hok te zitten. 

De afdeling kwam maandag met een bericht dat ze voor woensdag nog een extra africhting gepland hebben en wel uit Numansdorp en/of Meerkerk, prima zo’n extra mogelijkheid waar ik ook dankbaar gebruik van maakte. Want laten we eerlijk zijn van Alphen naar Minderhout is een aardig sprongetje. Nu weet ik ook wel dat gezonde duiven onder goede omstandigheden dit best aankunnen, maar laten we eerlijk zijn de goede omstandigheden zijn de dit jaar schaars en menigeen heeft ze door wat voor redenen dan ook minimaal voorbereid en dan moet je deze mogelijkheid vind ik omarmen! Het commentaar was weer niet uit de lucht (op Facebook), “te laat gecommuniceerd”, “werkende man” maar laten we wel wezen, alle rayons mochten zelf 2 africhtingen organiseren en naar mijn weten is er slechts één rayon die hier optimaal gebruik van heeft gemaakt! Het programma staat al ruim 5 maanden op de site en is dus bekend, niemand van en uit de rayons heeft klaarblijkelijk bezwaar gemaakt of dusdanig zijn mondje geroerd dat er iets mee gebeurde. Dus lekker makkelijk nu klagen maar waar een wil is, is een weg. Mijn broer heeft woensdag ook geen tijd en ook niet om ze in te korven dus breng ik zijn duiven naar de club en die duiven rollen woensdag echt wel naar binnen en op verzoek ga ik er ook nog 2 keertjes even kijken. Je kunt natuurlijk ook niet meedoen. Prima, het programma was bekend en de meeste (rayons lees leden)vonden het niet nodig wat te organiseren!

De duifjes werden om 9.55 gelost en om 10.57 klok ik de eerste 8 duiven, 5 minuten later zitten er 21 in de klok, hierna komen de meeste gestaag na en om 12.00 uur mis ik er nog 3 van de 50. Wat opviel was dat ze veel ‘vreemde’ duiven meenamen, die scheel zagen van de dorst. Paar bakjes water op het dak en na verloop van tijd vertrokken ze weer. Voor mijn duiven een prachtige africhting, ze hebben nu 3x in de grote wagen gezeten (45-45-80 kilometer) en s’ avonds nog één achter en die zat  donderdagmorgen, gelijk een verzopen kat na die onweerbuien, op de baas te wachten. 

Ik heb vernomen dat het woensdag in diverse afdelingen niet soepel is verlopen en Afdeling 5 ‘witheet’ is op Afdeling 6. Als oud lossingsman hoor je nog wel eens iets en het is nooit leuk wanneer duiven zich vermengen maar doorvliegen is echt weer wat anders dan kruislossingen. Lekker met zijn allen op een kluitje gaan staan en een wedstrijdje ‘vroeg’ lossen organiseren, de inversie was echt niet om 9.00 uur weg!  

Woensdagnacht en donderdag in de vroege ochtend kreeg Heemskerk ook regen, bliksem en onweder en konden de oude duiven niet los, dan maar de jonge duiven los maar die hadden er ook weinig zin in. Prima lekker rustig dagje en extra aandacht voor de ploeg die met de dagfond meegaat. 

Donderdagavond 22 duiven in gekorfd voor Bourges (8 doffers en 14 duivinnen). De wagen was keurig op tijd om de duiven op te halen maar de schrik sloeg ons na dinsdagavond opnieuw om het hart toen de manden werden uitgeladen. Wat een vuiligheid, de manden moeten gelijk die van dinsdag bij het uit en overgeladen in de stromende regen hebben gestaan en dan krijg je beschimmelde manden terug maar nu in de overtreffende trap. Schoonmaken en nieuw karton er in maar de deuren van het clubgebouw hebben uren open gestaan vanwege de muffe lucht! Het ergste moet nog komen, onze duiven worden ingeladen in een stinkende muffe trailer vol met schimmels van die vervuilde manden. Ze worden dan wel later op de avond overgeladen in hopelijk een wat frissere trailer maar het kwaad is al geschiet! Vrijdag worden de jonge duiven doodleuk weer opgehaald met die stinkkar, hoeveel weerstand moeten duiven wel niet hebben? Natuurlijk weet ik dat het momenteel hollen of stilstaan is met de omstandigheden en je plots een plensbui over je heen kan krijgen en je zult maar net de lege manden uit de wagen halen om ze weer in de juiste ‘ophaal’ trailer te plaatsen. begrijp de ‘onmacht’ wel maar wanneer je luchtweg problemen wilt creëren…….Klus wanneer de duiven thuiskomen.

 

 

Dit weekend Bourges op het programma, we hebben dan wel een dagje minder maar mijn duiven kwamen zondag goed af en waren prima verzorgd en dan valt dat dagje minder voorbereiding wel mee. De vooruitzichten voor zaterdag/zondag lijken er redelijk uit te zien, de zondag iets beter

 

Het kan dus een drukke zaterdag worden, de eerste jonge duivenvlucht en onze 2e Dagfondvlucht, succes

 

Reacties